Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Traži se iz­mje­na iz­bor­nih za­ko­na

Danas se održava IV. sjednica Vijeća Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini s početkom u 17 sati u zgradi »Nove općine«.
    Pokraj razmatranja aktivnosti DSHV-a između dvije sjednice Vijeća, razmatrat će se prijedlog DSHV-a za izmjenu izbornih zakona radi ostvarivanja prava na zastupanje u predstavničkim tijelima na svim razinama.
    Između ostalog na dnevnom redu je i priprema za svečano obilježavanje 15. godišnjice osnutka stranke.
J. D.

-----

Sastanak predstavnika Europske snage Vojvodine i DSHV-a u Novom Sadu
Razgovor o situaciji u Vojvodini

U petak 3 lipnja, u prostorijama stranke Europska snaga Vojvodine (ESV) u Novom Sadu prvi su se puta službeno sastali predstavnici dvije stranke – ESV-a Miroslav Mrnuštik i DSHV-a Zdenka Popov, u ime predsjednika DSHV Petra Kuntića, koji zbog neodložnih obveza nije mogao biti nazočan na sastanku.
Kako su naglasili sudionici sastanka, razlog susreta bio je razgovor o trenutačnoj nepogodnoj situaciji u kojoj se nalaze svi građani Vojvodine.
D. Po.

-----

Sjednica Odbora nacionalnih vijeća nacionalnih manjina za službenu uporabu jezika i pisma
Ne­pošto­va­nje za­ko­na u
obla­sti pra­va na­ci­o­nal­nih ma­nji­na

Primjena zakonske regulative u oblasti prava manjina na službenu uporabu jezika i pisma nije adekvatna i ne poštuje se u svim jedinicama lokalne samouprave na teritoriju Autonomne Pokrajine Vojvodine – konstatirano je na sjednici Odbora nacionalnih vijeća za službenu uporabu jezika i pisma, koja je održana u petak 3. lipnja u Novom Sadu.
    Situacija je posebno nezadovoljavajuća kad je riječ o ispisivanju naziva mjesta, kao i drugih geografskih naziva, naziva ulica, trgova, institucija i tijela, obavještenja i upozorenja za javnost. Iako je u ovoj oblasti zakonska regulativa precizna u smislu sankcioniranja za nepoštovanje, u praksi do sada još nije zabilježeno da je netko odgovarao za prekršaj ove vrste, rečeno je između ostalog na sjednici.
    Upravo zato, na spomenutom skupu definiran je zahtjev kako bi kompetentna tijela u što kraćem roku osigurala primjenu prava nacionalnih manjina na službenu uporabu jezika i pisma sukladno sa svim zakonskim propisima koji reguliraju ovu oblast. Također, dogovoreno je da se zahtjev pošalje Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore, Vladi Republike Srbije, Izvršnom vijeću AP Vojvodine, Pokrajinskom ombudsmanu kao i svim općinama na prostoru AP Vojvodine.
    Kako bi ova akcija imala što prije pozitivne rezultate članovi ovog Odbora su se dogovorili da svako nacionalno vijeće odredi koje su općine najkritičnije, gdje bi kasnije otišla izaslanstva koja bi s nadležnim institucijama razgovarala o spomenutom problemu.
A. Palančanin

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika