Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tjednik

četvrtak, 2. 6.

Škor­pi­o­ni
U Šidu su uhićena četiri bivša člana jedinice Škorpioni. U Vladi Srbije je rečeno kako je više osoba uhićeno i pritvoreno poslije prikazivanja snimaka likvidacije Muslimana kod Srebrenice 1995.
Premijer Srbije Vojislav Koštunica je rekao kako je riječ o »brutalnom, bezdušnom i sramnom zločinu« i najavio da će vlasti izaći pred javnost s drugim detaljima kada bude bilo dovoljno podataka.
Podsjetimo, u Haagu su prikazani dijelovi dvosatnog video materijala egzekucije zarobljenika iz Srebrenice u srpnju 1995.

Oružje
Supruga haškog bjegunca Ante Gotovine predala je oružje za koje Gotovina posjeduje dozvole, a po koje su policajci uz sudski nalog došli u njihov stan na zagrebačkom Srebrnjaku. Prema riječima glasnogovornika MUP-a Zlatka Mehuna, Dunja Zloić Gotovina oružje je predala nakon što su joj policajci pokazali sudski nalog. Nije bilo premetačine stana, već je Gotovinina supruga policajcima dobrovoljno sama pokazala gdje se oružje nalazi, izjavio je Mehun Hini.
Jedan od Gotovininih odvjetnika, Marin Ivanović, kazao je da je riječ o uglavnom trofejnom oružju.
 
Be­o­grad
Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte izjavila je u Beogradu nakon razgovora s predsjednikom Državne Zajednice Srbije i Crne Gore Svetozarom Marovićem kako očekuje punu suradnju Srbije i Crne Gore s Haškim sudom, što znači uhićenje i izručenje svih optuženih, a prije svega Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

Za­greb
Hrvatski premijer Ivo Sanader sastao se u Banskim dvorima s Carlom del Ponte, koja je boravila u radnom posjetu Hrvatskoj uoči podnošenja redovitog izvješća Vijeću sigurnosti UN-a 13. lipnja. Nakon sastanka Carla del Ponte je izjavila je da će Vijeće sigurnosti UN-a izvijestiti kako se Hrvatska sa svojim Akcijskim planom potpuno opredijelila da uhiti odbjegloga generala Antu Gotovinu i izrazila očekivanje da će to i učiniti, ali i dodala kako je još prerano reći da postoji puna suradnja s Haškim sudom.

 

PETAK, 3. 6.

Knin
U Kninu je potpisan koalicijski sporazum između HDZ-a, HSLS-a, HB-a i HSP-a, kojim te političke stranke s devet vijećničkih mandata osiguravaju većinu u Gradskom vijeću. Potpisnici sporazuma suglasili su se da kandidatkinja za gradonačelnicu Knina bude HDZ-ova vijećnica Josipa Rimac, koja je na izborima bila nositeljica zajedničke liste HDZ-a i HSLS-a.
Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac sklopljenu koaliciju HDZ/HSP/HSLS/HB-a u Kninu nazvao je nacionalističkom, povratkom na staru, diskriminirajuću politiku prema srpskoj manjini te najavio da će vodstvo stranke ovih dana preispitati suradnju s HDZ-om.
Hrvatska je odavno riješila svoje nacionalno pitanje i ne trebaju joj politički dogovori stranaka koji se temelje na nacionalnom ključu, već koalicije trebaju raditi na bazi političkih programa, rekao je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.
Spre­man
Predsjednik Srbije Boris Tadić spreman je u Srebrenici se pokloniti nevinim žrtvama drugih naroda i očekuje da će se sve državne i nacionalne institucije izjasniti o potresnom snimku ubojstva srebreničkih Muslimana.
Tadić je rekao kako je Srbija potresena zbog snimaka egzekucija ljudi druge vjere i druge nacionalnosti u BiH u okolini Srebrenice, koje je imala prilike vidjeti i na televiziji. »Problem o kojem sam uvijek govorio i o kojem i danas govorim jest da su oni koji su viđeni na tim snimcima kao ubojice do jučer bili slobodni. Šetali su po našim ulicama, ponašali se kao poštovani građani, susretali se s našim ukućanima i našom djecom, možda kupujući u kioscima i samouslugama ono što im je potrebno za dnevne potrebe. To stanje nije normalno stanje. To se stanje mora prekinuti i zato svi koji su optuženi za ratni zločin, za njega moraju i odgovarati«, rekao je Tadić.

 

subota, 4. 6.

Do­ku­men­ti
Građani SiCG od 1. siječnja 2006. počet će dobivati nova osobna dokumenta, bazirana na tehnologiji višeprimjenjivih čipova. Osobne iskaznice imat će sve neophodne fizičke i programske mehanizme za zaštitu. Sva osobna dokumenta bit će pripremana u istom formatu, jedino će putovnice biti pravljene, kao i do sada, u obliku knjižice, ali s efikasnijim sustavom zaštite. Osobne iskaznice, vozačke i prometne dozvole kao i dozvole za nošenje oružja bit će izrađivane u formatu poslovne kartice.

Zid bo­li
Uklanjanje Zida boli iz Selske ceste i njegovo premještanje na zagrebačko groblje Mirogoj, koje je počelo rano ujutro po navodnom nalogu zagrebačkoga dogradonačelnika Milana Bandića, privremeno je zaustavljeno jer su se tome usprotivile braniteljske udruge.
 
»Te­ro­rist«
Prijetnje napadima navodne terorističke mreže Racija politike pokazale su se lažnima, a iza prijetećih pisama koja su nedavno primili neki hrvatski mediji i državne institucije stajao je 19-godišnji nezaposleni mladić, koji je to radio jer je uživao u uznemiravanju javnosti, izvijestila je policija.

No­go­met
Nogometna reprezentacija Hrvatske pobijedila je u gostima Bugarsku rezultatom 3:1. Reprezentacija Srbije i Crne Gore odigrala je u Beogradu s reprezentacijom Belgije neriješeno 0:0. Obje utakmice igrale su se u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj 2006. godine.

NEDJELJA, 5. 6.

Voj­ska
Načelnik Generalštaba Vojske SiCG Dragan Paskaš izjavio je kako je vojska na ivici elementarnog funkcioniranja zbog teške materijalno-financijske situacije.

Sačekuša
MUP Srbije je priopćio kako je privedeno 24 huligana koji su napali konvoj autobusa i automobila s hrvatskim navijačima. U priopćenju se navodi kako je u dva manja incidenta, koja su se dogodila ujutro oko 4.50 na autoputu između »Autokomande« i »Mostarske petlje«, kada je napadnut konvoj s navijačima iz Hrvatske koji su se vraćali s nogometne utakmice održane u Bugarskoj, lakše povrijeđena jedna osoba.

PONEDJELJAK, 6. 6.

Ha­ra­di­naj
Suci Haškog suda donijeli su odluku o puštanju na slobodu bivšeg premijera Kosova Ramuša Haradinaja do početka suđenja.

Ru­mu­nji
Prostorije nevladine organizacije Ariadne Filum u Boru, osvanule su s razbijenim prozorima. U ovoj nevladinoj organizaciji kažu kako je događaj posljedica naraslih tenzija i veoma loših odnosa između nacionalnih manjina i lokalnih vlasti. Iako je policija koja je došla na očevid ustvrdila kako je na prostorijama stradao samo bočni prozor, predsjednik Ariadne filum, društva za kulturu Vlaha-Rumunja Srbije, Zaviša Žur plaši se da to nije bezazleno.
Ovo je drugi put da su se prostorije ove nevladine organizacije našle na meti. Prije dvije godine bile su išarane grafitima, »Marš iz Srbije«.
Predsjednik Srbije Boris Tadić zatražio je da nadležna tijela hitno otkriju i kazne sudionike incidenta.

utorak,7. 6.

Pooštre­no
Šefica kabineta Javijera Solane Christina Galiak kaže kako će ubuduće ulazak u Europsku uniju biti strožiji. Prema njenim riječima, zemlje Zapadnog Balkana morat će računati da će analiza primjene kriterija i standarda biti rigoroznije i da će, više nego ikada ranije, ostvareni progres odrediti proces europskih integracija.

Plaće
U Skupštini Srbije u proceduru je ušao novi prijedlog zakona o skupštini koji kaže da će zastupnici dobivati pet prosječnih plaća mjesečno. Tim prijedlogom plaće zastupnika, koje bi se isplaćivale iz posebnog skupštinskog proračuna, iznosile bi pet prosječnih plaća u gospodarstvu plus dodaci na funkciju, paušali i dnevnice. Prema sadašnjoj računici, plaće zastupnika sa svim dodacima bi bile oko 150.000 dinara.

Ne­u­stav­no
I za Hrvatsku je odredba, u nacrtu usvojena od OESS-a, kojom bi Hrvatska, SiCG i BiH mogle međusobno izručivati državljane optužene za ratne zločine neprihvatljiva. Državna tajnica u hrvatskom Ministarstvu pravosuđa Snježana Bagić izjavila je kako ta odredba predstavlja »zadiranje u ustavne kategorije«. Dan ranije, kao protuustavnu ocijenio ju je i ministar za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore Rasim Ljajić.

srijeda, 8. 6.

Ita­li­ja
Drugoga dana posjeta Italiji, srbijanski premijer Vojislav Koštunica razgovarao je s potpredsjednikom Vlade Italije Gianfrancom Finnijem.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika