Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Širi se me­dij­ski pro­stor za Hr­va­te

Nakon što je Upravni odbor Radio Bačke iz Bača prihvatio zamolbu HKUPD »Dukat« iz Vajske da u svoj program uvrsti emisiju na hrvatskom jeziku, hrvatska zajednica u SiCG je pred vrijednim postignućem u informativnoj sferi. Prvi puta u povijesti, Hrvati u bačkom Podunavlju imat će na jednom radijskom mediju emisiju na vlastitom jeziku koja neće biti vjerskog sadržaja, a bit će u funkciji očuvanja njihovoga identiteta i kulturnog naslijeđa.
    Preostaje još da se, uz podršku i angažman Hrvatskog nacionalnog vijeća, utvrdi nekoliko tehničkih pojedinosti, a onda će na valovima Radio Bačke eterom zaplivati hrvatski jezik.
ZA POČETAK, JEDAN SAT TJEDNO: Ideja se rodila krajem prošle godine, kada se HKUPD »Dukat« Vajska-Bođani prvi puta obratio Radio Bačkoj. Programsku shemu emisije na hrvatskom jeziku sastavio je sa svojim suradnicima župnik iz Plavne vlč. Stipan Bošnjak, a službenu zamolbu Radio Bačkoj poslao je predsjednik HKUPD »Dukat« Pavle Pejčić. Stipan Bošnjak već ima solidno uredničko i novinarsko iskustvo, budući da je već tri godine urednik katoličke vjerske emisije na istoj radijskoj postaji, koja je trenutačno u zastoju, te vjerske emisije na Radio Odžacima.
    »Od Radio Bačke zatražili smo emisiju koja bi trajala tri sata tjedno, a emitirala bi se iz tri dijela od po jedan sat, i to dva radna dana po jedan sat, te jedan sat neradnim danom, subotom ili nedjeljom, u kasnim poslijepodnevnim satima«, kaže Stipan Bošnjak. »Upravni odbor Radio Bačke nam je odgovorio da prihvaća našu zamolbu, ali da iz tehničkih razloga za sada nije u mogućnosti osigurati emisiju na hrvatskom jeziku u trajanju dužem od sat vremena tjedno. Ipak, ostavili su mogućnost da se to ostvari u budućnosti. U dogovoru s nadležnim dužnosnicima HNV-a mi smo to prihvatili.«
    Zbog toga što će emisija trajati sat vremena umjesto predviđena tri sata, zamišljena programska koncepcija će se unekoliko izmijeniti, ali će i dalje, prema riječima Stipana Bošnjaka, sadržavati špicu, pregled sadržaja emisije, riječ urednika, vijesti, intervju s nekom poznatom osobom iz političkog, kulturnog ili sportskog života, zatim književni kutak, informacije o aktivnostima HKUPD »Dukat« Vajska-Bođani, te obilje glazbenih priloga.
    »Emisija za Hrvate u Općini Bač zamišljena je da bude informativna, znači donosit će vijesti s ovih prostora, ali i s područja cijele Vojvodine, kao i iz Hrvatske«, precizira Bošnjak.
PODRŠKA I POMOĆ HNV-a: Između HKUPD »Dukat« kao podnositelja zamolbe i Upravnog odbora Radio Bačke ostalo je još nekoliko neriješenih pitanja, koja će se ovih dana razmotriti na sastanku koji će dužnosnici Izvršnog odbora HNV-a zakazati s predstavnicima Radio Bačke i Općine Bač. Otvoren je, dakle, ostao termin, odnosno dan emitiranja emisije za Hrvate, budući da Radio Bačka predlaže srijedu ili četvrtak u 16 sati, a uredništvo bi željelo subotu ili nedjelju.
    »Naši su potencijalni slušatelji radnim danom mahom na poslu ili na poljima, pa u tom terminu ne bi mogli slušati emisiju i ona bi izgubila smisao. Zbog toga ćemo zatražiti da se ona emitira subotom ili nedjeljom u kasnijim poslijepodnevnim satima ili navečer i sigurni smo da bi ona u tom terminu bila veoma slušana«, kaže Pavle Pejčić, predsjednik HKUPD »Dukat«. »Pokretanje ove emisije puno će značiti za nas Hrvate na ovom području Vojvodine. Puno smo dobili i time što smo osnovali HKUPD ‘Dukat’, i mislim da bi bilo jako dobro kad bi ova emisija što prije krenula.
UREDNIŠTVO S ISKUSTVOM: Uredništvo emisije činit će, osim Pavla Pejčića kao službenog inicijatora i Stipana Bošnjaka kao urednika emisije, urednica vijesti Kristina Klinovski i glazbena urednica Marija Ihas, a očekuje se da se vremenom priključe i druge, prije svega mlade osobe, koje bi se u ovoj emisiji kalile u novinarskom poslu. Vijesti će sadržavati događaje iz prethodnoga tjedna, uključujući i sam dan emitiranja, s obzirom da emisija, bar u početku, neće ići uživo, nego će se snimati, po mogućnosti, na dan emitiranja.
    »Budući da već godinu i pol dana radim vjersku emisiju na Radio Odžacima, a svi smo aktivni članovi župne zajednice u Vajskoj, s hrvatskim jezikom nemamo problema«, kaže Marija Ihas. »Što se glazbe tiče, bit će raznovrsna, od zabavne glazbe, narodne, pa do šokačkih pjesama na ikavici. Imamo dosta glazbenoga materijala, a nabavit ćemo još, niti tu neće bitiproblema.«                                      g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika