Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Znakom ljubavi« sudjelovali i Subotičani

ZAGREB – »Uskrsfest« svoje korijene vuče s početka sedamdesetih, kada se u Zagrebu pokreće smotra glazbenog stvaralaštva mladih nazvana – »Katom«.
    Po uzoru na Katom, Katehetski centar Zagrebačka nadbiskupija, pokreće 1978. godine, u povodu obljetnice Ivana Mertza, smotru glazbeno-duhovnog stvaralaštvu mladih. Već sljedeće godine organizira se prvi festival duhovnih šansona pod nazivom Festival duhovne glazbe »Zagreb 1979« koji je održan 22. travnja 1979., u Dječačkom sjemeništu na Šalati. Bila je to ustvari smotra glazbenog stvaralaštva mladih (autorskog i reproduktivnog) te poezije i ritmike. Sljedeće godine je odlučeno da smotra bude festivalskoga tipa, tj. da se na njoj izvode samo novoskladane pjesme. Interes za Festival postaje sve veći, te se »Uskrsfest« 1982. seli.
    Nažalost, 1991. godine, kada se očekivala potpuna kulminacija ovog festivala, »Uskrsfest« nije održan. Razlog tome bila su ratna zbivanja, koja su prouzrokovala trogodišnju stanku. Na inicijativu nekolicine entuzijasta, 1994. se obnavlja »Uskrsfest«, te godine samo kao smotra, a sljedeće opet u festivalskom obliku. »Uskrsfest« 2002 doživljava novi procvat. Festival se seli u reprezentativni prostor, KD Vatroslav Lisinski, nekoliko radiopostaja izravno prenosi program »Uskrsfesta«, a Hrvatska televizija tjedan dana kasnije emitira snimku. Snimku ovogodišnjeg »Uskrsfesta« možete pogledati u nedjelju 25. travnja na programu HRT 2 s početkom u 8.45 sati.
    »Uskrsfest«, kao smotra glazbeno-duhovnog stvaralaštva mladih, bio je poprište raznolikih glazbenih stilova – od šansone i zabavne glazbe do različitih smjerova rocka (pop-rocka, neoklasičnog rocka, heavy metala, disca, funkyja, techna…). Većina pjesama je namijenjena izvan liturgijskom izvođenju, ali je bilo i pokušaja da se u liturgiju specijaliziranog oblika unesu neki od glazbenih elemenata današnjice.
    Osamdesetih su godina na ovome festivalu sudjelovale dvije pjevačke skupine iz Subotice (»Jutro« i »Proroci«), a ove su se godine na »Uskrs festu« ponovno predstavili Subotičani zahvaljujući vlč. Marinku Stantiću koji je pomogao u organizaciji. Pedeset mladih Subotičana je protekloga vikenda boravilo u Zagrebu, bilo smješteno po domovima obitelji iz župe Svete Mati Slobode, a sudjelovali su skupa s ostalim sudionicima na dvije svete mise, i na jednoj predvodili pjevanje. Subotnja večer je završena predstavljanjem svih ovogodišnjih sudionika »Uskrsfesta« te se kratkim program predstavio zbor Župe Isusova Uskrsnuća.
    Za »Uskrsfest« 2004., Nikola Jaramazović je napisao tekst i glazbu za pjesmu »Znak ljubavi«, aranžman je uradio Viktor Kesler, a u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski otpjevala ju je Antonija Piuković uz prateće vokale (Sonja Jaramazović, Marija Jaramazović i Silvija Bašić).
    Iako je nastup Subotičana bio veoma zapažen, izostale su nagrade. No, uspjeh je sama činjenica da je od preko šezdeset pjesama pristiglih na ovogodišnji natječaj, u uži izbor 20 pjesama, ušla i pjesma »Znak ljubavi« iz Subotice, te da će se naći na zajedničkom CD-u kojega izdaje Croatia Records. Prvo mjesto je osvojila skupina »Poklon« pjesmom »Moj me otac daruje«.
Organizatori ovoga festivala bili su Ured za mlade Hrvatske biskupske konferencije i Hrvatski katolički radio, pokrovitelj je bio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a na čelu stručnoga žirija nalazila se popularna hrvatska pjevačica Vanna.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika