Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Slike sjećanja na djetinjstvo i mladost

U vestibilu Gradske kuće u ponedjeljak 23. svibnja otvorena je izložba slika Cile Bajić pred mnogobrojnim auditorijem, njenim prijateljima, znancima i poštovateljima. Ovo je njezina dvadeseta, može se reći, jubilarna samostalna izložba. Izloženo je pedesetak radova ove samouke slikarke koja se slikanjem počela baviti relativno kasno.
    Slavica Lakićević je kao moderator izložbe govorila o životnom opredjeljenju i sklonosti Cile Bajić prema očuvanju narodne baštine Hrvata -Bunjevaca. Dujo Runje, podpredsjednik HNV-a i predsjednik HAD-a otvorio je izložbu toplim i nadahnutih govorom, a prisutne gledatelje svojim pjesmama zabavila je Lidija Horvat.
    U svom radnom vijeku kao diplomirani defektolog Visoke defektološke škole u Zagrebu imala je daleko ozbiljnijih preokupacija kao pedagoginja, a kasnije i kao ravnateljica škole u Subotici, nego da se bavi ili svoje itekako kratko slobodno vrijeme posveti svom hobiju – slikanju.
    Slike Cile Bajić su prepoznatljive, pretežno ruralni ambijent – salaš, njiva, žetva i drugi seosko – salašarski motivi, motivi veoma česti na platnima ovdašnjih slikara, ali ima i dosta motiva mrtve prirode, kao i poneki iskorak prema portretu, koji od slikara zahtijeva izuzetno oko i ruku. Slike su joj najčešće smeđeg i zelenog kolorita u realističnom tonu koji gledatelju dočarava želju da podigne njenu bundevu u ruke i da provjeri koliko je teška. Do sada je naslikala preko 700 slika koje se nalaze rasute svugdje – od Beograda, Zagreba, Novog Sada pa i inozemstva, što je ipak želja slikara da mu se djela nalaze kod što više ljudi i da se dive inspiracijama iz ove naše teške i crne bačke zemlje. Svojim slikama udahnjuje svoju želju, sjećanje na djetinjstvo, mladost, nastojanje da sve to otrgne od zaborava.
    Sa svojih preko osamdeset grupnih izložbi i ovih navedenih dvadeset samostalnih izložbi, ostavila je primjeren trag u likovnom stvaralaštvu Subotice. Treba napomenuti da je mnogo puta svoje radove poklanjala u dobrovoljne i humanitarne svrhe.
 Ljudevit Vujković L.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika