Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Bi­li« maj­sto­ri s mo­ra

Od samog početka Lige za prvaka, natjecanja u kojemu se za naslov najbolje hrvatske nogometne momčadi borilo šest prvoplasiranih momčadi (Hajduk, Inter, Zagreb, Rijeka, Varteks i Slaven B.), najveće šanse za novu titulu i obranu naslova objektivno su davane momčadi splitskog Hajduka. Zbog najvećeg broja kvalitetnih nogometaša i činjenice da se vječiti rival, zagrebački Dinamo, nije uspio plasirati u društvo najboljih, već je cijelo proljeće proveo u Ligi za ostanak, u kojoj mu niti u kojoj »priči« nije mjesto. Ali lopta je okrugla, a nogomet je čudo…
PRVAK HAJDUK: I pokraj svih očekivanja, unaprijed davanih sigurnih prognoza, »Bili« su novi naslov prvaka HNL uspjeli potvrditi tek u posljednjoj utakmici ovogodišnjeg prvenstva. Sve do posljednjeg kola bili su bodovno poravnati s najvećim iznenađenjem proteklog ligaškog natjecanja, zaprešićkim Interom i tek je uvjerljiva pobjeda nad »krojačima« iz Varaždina (Hajduk – Varteks 6:0) »skinula teret s duše« svima onima kojima je bila boja na srcu. Momčad, koja je tijekom sezone promijenila čak tri trenera (Katalinić, Slišković i Štimac, koji je direktorsku fotelju zamijenio »tvrdom« trenerskom klupom), na koncu je uspjela opravdati status glavnog favorita i uspjela ponoviti obranu naslova prvaka poslije sezona 1993/94. i 1994/95. i sa šest osvojenih titula prvaka Hrvatske uspjela se primaći na korak Croatia – Dinamu, koji ih je uspio sakupiti čak sedam otkada se igra HNL.
STATISTIKA: Poslije 32 odigrana ligaška kola, 22 u regularnom dijelu sezone plus 10 u dodatnom natjecanju Lige za prvaka, Hajduk je uspio zabilježiti 16 pobjeda (najviše od svih), 8 neodlučnih susreta i 8 poraza, uz gol razliku 58-33. Zahvaljujući uvjerljivoj i visokoj pobjedi u posljednjem susretu, momčad Igora Štimca je najefikasnija, a interesantno je kako je samo Pula 1856, koja se spasila ispadanja u posljednjem kolu, primila manje zgoditaka (Pula 1856 -31, Hajduk -33). Glavna karakteristika ovogodišnje Hajdukove titule ogleda se u činjenici da je novi-stari naslov osvojen, praktički, zahvaljujući solidnoj zalihi iz regularnog dijela natjecanja u 22 zajednička kola, dok je nastavak u Ligi za prvaka protekao u brojnim propustima i neplaniranim gubicima bodova, prije svega na domaćem »Poljudu«. Čak, u pretposljednjem kolu igran je susret na »sve ili ništa« u Zaprešiću, u kojemu je viceprvak Inter imao priliku da pobjedom sam odlučuje o svojoj sudbini, ali je Hajduk remijem (1:1) došao na korak od obrane titule i samostalnog rješavanja prvenstva u svoju korist.
IGRAČKI KADAR: Tijekom svih odigranih prvenstvenih susreta u »biloj hajdučkoj majici« zaigralo je mnoštvo, ponajviše mladih i još uvijek nedovoljno afirmiranih nogometaša uz izuzetke nekoliko starijih prvotimaca, ali je ipak za osvajanje nove titule presudilo dovođenja dvije najveće zvijezde tijekom zimskog prijelaznog roka. Povratkom reprezentativnog veznog Ivana Leke iz Španjolske i dovođenjem Nike Kranjčara, najveće zvijezde iz redova vječitog rivala Dinama, uprava je postala prijeko potrebnim dvanaestim igračem, uz vjerne »Torcidaše« i misija obrane titule prvaka HNL je uspješno okončana u subotu 28. svibnja pobjedom nad Varteksom na prepunom »Poljudu« u Splitu.
    Na vratima novog prvaka veći dio sezone je proveo Kale, ali je na koncu u najvažnijim završnim i odlučujućim susretima presudilo iskustvo Balića, koji je i nagrađen »Hajdučkim srcem«, trofejom zahvale navijača za prikazanu borbenost i zalaganje u biloj majici. Teret obrane su većim dijelom iznijeli: Vejić, Đolonga, Šuto, Grgurović, Bartulović, Čačić, srednjim redom su zapovjedali Leko i Kranjčar, dok su u špicu zapaženiji od ostalih bili: Bušić, Turković, Munhoz i Blatnjak, ali i svi ostali igrači koji su odigrali po koji susret u dugom prvenstvu podjednako imaju djelić zasluge za osvojeni naslov najbolje hrvatske nogometne momčadi. Kao prvak Hrvatske, Hajduk je stekao pravo igranja u drugom kolu kvalifikacija za Champions league, dok će Inter kao drugoplasirani i Rijeka kao pobjednik kupa igrati u kupu Uefa, ukoliko prođu kvalifkacije.                                              g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika