Arhiv tekstova Arhiv tekstova

n­ten­zi­vi­ra­nje di­ja­lo­ga na po­li­tičkom i go­spo­dar­skom pla­nu

Političko-gospodarsko izaslanstvo Republike Mađarske, koje je predvodio premijer Ferenc Gyurcsány boravilo je prošloga tjedna u dvodnevnom službenom posjetu Srbiji i Crnoj Gori. U okviru posjeta premijer Mađarske je vodio razgovore s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom, predsjednikom SiCG Svetozarom Marovićem kao i s čelnicima pokrajinske administracije, predsjednikom vojvođanske Skupštine Bojanom Kostrešom i predsjednikom IV APV Bojanom Pajtićem.
    U svim razgovorima isticano je kako Mađarska podržava SiCG u približavanju Europskoj uniji i NATO-u, a glavne teme razgovora su bile razvoj infrastrukture, intenziviranje gospodarske suradnje te položaj nacionalnih manjina u obje zemlje. Drugoga dana posjeta mađarski premijer je posjetio Suboticu gdje je svečano otvoreno sjedište mađarske nacionalne zajednice u Vojvodini - »Mađarski dom«.
BEOGRAD: Poslije potpisivanja »Sporazuma o gospodarskoj suradnji« Koštunica je naveo da je s mađarskim kolegom razgovarao o projektima modernizacije infrastrukture između dviju zemalja kao što su izgradnja prometnica na Koridoru 10 i Koridoru 7, autocesta Budimpešta-Beograd, modernizacija željezničkog prometa, povećavanje obima riječnog prometa Dunavom kao preduvjetima intenziviranja gospodarske suradnje, dok je druga tema o kojoj se razgovaralo bilo poboljšanje položaja nacionalnih manjina u obje zemlje. Gyurcsany je tom prigodom ocijenio da političke tenzije između dviju zemalja ne postoje, da je došlo vrijeme za proširenje obima suradnje između dviju zemalja te da je Mađarska svjesna činjenice da mora više uložiti u razvoj odnosa sa SiCG, s obzirom na to da se ona sada približava kraju svog tranzicijskog perioda kroz koji prolazi gotovo decenij i pol. Osim toga ukazao je na to da je s Koštunicom postigao visoku razinu razumijevanja kada je riječ o položaju manjina u Mađarskoj i Srbiji i istaknuo da je na to pitanje neophodno obratiti pažnju u obje zemlje.
    Pokraj premijera i državnog izaslanstva Mađarske u posjetu Beogradu i Novom Sadu bili su i gospodarstvenici koji su u Beogradu sudjelovali na »Biznis forumu srpskih i mađarskih gospodarstvenika« u Gospodarskoj komori u Beogradu, gdje je premijer Srbije izrazio uvjerenje da će mađarske kompanije naći interes investirati u Srbiju, ali i istaknuo da se robna razmjena između dviju zemalja kreće između 300 i 500 milijuna dolara uz deficit na srpskoj strani, te je izrazio potrebu da se razmjena izbalansira. Koštunica je, osim toga, pozitivno ocijenio inicijativu mađarske strane da Srbiji i Crnoj Gori stavi na raspolaganje kreditna sredstva u određenom iznosu kroz kreditne linije Eksim banke.
NOVI SAD: Nakon službenog posjeta premijera Mađarske Ferenca Gyurcsanya, Skupštini i Izvršnom vijeću Vojvodine predsjednik vojvođanske Skupštine Bojan Kostreš je iznio kako je predsjednika Vlade Mađarske upoznao s naporima pokrajinske administracije da se približi Europskoj uniji i s ciljevima koje je na tom putu pred sebe postavila. Prvo među tim nastojanjima je zalaganje za vraćanje autonomije Vojvodini u novom Ustavu Srbije, drugo je očuvanje i unapređivanje Vojvodine kao multietničke i multilingvalne sredine, a kao treći cilj Kostreš je naznačio borbu za ekonomske uvjete koji Vojvodini mogu osigurati razvoj i otvaraju prostor za dolazak europskog kapitala.
    Premijer Gyurcsany se zahvalio pokrajinskim vlastima za prošlogodišnji doprinos u suzbijanju incidenata protiv pripadnika mađarske manjine i ukazao na značaj razvoja demokratskog i tolerantnog društva. Mađarska će zato financijski podržati projekt vojvođanske Vlade za jačanje tolerancije među učenicima različite nacionalne pripadnosti. kao i osnivanje Vojvođansko-mađarskog privrednog savjeta i osiguravanje uvjeta za ravnopravan udio mađarskih investitora u gospodarskim tijekovima u Vojvodini.
    Vojvođanski premijer Bojan Pajtić je posjet mađarskog premijera Novom Sadu, ocijenio kao veoma uspješan te je iskazao posebno zadovoljstvo zbog konkretnih razgovora o unapređivanju ekonomske suradnje Mađarske i Vojvodine.
    Istoga dana u Skupštini AP Vojvodine održana je Investiciona konferencija »Novi investicioni ciklusi«, na kojoj su sudjelovali gospodarstvenici iz Srbije i Mađarske kao i predstavnici državnih institucija, gospodarskih komora i vojvođanskih općina. Pokrajinski tajnik za gospodarstvo Jovan Vujičić obavijestio je javnost kako je uspjeh konferencije nadmašio očekivanja, pogotovo zbog kvalitete prezentiranih projekata. Zaključeno je kako postoji potreba za osnivanjem Gospodarskog savjeta Republike Mađarske i SiCG, odnosno Vojvodine, te je predloženo organiziranje specijaliziranih konferencija za područje poljoprivrede, što se smatra značajnim zbog oživljavanja vojvođanskog sela, gdje postoje neiskorišteni resursi. Istaknuta je mogućnost ulaganja u vojvođansko gospodarstvo, udio mađarskih gospodarstvenika u procesu privatizacije kod nas, kao i osnivanje zajedničkih poduzeća i povećanje robne razmjene.
SUBOTICA: U posjetu Subotici premijer Mađarske je s predsjednikom Saveza vojvođanskih Mađara Jozsefom Kaszom presjekao vrpcu i time svečano predao na korištenje »Mađarski dom«. Premijer je tom prigodom istaknuo kako postoji nešto važnije od činjenica da je objekt podignut sredstvima mađarske države, »a to je volja zajednice da ostane zajedno i tako sačuva mađarski nacionalni identitet na ovom prostoru«. Čelnik najjače stranke vojvođanskih Mađara József Kasza, obraćajući se nazočnima u Ulici Age Mamužića, zahvalio je premijeru i državljanima Mađarske što su pomogli izgradnju budućeg sjedišta vojvođanskih Mađara. On je od premijera Mađarske zatražio da, kao što je otvorio Dom, učini sve da za ovdašnje Mađare otvori i granice njihove matične domovine. Nakon razgledanja novoizgrađenog objekta i razgovora iza zatvorenih vrata, na koferenciji za novinare je predsjednik SVM-a József Kasza izjavio, da se incidenti upereni protiv vojvođanskih Mađara i dalje događaju ali u drukčijem obliku, te je istaknuo kako traže »da se o pitanju međunacionalnih incidenata u Vojvodini ponovno raspravlja u Europskom parlamentu«. Upitan kako ocjenjuje aktivnosti državnih organa Srbije na sprečavanju takvih događaja mađarski premijer Gyurcsany je odgovorio da se učestalost i težina incidenata, kojima su Mađari u Vojvodini izloženi, smanjuje i da je kriza zabilježena prošle jeseni prevladana te da je kod premijera Srbije i predsjednika SiCG »vidio odlučnost da se zaštite prava nacionalnih manjina i spremnost da se gradi demokratska država«.
    Osim »Mađarskog doma« premijer je predao na uporabu i takozvani elektronički punkt u Srednjoj školi »Dezső Kosztolányi«.                                               g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika