Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Novi načelnik policije
Sjevernobačkog okruga

Na mjesto načelnika subotičkog Tajništva unutarnjih poslova, postavljen je protekloga tjedna Borivoj Mucalj, kapetan po činu, i dosadašnji komandir prve policijske stanice. Mucalj je rođen u Kninu, u Hrvatskoj, završio je Policijsku akademiju u Beogradu, a u Suboticu je došao 1999. godine. Prije njega načelnik policije Sjevernobačkog okruga bio je Svetislav Rajšić, koji je za načelnika izabran u ožujku 2001. godine, a razriješen je dužnosti zajedno s ostalim načelnicima policije u Srbiji.
    »Tijekom svog mandata trudio sam se depolitizirati, dekriminalizirati i demistificirati policiju, te povratiti povjerenje građana u nju. Trudio sam se, osim borbe protiv kriminala, svojom političkom neutralnošću očuvati stabilne međunacionalne i međuljudske odnose u našoj sredini. Smatram opravdanim sve kritike da je moralo i bolje i više uraditi, ali odgovorno tvrdim da sam u izuzetno kompliciranim društvenim okolnostima radio najbolje što sam umio i mogao. Svačiji rad pa tako i moj podložni su reviziji i naknadnim provjerama, i pod punom materijalnom i moralnom odgovornošću izjavljujem da sam tijekom cijelog svog mandata radio isključivo u skladu sa zakonom i u interesu svih građana, te da nikada nikome nisam izdao nijedno protuzakonito naređenje«, rekao je o svojem proteklom radu na toj dužnosti Svetislav Rajšić.

Obilježeno 60 godina
Holokausta

U organizaciji Židovske općine Subotica i lokalne samouprave, 18. travnja održana je svečana akademija u povodu obilježavanja 60 godina Holokausta. Na akademiji, koja je održana u Velikoj vijećnici Gradske kuće, nastupio je beogradski zbor Braća Baruh.

U nedjelju početak Dužijance 2004

Na njivi Franje Dulića u Starom Žedniku (na ulazu u selo, s desne strane uz Beog-radski put) održat će se u nedjelju 25. travnja, na blagdan sv. Marka, blagoslov žita kojim otpočinje program ovogodišnjih žetvenih svečanosti u Subotici – Dužijance. Blagoslov će se održati u 17 sati, a na istoj njivi će se na ljeto održati i tradicionalno natjecanje risara.

Smotra
Vojvođanske tambure

Na inicijativu Aktiva profesora tambure Vojvodine, Muzička škola u Subotici je domaćin prve smotre vojvođanske tambure, koja će se održati u Koncertnoj dvorani Muzičke škole 28. travnja. Početak smotre predviđen je za 11 sati u Muzičkoj školi, a završna svečanost će se održati u Velikoj vijećnici Gradske kuće s početkom u 19,30 sati.                

Razgovori predstavnika
DSHV-a i DS-a u Subotici
Definirati zajednička stanovišta

U srijedu je izaslanstvo DSHV-a u sastavu predsjednik Petar Kuntić, potpredsjednik Franjo Vujkov te vijećnik stranke i potpredsjednik SO Subotica Lazar Baraković vodilo razgovore s predsjednikom Okružnog odbora Demokratske stranke i potpredsjednikom SO Subotica Sašom Vučinićem o podršci Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini predsjedničkom kandidatu Demokratske stranke Borisu Tadiću.
    U priopćenju DSHV-a objavljenom  nakon sastanka, kaže se sljedeće: »Pored već izražene podrške, planira se sastanak dvije stranke u prostorijama DS-a u Beogradu. U pripremi je dokument koji bi tom prigodom bio potpisan između DS-a i DSHV-a, u kojem bi se definirala zajednička stanovišta o pravima i integraciji Hrvata u društveni život Srbije, o ulozi Vojvodine, te o europskoj orijentaciji Srbije. DSHV će tom prigodom predstav-ljati rukovodstvo i članovi iz Subotice, Sombora, Apatina, Novog Sada i Zemuna.
Na današnjem sastanku je zaključeno kako je predsjednički kandidat DS Boris Tadić najviše orijentiran prema europskim vrijednostima, te da bi njegov izbor za predsjednika bio u najboljem interesu nastavka razvitka demokracije.«

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika