Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hrvati u vrijeme Napoleonovih ratova

Dok je Napoleonova vojska zaposjedala Istru i Dalmaciju, u Boku Kotorsku uplovili su Rusi. Francuska se vojska stoga uputila prema jugu Jadrana. Na putu prema Boki Kotorskoj morala je prijeći preko područja suverene i neutralne Dubrovačke Republike. Zatražili su od dubrovačkog Senata da im dopusti odmor u gradu te slobodan i miran prijelaz preko teritorija Republike. Senat je to odobrio, ali Francuzi nisu poštovali dogovor, već su u svibnju 1806. godine ušli u grad i okupirali ga. Time je dokinuta višestoljetna samostalnost Dubrovačke Republike. Francuska je vojska nakon toga zauzela i Boku Kotorsku.
    Godine 1809. Napoleon je ponovno porazio habsburšku vojsku. Novim mirom područje njegove vlasti se proširilo na Vojnu krajinu i Bansku Hrvatsku južno od Save, te na slovenske zemlje južno od Save. Novostečena područja te Istra i Dalmacija nazvani su Ilirskim pokrajinama.

REFORME U ISTRI I DALMACIJI: U prvoj fazi Napoleonove vladavine u hrvatskim zemljama, koja je trajala od 1805. do 1809. godine, sjedište je Napoleonove vlasti za Dalmaciju bilo u Zadru, a Istra je bila organizirana kao posebna teritorijana jedinica sa sjedištem u Kopru. Napoleon je vojnu vlast u Dalmaciji povjerio Augustu Marmontu, visokom francuskom časniku, a civilnu je upravu povjerio Vicku Dandolu. Dandolo je uveo jednakost pred sudom i ukinuo torturu u sudskim procesima. Ukinute su i staleške povlastice i uvedena opća poreska obveza.

RAZVOJ GOSPODARSTVA: Otvarane su osnovne škole s hrvatskim nastavnim jezikom, a na hrvatskom se jeziku odvijala i nastava u stručnim i višim školama koje su otvarane u gradovima. Pokrenute su i dvojezične hrvatsko-talijanske novine »I’ll Regio Dalmata – Kraglski Dalmatin«.
    Potican je i razvoj hrvatskoga jezika. Godine 1806. tiskan je rječnik ilirskoga jezika Rječosložje, autora Joakima Stullija, a 1808. godine tiskana je gramatika Francesca Appendinija.
    Francuska je vlast poticala i razvoj gospodarstva. Potican je uzgoj ovaca i sadnja maslina, u Dalmaciju su doneseni krumpir i dud. Isušivane su močvare, kopani bunari, a pokušalo se regulirati i korita rijeka. Izgrađeno je nekoliko cesta, koje su prometno povezale veća naselja. Otvarane su manufakturne radionice i tvornice, no istarsko i dalmatinsko tržište za njihove proizvode nije pokazalo interes.
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika