Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bla­go­slov za početak ško­lo­va­nja

Družba Kćeri milosrđa drugu godinu zaredom organizirala je za buduće prvake ali i njihove roditelje te odgojitelje od 27. do 29. svibnja Dane vrtića koji nose ime hrvatske blaženice Marije Propetog Isusa Petković. U rodnom mjestu blaženice okupila su se Djeca iz pet gradova, Zagreba, Splita, Osijeka, domaćina Blata i najudaljenije Subotice.
    Subotičku djecu, njihove roditelje i odgojiteljice Marinu Piuković, Dajanu Šimić i Eminu Kujundžić na hodočasnički put povela je s. Silvana Milan. Šezdesetero putnika bilo je punih pet dana u »Lijepoj našoj« a put je bio olakšan suvremenim autobusom i profesionalnim vozačima Vinkom i Otom.
    Kako bi i najmanja djeca što lakše podnijela put, prvi je dan završio u Međugorju na blagdan Tijelova gdje su svi putnici sabrano sudjelovali na sv. misi. Sljedećeg su dana pogledali ovaj kameni ambijent u kojemu svi osjećaju posebnu Božju prisutnost.
NA PUTU SE NAĐU I DOBROTVORI: Drugoga dana puta subotičke hodočasnike put je poveo u Ploče gdje su župnik i časne sestre Kćeri milosrđa pripremili ručak, o čemu svjedoče riječi petogodišnje djevojčice: Ljudi ljudski, što su nam sve pripremili! Uz ovakvu ljubav i dobrotu bilo je lakše krenuti u Trpanj na trajekt koji vozi prema odredištu. Koliko je samo uzbuđenja izazvao prvi susret s trajektom, morem…
    I vrijeme i priroda bili su kao pravi prijatelji – sve je djeci bilo naklonjeno. Po dolasku u Blato lijep doček priredile su sestre u svetištu u kojem su neki već bili, a uglavnom je ovo bio vrlo dirljiv i lijep prvi susret. Za našu djecu pun emocija bio je i susret sa s. Ivom koja je prošle godine vodila djecu na prvi susret u Blato. Djeca i roditelji pjesmom su počastili blaženicu a dan je završio večerom u hotelu i odlaskom na Prižbu gdje su svi otpočinuli.
RODITELJI SLUŠAJU, DJECA »IZVODE«: Središnji dio susreta počeo je u subotu u Domu kulture kojemu je prisustvovao i načelnik općine Blato Ive Gavranić. Pozdravljajući svu djecu i njihove roditelje, odgojiteljice i časne sestre, istaknuo je potrebu njegovanja ovakvih susreta u vrijeme kada globalizacija prijeti obitelji koja je osnovna stanica našega društva, upozoravajući kako je važno vratiti se pravim vrijednostima. U ime roditelja domaćina riječi pozdrava uputila je Katja Mirošević. U ime provincijalke Družbe Kćeri milosrđa pozdrav sudionicima uputila je njena zamjenica s. Jasminka Gašparić.
    Djeca iz Subotice pokazala su svoju zahvalnost što su lijepo primljeni u Blatu i ove godine prigodnim darovima. I načelniku općine i sestrama Kćeri milosrđa predani su darovi nakon čega su se djeca otišla pripremiti za nastup a za roditelje je predavanje na temu »Euharistija središte obiteljskog života« održao vlč. don Jure Vrdoljak, povjerenik za pastoral mladih u splitskoj nadbiskupiji.
    Svoje vrlo zanimljivo i inspirativno predavanje don Jure je završio preporukama koje će mnogima koristiti:
»Obitelji, kao što brižno pazite da vam djeca ne jedu pokvarenu hranu, istom brigom pazite da vam neprimjereni TV programi ne truju srca djece.
    Obitelji, dnevno zajednički molite da ne izgubite duhovni »kisik« života, a to je prisutnost Krista!
    Obitelji, slavite s ljubavlju nedjelju u euharistijskom slavlju.
    Obitelji, vrati se svojem Bogu, tamo gdje si nastala«.
    Roditelji su slušali predavača a zatim su pogledali program i izvođenje svoje djece. Na početku su na pozornicu izašla sva djeca i izvela omiljenu pjesmu, sada već himnu, »Marija dijete u Blatu se rodi«. Djeca iz Zagreba izvela su igrokaz »Ljubav na raskrižju« i ritmičku igru »Leti pčela malena«. Djeca iz Splita recitirala su pjesmu posvećenu bl. Mariji Petković, a domaćini iz Blata pjesmu »Jo kako je lipo« i otplesali »Ples proljeća«. Nakon ovog vrlo veselog plesa djeca iz Osijeka su recitirala Molitvu kraljici Hrvata a zatim su izveli igrokaz »Simpatija na točke« i na kraju pjesmu »Bumbar i bubamara«.
    Najrazličitijeg uzrasta bili su izvođači iz Subotice koji su nastup počeli »Pačjim plesom« i pjesmom »Kišobran za dvoje«, zatim su predškolci izveli igrokaz na lijepoj ikavici »Mladi se spremaju u kolo« a sve su okrunili bunjevačkim narodnim igrama.
Domaćini su svojim veselim plesom na pjesmu »Kapetane moj« završili ovaj dio programa a slijedilo je zajedničko fotografiranje za arhiv. Program je vodila Tončica koja je ujedno uvježbala domaće izvođače.
U vrlo lijepom raspoloženju svi sudionici su pošli u svetište bl. Marije Petković gdje je don Jure predvodio sv. misu na kojoj su djeca imala najaktivniju ulogu. Pjevanje su izvrsno predvodila djeca iz Blata kojima su se svi rado pridružili.
    U poslijepodnevnom programu domaćini su priredili odlazak na Prižbu gdje su svi iskoristili toplo vrijeme za prvo ovogodišnje kupanje.
    U nedjelju je još jednom bila prigoda da svi budu na sv. misi u župnoj crkvi nakon koje je slijedila još svečanija misa na kojoj je bilo krizmanje koje je obavio gost kotorski biskup Ilija Janjić. Ostat će svima u sjećanju svečana procesija predvođena bratovštinom Srca Isusova i limenom glazbom. Posebno dirljiv bio je i susret sa s. majkom Julijanom Franulović, prvom nasljednicom bl. Marije Petković.
POVRATAK I ZAHVALA: Zadnji je dan vjerojatno bio najnaporniji ali je i on bio u znaku velike radosti. Najmlađi su se radovali i vožnji jednim od najvećih trajekata na kojem se lako izgubiti, ali i ponovnom susretu sa s. Ivom u Splitu. U ovom velikom gradu Subotičanima su sestre priredile ručak a nakon kraćeg predaha put je vodio prema Plitvičkim jezerima. Nikakav umor nije mogao spriječiti ni one od tri godine da odu do velikog slapa i da usput osjete mir na putovanju brodićem po jezeru.
    Iako je put trajao dugo, u djeci i roditeljima, odgajateljicama sačuvane su uspomene na kojima će dugo biti zahvalni onima koji su im pomogli da to mogu doživjeti. Duhovni vođa puta i osoba koja se najviše brinula oko realizacije ovoga hodočašća bila je sestra Silvana ali i ona je našla dobrotvore kojima svi žele zahvaliti: subotičkoj Općini, Generalnom konzulatu R. Hrvatske u Subotici, Anici i Marku Vojnić Purčar, Lazaru Barakoviću, Slavenu Bačiću, Ruži Letović i restoranu »Dukat«, poduzeću »Opel« Subotica i Tomi Bošnjaku, sestrama Kćeri milosrđa i potpredsjedniku Skupštine grada Zagreba Vladimiru Velniću.
    Sve što nije rečeno ipak je sačuvano ponajprije u srcima naše djece i njihovih roditelja koji će svoje doživljaje podijeliti s drugima i svjedočiti kako je lijepo biti u »lijepoj našoj«.
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika