Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Izvozno orijentirana proizvodnja

Nakon dvije godine od formiranja u subotu, 28. svibnja, i simbolično je otvorena »Prva zadruga uzgajivača puževa« i ogledna farma u blizini autoceste Novi Sad – Zrenjanin kod Žablja. Osnivači zadruge imaju ambiciju formirati najveću farmu puževa u ovom dijelu Europe na 27 hektara, koja treba postati i edukativni centar, koji će pomagati ljudima da nauče ovaj posao, rekao je Boris Bulić, predsjednik Upravnog odbora, te pozvao sve one koji sebe vide u ovom projektu da im se pridruže.
    Na farmi se od početka svibnja planira edukativna nastava na terenu, gdje će budući i sadašnji farmeri moći učiti o uzgajanju puževa u svim fazama biološkog ciklusa, a u tom dijelu projekta im je potporu dala američka fondacija za razvoj ADF. Zadruga trenutno surađuje s približno oko 100 farmi na teritoriju Srbije i Crne Gore, čije proizvode namjerava plasirati na talijansko tržište.
TRŽIŠTE U PORASTU: Govoreći na otvorenju farme prof. dr. Giovanni Avagnina, priznati autoritet na polju uzgajanja puževa, kazao je kako je ovo »jedna od najvećih farmi koja će postati još veća, i primjer je kako ova životinja, koja je dosada bila nepoznata u Srbiji, ima veliku važnost. U zapadnom svijetu«, naveo je Avagnina, »puž je postao u posljednjih pedeset godina gastronomski proizvod, i godišnje se troši oko 550.000 tona. Puževi se na tržištu traže i svježi i prerađeni, budući da je to proizvod koji sadrži veoma malo masti (1,2 posto) i bogat je proteinima.« Profesor Avagnina, koji je i predsjednik internacionalnog društva pužarstva, tvrdi da je ovo tržište u porastu i razvoju osobito stoga što su se svojevremeno puževi sakupljali u prirodi, dok su danas u Europskoj uniji donijeti zakoni kojima se to zabranjuje u cilju zaštite okoliša. Zbog toga se i prave farme kako bi se potražnja za njima zadovoljila.
    U Srbiji se poštuje naredba o stavljanju pod kontrolu korištenja i prometa divljih biljnih i životinjskih vrsta (Sl. Glasnik R. Srbije br.17/99), koja omogućava selektivno sakupljanje puževa iz prirode. U budućnosti se očekuje da će se usklađivanjem naših zakona sa zakonima Europske unije u potpunosti zabraniti sakupljanje puževa iz prirode. Miloš Vukelić iz Zavoda za zaštitu prirode u Beogradu kazao je, kako je cilj farmerske proizvodnje da se postepeno smanjuje sakupljanje puževa iz prirode, a teži se tome da se ono potpuno zabrani. Trenutačno je dozvoljena količina puževa koji se mogu sakupiti iz prirode 1.200 tona, od čega se 1.000 tona izvozi, dok je 200 tona namijenjeno farmerima za matična jata. U sakupljanju puževa postoji lovostaj koji traje od 1. lipnja do 31. rujna. Ove godine, kazao je Vukelić, podnijet je zahtjev za formiranje 130 farmi puževa, a očekuje se da ih će biti oko 200, dok ih ukupno na teritoriju Srbije ima 450.
    Potreba za puževima s farme je dakle u stalnom porastu na svjetskom tržištu, a Zadruga garantira otkup i plaćanje puževa po trenutnim tržišnim cijenama na pariškoj burzi. Sve analize zemljišta, puževa i ostalog vrše vodeći nacionalni instituti. Analiza zemlje radi se na Znanstvenom institutu za ratarstvo i povrtarstvo, Zavod za zemljišta, agroekologiju i gnojiva, laboratorij u Novom Sadu, gdje se, osim analize zemljišta, dobivaju i preporuke za gnojenje, analizu stanja i predlaganje optimalnih rješenja sa stanovišta zaštite zdravlja puževa. Uzorkovanje i laboratorijsko ispitivanje kvalitete mesa puževa radi Znanstveni institut za veterinarstvo »Novi Sad« ISO 9001.                                               g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika