Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bo­jan Paj­tić no­vi pred­sje­da­jući Eu­ro­re­gi­je DKMT

Predsjednik Izvršnog vijeća Vojvodine mr. Bojan Pajtić preuzeo je 28. svibnja ulogu predsjedajućeg Euroregije DKMT, na Skupštini DKMT koja je održana u Segedinu u Mađarskoj. Obraćajući se sudionicima Skupštine, predsjednik Pajtić je istaknuo da su građani Vojvodine i pograničnih mađarskih i rumunjskih županija prirodno i neumitno upućeni jedni na druge, te da su prilikom susreta na tromeđi i Srbi i Rumunji i Mađari bili domaćini. On je pritom izrazio uvjerenje da će Vojvodina, kao multietnička i multikulturalna sredina, u kojoj je u službenoj uporabi šest jezika i u kojoj ravnopravno žive Srbi i pripadnici drugih nacionalnih zajednica, opravdati povjerenje koje nam je ukazano preuzimanjem uloge predsjedajućeg Euroregije DKMT, koja obuhvata područje povezano rijekama Dunav, Kriš, Moriš i Tisa, gdje živi šest milijuna stanovnika.
    Uz predsjednika Izvršnog vijeća mr. Bojana Pajtića članovi izaslanstva AP Vojvodine bili su još: potpredsjednik Izvršnog veća dr. Tihomir Simić, pokrajinski tajnik za znanost i tehnološki razvoj prof. dr. Dragoslav Petrović i tajnik za međunarodnu i regionalnu suradnju Predrag Grgić.
    U radu ovog skupa sudjelovali su i ministri vanjskih poslova svih triju zemalja – ministar vanjskih poslova SiCG Vuk Drašković, ministar vanjskih poslova Mađarske dr. Ferenc Somogyi i ministar vanjskih poslova Rumunjske Mihai-Razvan Ungureanu, a njihovo sudjelovanje simbolično je predstavilo podršku razvoju euroregionalne suradnje, koja je od nacionalnog značaja za sve tri zemlje.
    To je u svom govoru posebno istakao ministar vanjskih poslova SiCG Vuk Drašković, rekavši da je regionalna suradnja veoma važna, jer bez nje ne bi bilo ni Europske unije, kao što ni Europske unije nema bez njenih regija. Ipak, regionalna suradnja nije zamjena za naše opredjeljenje za što brže uključenje u Europsku uniju, već suradnja u okviru DKMT može i teba nam pomoći da SiCG što prije uđe u EU rekao je Drašković.
    Na skupštini DKMT je usvojen Strateški plan razvoja Euroregije DKMT kojim su predviđeni projekti razvoja malih i srednjih poduzeća, kao i zajednički projekti u oblastima ekologije, agrara, a nastavit će se s unapređivanjem suradnje u oblastima obrazovanja, kulture, znanosti i sporta. Obrazlažući Strateški plan DKMT, mr. Bojan Pajtić je ocijenio da je riječ o izuzetno važnom dokumentu, koji je temeljno i studiozno pripreman, a kojim se stvaraju uvjeti za brži razvoj cijele regije, što će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta, veće zapošljavanje i bolji standard građana. Tom prilikom je iznijeto kako je Europska unija izdvojila 4,8 milijardi eura za podršku projektima regionalnog razvoja, za koja će i Vojvodina, kao i mađarske i rumunjske županije zajednički se natjecati u okviru DKMT. Predloženo je da se u okviru Euroregije DKMT formiraju službe koje će zajednički djelovati na sprečavanju i otklanjanu šteta od elementarnih nepogoda, a dogovoreno je da se za sredstva namijenjena ostvarivanju tog projekta natječe kod fondova Europske unije.
    Predviđeno je također da se u AP Vojvodini i u rumunjskim županijama oforme centri za kontrolu kvalitete hrane, poput slične ustanove koja već djeluje u Čongradu, što je uvjet da naši proizvođači hrane mogu izaći na europsko tržište, a ovaj projekt je vrijedan šest milijuna eura. Također je planirano i stvaranje Inovacijskog centa, da se bolje iskoriste svi znanstveni i stručni potencijali regije, kako bi se stvarali novi proizvodni programi i pokretala proizvodnja. Isto tako uskoro predstoji ostvarivanje zajedničkih razvojnih projekata u oblastima putne privrede, željezničkog prometa i turizma, a već u lipnju započet će projekt osiguravanja pijaće vode za građane Banata. Tijekom rada Skupštine DRMT velika pozornost posvećena je stanju na poplavljenom području u našem i rumunjskom dijelu Banata, te je podvučen značaj suradnje i zajedničkog djelovanja na sprečavanju i otklanjanju posljedica ovakvih elementarnih nepogoda. Mr. Bojan Pajtić je tom prilikom izrazio zahvalnost na pomoći koja je ugroženom području Banata upućena iz županije Čongrad.
    Program okupljanja predstavnika Euroregije DKMT obuhvatio je i svečanost s nazivom »Dan otvorene granice« na tromeđi granica triju zemalja kod mjesta Baba Veka, kojom je proslavljena osma godišnjica od ustanovljavanja Euroregije DKMT. Na ovoj svečanosti osim građana i predstavnika DKMT sudjelovali su i ministri vanjskih poslova SiCG, Mađarske i Rumunjske, koji su zajednički ocijenili da ova svečanost simbolički pokazuje, kako granice ovdje više ne razdvajaju, već spajaju ljude. Tom prilikom priređen je i prigodni kulturni program, kao i kros, koji je otvorio predsjednik IV Vojvodine mr. Bojan Pajtić.                                       
 (IV)

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika