Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Spa­se­no sve što se moglo spasti

Skupština Vojvodine je 30. svibnja pozitivno ocijenila dosadašnje angažiranje Izvršnog vijeća na praće-nju stanja na području ugroženom poplavama, koordiniranju aktivnosti na obrani od poplave i u provođenju zaštite od poplava koje su prije mjesec i pol dana pogodile srednje-banatske općine. Uz energično protivljenje opozicije, na sjednici pokrajinskog parlamenta podržan je i Akcijski plan sanacije štete nastale od poplava, dok je PIV zadužen da nastavi realizaciju tog plana koji je djelo republičkih i pokrajinskih organa.
    Izvještaj o aktivnostima pokrajinskog radnog tijela za koordinaciju aktivnosti na obrani od poplava u srednjem Banatu, koji je zastupnicima predstavio zamjenik predsjednika Republičkog kriznog stožera Dragoslav Petrović, izazvao je kritike zastupnika SRS-a i SPS-a. Petrović je ocijenio da je »obrana od poplava na teritoriju naše zem--mlje do posljednjeg momenta bila uspješna, ali da dolazak voda iza leđa braniteljima od poplava nije mogao spriječiti s obzirom na to da tu ne postoje kapitalni nasipi«, pa je došlo do plavljenja 8.200 hektara oranica u tri općine i 60 posto teritorija mjesta Jaša Tomić i oko 20 posto Međe.
»Obrana je sprovedena uspješno jer je koordinacijom i angažiranjem brojnih pokrajinskih institucija i administracije, žitelja ugroženih područja, mnogih poduzeća, Vojske i Žandarmerije, sedam naseljenih mjesta obranjeno od poplave tako što je održan u funkciji obrambeni nasip u dužini od 43,2 kilometra u koji je ugrađeno 360.000 vreća zemlje i pijeska, a spriječeno je i daljnje proširenje poplavnog vala na više desetina hektara – naveo je Petrović.
    On je najavio da će do kraja idućega tjedna biti poznata procjena cjelokupne štete, na čemu radi šesteročlano povjerenstvo i deset ekspertnih ekipa, i naveo da su Akcijskim planom u šest točaka pokrajinski i republički organi obvezani sačiniti konačne planove za trajno zbrinjavanje stanovništva na ugroženim područjima, kao i za provođenje zajedničkog projekta s rumunjskom vladom za trajnu zaštitu pojasa oko Begeja i Tamiša.
    Gotovo čitav Petrovićev ekspoze, točku po točku, opovrgla je zastupnica iz Jaše Tomića Milena Stupar-Vasić (SPS), koja je priznala da je i sama ostala bez kuće. Ona je ocijenila da izvještaj »sadrži niz netočnih i kontradiktornih podataka« čiji je cilj »opravdati i ublažiti krajnje neprofesionalno angažiranje s nizom grubih grešaka odgovornih i rukovodećih ljudi iz državnih institucija i općine Sečanj«.
    »Nije točno da je tog kriznog dana oko 13 sati dan nalog za evakuaciju žitelja, već je u faksu koji je stigao u stožer bilo navedeno da je »obala Tamiša kod naseljenih mjesta sigurna, da će poprečni nasip sačuvati Jašu Tomić od vode, kao i da će, ukoliko dođe do probijanja nasipa, biti poplavljene samo njive« – navela je zastupnica Stupar-Vasić, i od predsjednika PIV-a Bojana Pajtića zatražila potvrdu za navode da je tog dana kada je rijeka probila nasip i poplavila mjesto, oko 13 sati dobio čvrsta uvjeravanja i garancije od direktora »Vode Vojvodine« Branislava Radanovića da Jaša Tomić neće biti poplavljen.
    Za govornicom najčešće prozivan kao najodgovorniji za katastrofu u Jaši, direktor »Voda Vojvodine« uzvratio je oporbi da stručnjaci iz tog poduzeća »nisu proroci da bi znali gdje će voda probiti nasip«.
    »Ne postoji ta struka, niti znanost koja bi to mogla točno predvidjeti« – rekao je Radanović, ponovivši da od 1992. u rekonstrukciju nasipa nije uložen nijedan dinar, ali da su »Vode Vojvodine« opet uspjele obraniti sve nasipe.
    Ukazao je također na to da za evakuaciju stanovništva Jaše nije bilo nadležno njegovo poduzeće već lokalni krizni stožer, koji to nije učinio na vrijeme.
    Skupština je utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o vraćanju utrina i pašnjaka selima na korištenje i uputila ga Republičkoj skupštini na razmatranje. Osim što se predloženim izmjenama zakona kao subjekt vraćanja, namjesto sela, navode mjesne zajednice kao pravno ispravniji termin, predloženim izmjenama omogućava se mjesnim zajednicama i stjecanje odgovarajućih prihoda koji bi se koristili za razvoj sela.
    Prihvaćen je i završni račun pokrajinskog proračuna za prošlu godinu. Od projektiranih 15,7 milijardi dinara, na strani prihoda ostvareno je 96 posto od planiranog, dok kod rashoda realizacija iznosi 95 posto.
    Shodno ranije donesenoj odluci o zastupnicima na stalnom radu u Skupštini Vojvodine, taj je status dobilo 11 zastupnika. Srazmjerno stranačkoj zastupljenosti, SRS i DS imaju po četiri zastupnika s radnom knjižicom u Banskom dvoru, dok SVM, SPS i Zajedno za Vojvodinu, imaju po jednog stalno uposlenog, baš koliko sljeduje i PSS-u, koji će, pak, svoju kvotu popuniti naknadno. Podsjećanja radi, zbog ograničenih mogućnosti proračuna u tekućoj godini na stalni rad bit će primljeno do deset posto zastupnika, srazmjerno stranačkoj zastupljenosti.
(Dnevnik)

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika