Arhiv tekstova Arhiv tekstova

La­zar Ba­ra­ko­vić no­vi pred­sjed­nik

Lazar Baraković, privatni poduzetnik iz Subotice, novi je predsjednik Upravnog odbora Novinsko-izdavačke ustanove »Hrvatska riječ«. Tako su jednoglasno odlučili članovi Upravnog odbora na sjednici u petak 3. lipnja. Lazar Baraković je bivši dogradonačelnik Subotice.
    Na sjednici su verificirani i mandati ostalih novih članova Upravnog odbora, koje je, uz Lazara Barakovića, imenovalo Hrvatsko nacionalno vijeće – Zdenka Đakovića iz Srijemske Mitrovice, Pavla Pejčića iz Vajske i Stipana Stantića iz Subotice.
    Članovi Upravnog odbora razmotrili su i prihvatili Prijedlog nakladničke djelatnosti NIU »Hrvatska riječ«, koji je u pismenom obliku podnio književnik Milovan Miković. U tome se prijedlogu predviđa nakladnička djelatnost u pet edicija. U ediciji Baština sustavno će se izučavati, obrađivati i tiskati ona književna djela koja su neophodna za provođenje školskih programa tijekom izučavanja jezika i književnosti u osnovnim i srednjim školama na hrvatskom jeziku u SiCG u doglednoj budućnosti. U ediciji Suvremena proza poticat će se i njegovati suvremeni prozni iskaz vrsnih pripovjedača i dramskih pisaca koje je iznjedrila hrvatska zajednica u SiCG. Edicija Suvremena poezija predviđena je za tiskanje poezije što su je pisali i pišu ovdašnji Hrvati, do će se u ediciji Monografije njegovati djela usredotočenoga, ali i iscrpnoga prikazivanja pojedinih problema, ličnosti, događaja ili razdoblja, nadalje kulturnih i kulturno-umjetničkih društava, zaklada, sportskih klubova i drugih udruga od značaja za povijest Hrvata u Podunavlju. U ediciji Kronologija pokušat će se razjasniti pojedina povijesna razdoblja, datumi, događaji, ličnosti i dokumenti.
    U budućoj nakladničkoj djelatnosti NIU »Hrvatska riječ« predviđa se i uređivanje, tiskanje i izdavanje časopisa za književnost, umjetnost i kritiku, koji bi izlazio periodično.
    Upravni odbor razriješio je članstva u Nakladničkom vijeću NIU »Hrvatska riječ« dosadašnje članove, a za nove članove toga savjetodavnog tijela imenovao Jasnu Melvinger, Lazara Merkovića, Vladimira Bošnjaka, Milivoja Prćića i Milovana Mikovića.
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika