Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ko­lo igra sva­ki mu se di­vi, u njem naša mla­dost živi

Veliki glazbeno-scenski spektakl održao se 29. svibnja u Dvorani sportova u Subotici. Ovaj projekt rodio se prije godinu i pol dana, a na ideju su došli mladi umjetnici i veliki zaljubljenici u folklor Marin Jaramazović i Davor Dulić. Hrvatski kulturni centar »Bunjevačko kolo« i Omladinsko kulturno-umjetničko društvo »Mladost«, tj. njihovi folklorni odjeli, realizirali su ono što su njihovi umjetnički voditelji osmislili.
BOGAT REPERTOAR: Na programu se našlo dvanaest koregrafija. Početnu i završnu točku izvela su oba folklora zajedno. Upaljene svijeće, svi mladi obučeni u narodnu nošnju, paljenje baklje i glas Kristine Kovačić najavili su »Iskre života«, prvu glazbenu točku. Scenu i organizaciju ove točke priredio je Davor Dulić.
    Nakon toga je uslijedio raznovrstan kolorit pjesme i plesa. Tu su bili plesovi i pjesme zapadne Hercegovine, bačke šokačke igre, Szátmári táncok, Dubrovačka poskočica, makedonski motivi, vlaške igre, plesovi i pjesme Baranje, Dračevka, tri srpske igre, bunjevačko Momačko kolo i Crničko oro.
    Organizatori nisu imali na umu da koncert dobije jugonostalgičarski karakter. Željeli su da se prikažu i otplešu dobre i atraktivne koreografije.
    Posljednja točka nosila je naziv »Modern Time«. Pitali smo idejnog tvorca ove točke Marina Jaramazovića  je li  ova posljednja točka nadigravanje plesača, retrosprektiva cijelog programa, nedostatak vremena da se mladi obuku u nošnju, ili predstavlja novi pomak u folkloru. Jaramazović nam je kazao da se radi o ovom posljednjem, ističući kako je vrijeme da se naprave pomaci u folkloru. Svi su plesači obukli civilno odijelo, malo se nadigravali, a na kraju, ne samo otplesali bunjevačko kolo, nego uz dance ritam najavili sam kraj programa, a time i nove iskorake u folkloru.
SVI SUDIONICI SU POBJEDNICI: Davor Dulić je kazao da su mladi iz folklornog odjela HKC »Bunjevačko kolo« s radošću prihvatili ovo tako reći »natjecanje« plesača. Glazbeno scenski spektakl sa sigurnošću je usporedio sa sportskim najtecanjima. On smatra da je dobro da se mladi natječu jer ih taj natjecateljski duh tjera da rade i vježbaju više, da se nadigravaju. »Jedina razlika sportskog natjecanja i ovoga koncerta je ta, da su na kraju svi sudionici bili pobjednici. Podjeljenost se osjetila među navijačima, ali plesači su bili pravi profesionalci i umjetnici. Oni nisu plesali za svoje navijače, nego za sve prisutne«, zaključio je Dulić.
    Dva orkestra su svirala i pratila plesače tijekom njihovih nastupa. To su bili Tamburaški orkestar HKC »Bunjevačko kolo« i Narodni orkestar OKUD »Mladost«.
    Na kraju su organizatori istaknuli kako nisu zadovoljni odazivom publike. Smatraju da su napravili nešto novo i posve drugačije i da je ovaj projekt zavrijedio da ga vidi i čuje mnoštvo.
    »Neka mladost živi i neka igra kolo«, možemo zaključiti nakon ovog koncerta. Nadajmo se da će netko pravi prepoznati ono što oni žele reći i pružiti im potrebne potpore, kako bi nastavili ono što su zamislili. Ovaj koncert nije bio samo koncert. To je bilo vrhunsko plesanje s visokom dozom emocija.
Antonija Piuković

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika