Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Je­di­ni tam­bu­raši iz Voj­vo­di­ne

U okviru 28. Festivala hrvatske tamburaške glazbe sa sjedištem u Osijeku Veliki tamburaški orkestar HKPD »Matija Gubec« nastupio je 27. svibnja u dvorani Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, koja je posljednjih godina redovito jedan od gradova domaćina festivala i to kao jedini grad izvan Republike Hrvatske. Pokraj Osijeka i Tuzle i ove godine od 20. do 28. svibnja nastupi orkestara sudionika festivala održani su i u Vukovaru, Belišću, Belom Manastiru, Našicama i Vinkovcima, a pokraj sudionika iz cijele Hrvatske, kao i iz Tuzle i Kreševa iz Bosne i Hercegovine, društvo iz Rume je bilo jedino iz Vojvodine.
    Ove godine na Festivalu hrvatske tamburaške glazbe nastupilo je 25 tamburaških sastava iz Zagreba, Kriševaca, Koprivnice, Drniša, Nina, Osijeka, Vinkovaca, Čakovca, Našica, Samobora, Karlovca i drugih mjesta, a festival su financijski pomogli Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH, Ministarstvo kulture RH, Poglavarstvo grada Osijeka i Osječko-baranjska županija. Natjecanje je ove godine održano u više kategorija, a rumsko društvo je nastupilo u kategoriji seniorskih orkestara.
    U Tuzli su nastupili i tamburaši-domaćini Tamburaški zbor Sportskog društva »Sloboda« iz Tuzle kao i Tamburaški orkestar »Krste Odaka« iz Drniša, a sudionike je prije nastupa pokraj gradonačelnika grada Tuzle pozdravio i predsjednik Hrvatskog tamburaškog saveza Julije Njikoš.
    Ovogodišnji 28. festival hrvatske tamburaške glazbe obilježile su i obljetnice više značajnih hrvatskih tamburaških skladatelja: Šandora Bosiljevca, Gjura Prejca, Kamila Kolba, Borisa Krnica, Josipa Kaplana i dr. Lovra Županovića.
N. Jurca

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika