Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Aktualno

Sjednica HNV-a najavljena za 11. lipnja
Iz­mje­ne Sta­tu­ta i usva­ja­nje pra­vil­ni­ka
Usvajat će se izvješća o radu i financijskom poslovanju za 2004., kao i financijski plan za 2005. godinu * Predstoji odluka o simbolima hrvatske zajednice u SiCG

 

Sjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća, prema najavi predsjednika Josipa Z. Pekanovića, trebala bi se održati 11. lipnja. Dnevni red te sjednice utvrdio je Izvršni odbor HNV-a na svojoj sjednici u ponedjeljak 30. lipnja.
    Prema tome dnevnom redu, HNV će razmatrati i usvajati izmjene Statuta, kojima se dodatno reguliraju obveze vijećnika da dolaze na sjednice i drže se dane prisege. Zatim, razmatrat će se i usvajati Pravilnik o računovodstvu i računovodstvenim politikama, Pravilnik o radu, Pravilnik o naknadi putnih i drugih troškova, te Pravilnik o naknadama. Posebna točka dnevnog reda bit će razmatranje i usvajanje Izvješća o radu HNV-a za 2004. godinu, kojeg je podnio bivši predsjednik Josip Ivanović, te razmatranje i usvajanje Izvješća o financijskom poslovanju u 2004, kao i financijskog plana za 2005. godinu.
    Predviđeno je da vijećnici HNV-a formiraju Odbor za odlikovanje i nagrade, te da usvoje nacionalne simbole hrvatske zajednice u SiCG, odnosno da se opredijele između nekoliko prispjelih prijedloga, na osnovi raspisanog natječaja.
    HNV će također raspravljati i usvajati prijedlog da se započnu provoditi znanstvena istraživanja i izrada projekata, s ciljem da se što točnije utvrdi presjek stanja i potreba hrvatske zajednice u SiCG.
    Na sjednici Izvršnog odbora HNV-a, pokraj predsjednika Laze Vojnić Hajduka, bili su nazočni svi članovi toga tijela: Jelena Piuković, Ivan Stipić, Joza Kolar i Zvonimir Perušić.                                   g

 

-----

Uz potporu međunarodnih institucija i Republike Hrvatske
U Vu­ko­va­ru se for­mi­ra mul­ti­na­ci­o­nal­na te­le­vi­zi­ja
Vlasnici multinacionalne televizije bit će nacionalna vijeća Srba, Mađara, Roma,
Bošnjaka, Albanaca, Nijemaca, Rusina i Austrijanaca.

 

Potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Jovan Ajduković izjavio je »da je srpska zajednica u Republici Hrvatskoj medijski blokirana« i najavio da će u Vukovaru biti formirana multinacionalna televizija.
    On je za novosadski »Građanski list« od 30. svibnja rekao da će vlasnici multinacionalne televizije u Vukovaru biti nacionalna vijeća Srba, Mađara, Roma, Bošnjaka, Albanaca, Nijemaca, Rusina i Austrijanaca.
    »U cijeli projekt uključeni su i OESS i Ministarstvo za europske integracije Republike Hrvatske, a obaviješteno je i Izvršno vijeće Vojvodine, TV Novi Sad, predstavnici mađarske Vlade, televizija u Pečuhu, tuzlanski kanton, županije vukovarsko-srijemska, osječko-baranjska i Požeško-slavonska«, rekao je on.
    »Jako je važno da imamo svoju multinacionalnu televiziju, čiji će signal pokriti tu regiju. O tome aktivno razgovaramo i s TV Novi Sad, Televizijom Pečuh i tuzlanskim kantonom, tako da bi cijela Slavonija bila pokrivena«, rekao je Ajduković.
    Prema njegovim riječima cijeli projekt vrijedan je oko osam milijuna kuna i televizija bi mogla proraditi do kraja godine, a u tijeku su i pregovori oko dobivanja signala od Hrvatske radio-televizije (HRT).
    S druge strane, vojvođanski tajnik za informacije Milorad Đurić izjavio je za »Građanski list« da njegovo tajništvo nije uključeno u taj projekt i da im se nitko tim povodom nije obratio.
    List navodi i kako ravnatelj RTV Novi Sad Petar Jovanović nije bio dostupan za razgovor.                                              g

 

-----

U okviru obilaska prigradskih naselja
Generalni kon­zu­l po­sje­tio Sta­ri Žed­nik

Generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici mr. Davor Vidiš i konzulica drugog razreda Iva Aranjoš posjetili su 30. svibnja Stari Žednik. Tom su se prigodom u Osnovnoj školi »Pionir« susreli s ravnateljicom škole Sonjom Neorčić, zatim s nekoliko prosvjetnih radnika te učenicima koji pohađaju satove hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture. Razgovarali su i s rukovodstvom Mjesne zajednice Stari Žednik te obišli Crkvu Svetog Marka i razgovarali s mjesnim župnikom Željkom Šipekom. Domaćin ovoga posjeta bio je ravnatelj Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« Mirko Ostrogonac, inače mještanin Staroga Žednika.               g

 

-----

Održan sastanak sa zainteresiranima za upis na hrvatska sveučilišta
Upis studenata na fa­kul­te­te u Hr­vat­skoj

Svakoga se ljeta Hrvati iz Vojvodine upisuju i na sveučilišta u Hrvatskoj. Ove godine, bar prema dosadašnjim podacima Hrvatskog nacionalnog vijeća, ima 52 zainteresiranih svršenih srednjoškolaca iz Vojvodine za nastavak studija u Hrvatskoj. Budući da se bliži vrijeme upisa i razredbenih ispita, HNV je inicirao te prošle subote održao sastanak sa zainteresiranim učenicima i njihovim roditeljima. Prema riječima potpredsjednika HNV-a Duje Runje, uskoro će biti upriličen susret čelnika HNV-a s pomoćnikom ministra znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske Radovanom Fuchsom s kojim bi se trebao konačno dogovoriti model rješavanja pitanja smještaja studenata iz Vojvodine, zatim konačno odrediti neophodni razredbeni prag za upis, te pitanje nostrifikacije dokumenata. Odmah nakon toga, HNV će sazvati novi sastanak na kojemu će informirati zainteresirane o novinama.           
    H. R.

 

-----

Zoltán Bunyik, pokrajinski tajnik za obrazovanje i kulturu najavljuje
Pri­pre­ma se uvo|enje bu­nje­vačkog je­zi­ka u škol­stvo

Vojvođanski tajnik za obrazovanje Zoltán Bunyik izjavio je 25. svibnja kako je zadovoljan suradnjom s Ministarstvom prosvjete Srbije na planu ostvarivanja nastave na manjinskim jezicima.
    Kako prenosi Pokrajinsko tajništvo za informacije, Bunyik je rekao da Vojvodina nema dovoljno ovlasti u sferi obrazovanja i zauzeo se za proširenje tih ovlasti.
    On je kazao da u Pokrajini postoji sustav obrazovanja na jezicima nacionalnih manjina od vrtića pa do visokoškolskih ustanova. U okviru tog sustava nastava se izvodi na mađarskom, slovačkom, rusinskom, rumunjskom i hrvatskom jeziku, priprema se uvođenje bunjevačkog jezika u školstvo, a njeguju se i ukrajinski i romski jezik, naveo je Bunyik.
    On je dodao kako u tom pogledu njegovo tajništvo blisko surađuje s vijećima nacionalnih manjina.                           
      g

Re­a­gi­ra­nje iz HA­ZU

U redakciju Hrvatske riječi pristigao je tekst koji je, temeljem rasprave vođene na sjednici Razreda za filološke znanosti HAZU u Zagrebu 11. travnja, uobličio akademik Dalibor Brozović. U tekstu se kaže kako je Razred za filološke znanosti HAZU »zgranut pokušajima osporavanja Hrvatima u Vojvodini uporabe hrvatskog jezika«. Tekst akademika Dalibora Brozovića Hrvatska riječ će objaviti u idućem broju.

 

-----

Održan susret predstavnika vojvođanskih TV postaja
Neo­p­hod­no osi­gu­ra­ti mak­si­ma­lan broj fre­kven­ci­ja u Voj­vo­di­ni

Pokrajinsko Tajništvo za informacije organiziralo je 26. svibnja radni sastanak sa predstavnicima TV postaja iz AP Vojvodine. Razgovaralo se o izradi Plana raspodjele frekvencija za TV postaje na teritoriju AP Vojvodine. Uvodno izlaganje održao je član Savjeta Republičke radiodifuzne agencije Goran Karadžić.
    Otvorivši skup, pokrajinski tajnik za informacije Milorad Đurić je istaknuo da je uređenje medijskog prostora u Srbiji i u Vojvodini jedan od prioritetnih zadataka za rješavanje trenutačno nereguliranog stanja u domaćem eteru.
    Član Savjeta Republičke radiodifuzne agencije Goran Karadžić naglasio je da je neophodno razmijeniti informacije o radu Savjeta radiodifuznog sistema, kako bi se – uz pomoć Savjeta za telekomunikacije – što prije pristupilo formiranju strategije razvoja radiodifuznog sustava u Srbiji. On je istaknuo da je medijski prostor ograničen potencijalima etera, kao i mnogim međunarodnim pravnim aktima, te da je sastanak upriličen radi sagledavanja i razmjene mišljenja o najboljim načinima rješenja aktualnog problema. Pitanja na koje se traže odgovori tiču se racionalne raspodjele i korištenja frekvencija, kao i potrebe za postojanjem određenog broja komercijalnih stanica. Utvrđivano je zanimanje za broj mreža, od kojih zavisi broj regionalnih i lokalnih TV postaja.
    Predstavnici vojvođanskih TV postaja iznijeli su stavove o podjeli medijskog prostora. Predloženo je da se medijski prostor u SiCG podijeli na beogradski i vojvođanski, dok bi ostatak Srbije bio podijeljen na dva područja frekvencija. Neki od sudionika sastanka iznijeli su mišljenje da bi Vojvodina trebala biti jedna regija s dvije javne i dvije komercijalne frekvencije. Prilikom raspodjele, uzeo bi se u obzir faktor tradicije, kvaliteta kadrova, kao i kvaliteta opreme. Bilo je mišljenja da bi najprije trebalo privatizirati lokalne TV postaje, pa onda rješavati problem, dok su pojedini govornici ponudili opciju podjele na regionalne TV postaje, ili nacionalne i lokalne.
    Priopćeni su prijedlozi da se najprije sagleda faktičko stanje i utvrde rješenja, kojima se nikome ne bi uskratilo pravo na rad, zbog čega je neophodno osigurati maksimalan broj frekvencija u Vojvodini.
g

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika