Arhiv tekstova Arhiv tekstova

In­zi­sti­ra­ti na pošto­va­nju pra­vi­la no­vi­nar­ske pro­fe­si­je

Na sastanku Odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća za informiranje, koji je održan u Subotici 6. lipnja, predočen je upitnik za uredništva na hrvatskom jeziku o stanju u medijima, a podnesene su i informacije o preslušanom zvučnom-zapisu sporne emisije koja je emitirana u okviru Programa na hrvatskom jeziku na Radio Subotici, privatizaciji »Subotičkih novina« i Radio Subotice, pokretanju emisije na hrvatskom jeziku na Radio Bački u Baču, a od odgovarajućeg tijela HNV-a Odbor za informiranje tražit će imenovanje novog člana Odbora umjesto Josipa Z. Pekanovića, koji je odnedavno izabran za predsjednika HNV-a.
    Uz predsjednika Odbora za informiranje Milovana Mikovića, na sastanku su bili nazočni članovi Odbora Lazar Merković, Marko Berberović i Josip Z. Pekanović, a radilo se u proširenom sastavu, budući da su pokraj predsjednika i članova Odbora bili nazočni i predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Lazo Vojnić Hajduk i član Izvršnog odbora zadužen za informiranje Zvonimir Perušić.
    Milovan Miković je predočio upitnik koji za cilj ima prikupljanje informacija koje će pružiti sliku o medijima na hrvatskom jeziku u Srbiji i Crnoj Gori. Nakon razmatranja pitanja iz upitnika, predočeni upitnik je prihvaćen, a ured HNV-a će ga uputiti hrvatskim medijima.
    U daljnjem tijeku sastanka, Zvonimir Perušić je obavijestio nazočne o preslušanom zvučnom-zapisu sporne radio emisije koja je emitirana u okviru Programa na hrvatskom jeziku na Radio Subotici i predočio sadržaj emisije i u pisanom materijalu. Članovi Odbora ocijenili su da je  emisija bila uređivački promašaj i da to nije jedini promašaj u Programu na hrvatskom jeziku Radio Subotice, te da postoje i brojne druge zamjerke spram toga programa, zbog neodgovarajućeg obavještavanja o događanjima i aktivnostima unutar hrvatske zajednice, te će Odbor inicirati razgovor s urednicom programa na hrvatskom jeziku Ljiljanom Dulić i inzistirati na poštovanju pravila novinarske profesije, budući da joj je upravo HNV dao podršku prilikom izbora sredinom prošle godine.
    Zvonimir Perušić je obavijestio nazočne kako je Upravni odbor JP »Radio Bačka« prihvatio zamolbu HKUPD »Dukat« Vajska-Bođani za uvođenje emisije za Hrvate u Općini Bač, a predstoji završni dogovor o tehničkim uvjetima reliziranja te emisije, a na koncu sastanka Josip Z. Pekanović i Milovan Miković podnijeli su informacije o predstojećoj privatizaciji Radio Subotice i »Subotičkih novina«.

Z. S.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika