Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Iz­li­sta­va­nje pro­ble­ma

ČONOPLJA – Prvi dijalog mladih u Čonop-lji, u projektu Građanski dijalog mladih, održan je 7. travnja u prostorijama Mjesne zajednice u Čonoplji. Sastanci sa mladima su se već ranije organizirali u Somboru, Riđici, Stanišiću i Bačkom Monoštoru. Osnovni cilj ovog projekta, čiji je nosilac Udruga »Ravangrad« iz Sombora, a financira ga Fondacija Die Schwelle iz Bremena, jeste uspostavljanje komunikacije mladih u svojoj užoj zajednici i na nivou općtine, međusobno povezivanje, i preuzimanje odgovornosti za društvene promjene i unapređenje kvaliteta života u zajednici.         Građanskom dijalogu u Čonoplji je prisustvovalo jedanaest mladih, tajnik Mjesne zajednice, koordinatorica Grupe za razvoj sela ADF, voditeljica projekta i stručna saradnica – psihologinja Stamenka Sudar, koja je bila i voditeljica dijaloga. Tema prvog okupljanja mladih u Čonoplji je izlistavanje i analiziranje problema mladih u lokalnoj zajednici, definiranje otegotnih i olakotnih okolnosti, kao i mogućnosti za rješavanje izlistanih problema. Osnovni problemi i potrebe koje su mladi prepoznali u selu jesu: potreba za okupljanjem mladih kroz pričaonice i kreativne radionice sa kulturnim, umjetničkim i sportskim temama, uređenje ulica, centra sela i jezera, oživljavanje kina, knjižnice i Društvenog centra, pokretanje sportskih aktivnosti za mlade i djecu, poboljšanje komunikacije mladih i organiziranje žurki.
 Opredijelivši se za četiri, po njihovom mišljenju, prioritetna problema, mladi su u grupama određivali konkretne mogućnosti i prepreke u njihovom rješavanju. Analizirani su problemi ekološke prirode, kulturni i zabavni život mladih u selu, kao i nedostatak komunikacije kao bitnog preduslova aktiviranju mladih na izgradnji lokalne zajednice. Ovo je prvi put, kako su rekli sudionici, da su se mladi okupili i sastali s predstavnicima lokalne vlasti i razgovarali o potrebi unapređenja života u selu, pa je i akcent dijaloga bio upravo na poboljšanju komunikacije. Radeći, došlo se do zaključka da je potrebno učiniti nekoliko stvari kako bi se ovaj problem počeo rješavati.
    Prvi korak je učinjen. A sljedeći? Dogovoreno je, da se kroz psihološke radionice upoznavanja osvijeste i kapaciteti a i potrebe mladih za kreativnim i konstruktivnim uključivanjem u izgradnju zajednice i organiziranjem dijaloga sa atraktivnim temama u Društvenom centru. Ovo bi mogao biti dobar put za uspostavljanje povjerenja odraslih prema mladima, i obrnuto, kao i na aktiviranju nezainteresiranih mještana.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika