Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Po­hod na­ci­o­nal­nom sve­tištu

Oko 270 hodočasnika iz Srijema pohodilo je 28. svibnja Mariju Bistricu. Svetu misu u crkvi Bl. Alojzija Stepinca, na otvorenom, predvodio je pomoćni biskup đakovački i srijemski i generalni vikar za Srijem mons. Đuro Gašparović, a koncelebrirali su nazočni svećenici-hodočasnici iz Srijema, Županje, Šibenika i Istre.
    U pozdravnom govoru bistrički župnik vlč. Zlatko Koren prenio je osobite pozdrave zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića. srijemskim hodočasnicima. U homiliji, biskup Gašparović usporedio je Evu i Mariju, ženu po kojoj je došlo zlo i ženu po kojoj je došlo spasenje. U zbrci suvremenog svijeta, Marija je uzor postojanosti i vjernosti Bogu, puta koji vodi u život. Na svršetku mise, župnik Koren je biskupu Gašparoviću i svim svećenicima poklonio po jednu veliku svijeću s likom Majke Božje Bistričke kao uspomenu iz nacionalnog svetišta i znak povezanosti srijemskih župa i biskupije s ovim svetištem. Biskup Gašparović je, uz zahvalu svima, istaknuo nakanu da ovo hodočašće Vikarijata srijemskog postane tradicionalno, te da posljednja subota u svibnju svake godine bude dan hodočašća iz Srijema u Mariju Bistricu. Po svršetku mise, Udruga protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata organizirala je osvježenje za srijemske hodočasnike.
    Nakon pohoda nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici, hodočasnici iz Srijema su se uputili u Zagreb, gdje su pohodili zagrebačku prvostolnicu i grob bl. Alojzija Stepinca, te potom imali priliku prošetati glavnim gradom Hrvatske i sresti se s rodbinom i prijateljima koji su se odselili iz Srijema tijekom ratnih zbivanja devedesetih godina. Unatoč napornom putu i velikoj vrućini, svi su se vratili u Srijem radosni i ispunjenog srca.
Dinko Kalmar

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika