Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Gregorijanske melodije

U subotu 28. svibnja, u katedrali svete Terezije subotička publika je imala priliku čuti srednjovjekovne gregorijanske melodije u izvedbi gostujućeg ansambla iz Graza - Grazer Choralschola. Kao solisti nastupili su: Ondrej Mucka, mr. Daniel Mair i prof. Franc Karl Prasl, a ansamblom je dirigirao Csaba Paskó, kome je ovaj program ujedno i dio magistarskog ispita kojeg je par dana kasnije polagao na Akademiji u Grazu.
    Na programu su se našle gregorijanske pjesme svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije. Po riječima vlč. Ervina Kovácsa koji je vodio program, gregorijanski koral predstavlja službenu glazbu rimske liturgije, koja je, polazeći od židovske i grčko – rimske osnove, postigla svoj puni sjaj početkom srednjeg vijeka. Ime je dobila po papi sv. Grguru Velikom, kome pripisuju konačno uobličenje ove glazbene vrste. Koral se izvodi isključivo jednoglasno i bez pratnje glazbala.
UVODNI DIO: Prvi dio mise činila je ulazna pjesma ili »Introitus«, koja poziva Crkvu da se raduje s anđeoskim zborovima Bogorodičinoj proslavi i da slavi Sina Božjega.
    Slijedile su pjesme »Kyrie« (»Gospodine smiluj se«) koji zaziva Božje milosrđe i starokršćanski himan »Gloria« (»Slava Bogu na visini«). Oba ova djela su proširena zazivima, koji se odnose na aktualni blagdan i koji se zovu tropi, i čine dodatak pučke pobožnosti službenim liturgijskim tekstovima.
    Iz liturgije riječi imali smo priliku čuti dvoglasno pjevanje čitanja iz Knjige mudrosti, a zatim »Gradual« iz 44. psalma i »Aleluja«, koji priprema čitanje evanđelja.
Nakon posljednice ili sekvencije troglasno su izveli dio iz Evanđelja po Luki koji govori o Mariji i Marti, a slijedio je »Offertorium« ili pjesma za prikazanje kao uvod u žrtveni dio mise obilježen s pričesnom pjesmom »Communio« koja sadrži tekst iz 44. psalma.
ČASOSLOV: Nakon pjesama svete mise uslijedile su izvedbe pjesama druge velike grane liturgije, časoslova – himan »Ave maris stella« (»Zdravo Zvijezdo mora«) koji potječe iz VIII. stoljeća te antifone s tekstom iz »Pjesme nad pjesmama«, a s melodijom iz estergomskog antifonala (srednjovjekovni mađarski obred). Nakon »Responsoriuma« ili otpjeva čuli smo Marijin hvalospjev »Magnificat« (»Veliča duša moja Gospodina«), vrhunac Večernje koju su završili najpoznatijom marijanskom antifonom »Salve Regina« (»Zdravo Kraljice, Majko milosrđa«) čiji je tekst napisao Hermanus Contractus u XI. stoljeću.
Subotičani su i sutradan, u nedjelju 29. svibnja, također u katedrali, u okviru svetih misa, mogli ponovno slušati izvedbe ovoga ansambla.
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika