Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Marijo svibnja kraljice

TOPOLJE – Društvo prijatelja baranjskih starina »Ižip« iz Topolja prošle je nedjelje organiziralo 4. smotru crkvenog pučkog pjevanja pod nazivom »Marijo svibnja kraljice« na kojoj je sudjelovalo više od 200 sudionika iz 13 župa ili kulturno-umjetničkih društava iz Draža, Batine, Gajića, Baranjskog Petrovog sela, Vinkovaca, Semeljaca, Babine Grede, Šljivoševaca, Slobodnice, te Zavičajna udruga Gibarčana i gosti iz Bačkog Monoštora iz Vojvodine i Dusnoka iz Mađarske.
    Prelijepa manifestacija koja njeguje i promiče crkveno pučko pjevanje i instituciju crkvene počimalje, a bilo ih je ovdje dvadesetak, čiji je glas došao do izražaja, zahvaljujući odličnoj akustici barokne Crkve sv. Petra koja datira s početka 18. stoljeća i nekada je bila župna crkva za sva okolna baranjska naselja. Prema propozicijama, pjevačke su se skupine smjenjivale svakih desetak minuta, nakon dvije otpjevane pjesme, uglavnom marijanske, jer svibanj je oduvijek posvećen Djevici Mariji, a mnoštvo vjernika i ljubitelja ovakvog pjevanja i ovakvog okupljanja odista je uživalo puna dva sata. Pa i poslije, kada su se sudionici u novosagrađenoj sportskoj dvorani osnovne škole u Topolju družili do kasno u noć, a šokačka se pjesma orila prostranom baranjskom ravnicom.
LJEPOTA VJERE: »U nastojanju da sačuvamo od zaborava, potičemo i populariziramo pučko crkveno pjevanje i damo značaj crkvenim počimaljama, prije 4 godine organizirali smo ovu manifestaciju zajedno s našim Društvom, s našim Ižipovcima«, kaže Josip Kolesarić, župnik u Topolju i Duboševici. »U našoj župnoj crkvi, koja datira s početka 18. stoljeća i koju je dao sagraditi još Eugen Savojski u čast pobjede nad Turcima, nastupilo je danas 13 skupina, s pretežito marijanskim pjesmama, što nije ni čudo, jer svibanj je mjesec Blažene Djevice Marije i još uvijek su u tijeku svibanjske pobožnosti. Ova je smotra pokazala svu ljepotu katoličke vjere, jer vidjeli ste, u različitim krajevima od Baranje i Slavonije do Posavine, do Srijema, Bačke i Mađarske, svagdje se časti naša nebeska majka. Riječi znaju biti različite, pa i izričaj, ali svagdje je ta ljubav prema majci Božjoj ista, svagdje je naša vjera ista i ja sam odista zadovoljan, naprosto oduševljen.«
 »I ja sam oduševljen«, tvrdi Damir Doležal, predsjednik organizacijskoga odbora smotre, »i svake je godine sve bolje i bolje, tako da vjerujem da će ova naša smotra prerasti u tradicijsku manifestaciju crkvenog pučkog pjevanja. Ove smo godine imali najviše sudionika do sada, imali smo čak 13 skupina i primjetno je da su si dali truda da to uvježbaju, što je posebice primjetno na kraju, kada su svi zajedno zapjevali ‘Marijo svibnja kraljice’ i ‘Zdravo djevo’, i evo, moram vam priznati, ja sam se naježio od ugode. Međutim, i sam taj prostor naše barokne Crkve sv. Petra, koji je doista jedinstven i po svom lokalitetu i po svojoj akustičnosti, naprosto zaslužuje jednu ovakvu smotru.
ŠOKAČKA ETNO-ZBIRKA: »Počeli smo, kada smo se vratili u Baranju, brinuti o jednoj etno-zbirci, obiteljskoj kući sa svim potrepštinama za svakidašnjicu, mnoštvom predmeta i još više tekstila, šokačkih odjevnih predmeta, bake Mande Kovačev iz Topolja koja je također s nama i koja je dobri duh našega Društva. Uz njenu podršku i njenih suvremenika i smo najprije postavili izložbu etnografskog blaga, a sada činimo napore da sve to zaokružimo, tako da ćemo imati autentičnu baranjsku šokačku obiteljsku kuću sa svim šokačkim potrepštinama. I ovu kuću pokrivenu trskom, što ovdje vidite, koja je nažalost, podlijegala opakoj zimi i zubu vremena, stara je obiteljska kuća Kovačevih, koju su poslije pretvorili u ostavu za alatke i staju za stoku, također želimo sačuvati. Sve to radimo u suradnji s Muzejom Slavonije u Osijeku i Zavodom za zaštitu spomenika, restauratorskim odjelom u Osijeku« kaže Doležal.
    U mnoštvu sudionika smotre primijetio sam i Jelku Mihaljev, učiteljicu u mirovini iz Draža i zaštitni znak baranjskih starina i baranjske tradicije te je pitam za dojmove. »Ovo je nezaboravno, predivno, sve je doista krasno i čak ne bih mogla izdvojiti neku grupu ili skupinu, jednostavno svi su bili odlični. Prije svega, rekla bih da je odlična ideja, da je naišla na podršku kako u Topolju, tako i u cijeloj Baranji, pa i šire, jer danas ovdje imamo skupina i od Slavonskoga Broda do Gibarca u Srijemu i do Monoštora u Bačkoj i gostiju i susjedne Mađarske. Pohvalila bih i odabir pjesama što je zasluga svake skupine ponaosob, i sve su pjesme divno zvučale, a danas sam čula i divnih starih marijanskih pjesama koje već dugo nigdje nisam čula. Marijanske su pjesme priča za sebe, jer oduvijek plijene našu pozornost, oduvijek oduševljavaju naše ljude, jer se u njima zaziva Marija da se založi kod Gospodina, da moli milost Božju za domovinu, za zdravlje, za ljubav, za ljetinu i urod, za sve nas. Oduševljena sam doista, sve je bilo prekrasno, od lijepih pjesama do naše crkve, jer to je ne tako davno bila crkva svih naših Baranjaca.«
 Slavko Žebić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika