Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Izbor simbola

Za sutra, 11. lipnja, zakazana je nova sjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća, osma po redu u dvije i pol godine postojanja ovoga tijela, a treća u posljednja tri mjeseca. Pred vijećnicima će se konačno naći izbor simbola hrvatske nacionalne manjine u Srbiji i Crnoj Gori, i samoga HNV-a, za koje je bio raspisan javni natječaj, na koji je pristiglo nekoliko prijedloga.
    Jedini ograničavajući čimbenik pri izboru nacionalnog obilježja je onaj zakonski, koji kaže da zastava i grb nacionalne manjine ne smiju biti identični zastavi i grbu matične države. Ta je zakonska odredba predmetom kritike još od onog vremena kada je Zakon stupio na snagu, ali se glede toga u pravnoj regulativi ništa nije promijenilo, te je i na vijećnicima HNV-a zadaća da za simbole odaberu ono rješenje koje će, s jedne strane, nedvojbeno biti prepoznatljivo kao hrvatsko, a koje će se opet, makar i samo djelomice, razlikovati od hrvatskoga stijega i povijesnog grba.
    Budući da je sada, pogotovu poslije obostranog ratificiranja Sporazuma između Hrvatske i SiCG o zaštiti srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske u SiCG, korisno uspoređivati aktivnosti i dosege kolega po manjinskom statusu s one strane granice, podsjetimo da su Srbi u Hrvatskoj prije otprilike mjesec dana već usvojili svoju zastavu. To je srpska trobojnica bez ikakvoga znaka na njoj.
    Istovremeno, hrvatskoj se zajednici u SiCG smiješi jedno doista značajno postignuće. Naime, ukoliko se pregovori uskoro uspješno završe, bačkom bi se Podunavlju prvi puta u povijesti mogla dogoditi radioemisija na hrvatskome jeziku, koja ne bi bila vjerskog sadržaja. Na inicijativu Hrvata iz Vajske, Bođana i Plavne, Upravni je odbor Radio Bačke iz Bača pozitivno odgovorio i u tijeku je usuglašavanje tehničkih detalja o pokretanju emisije za Hrvate, na hrvatskom jeziku, i u funkciji očuvanja i razvoja njihovoga nacionalnog i kulturnog identiteta. Ne treba sumnjati da će se to ubrzo i dogoditi, jer su nakon pozitivnog pismenog odgovora iz Radio Bačke, ostali neriješeni uistinu samo tehnički detalji koji su rješivi u jednom razgovoru.
    Ako bi se ovaj hvale vrijedan projekt ostvario, bio bi to veliki korak za Hrvate u ovome dijelu Bačke, ali i za cjelokupnu hrvatsku zajednicu u SiCG, koja još uvijek plaća cijenu svoga novog statusa – statusa tzv. nove nacionalne manjine.
    Ukoliko bi buduća emisija za Hrvate u Podunavlju bila poticaj i za Hrvate u drugim sredinama, u Somboru ili Srijemu primjerice, značaj ove inicijative mogli bismo smatrati globalnim.                                                                                             Z. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika