Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Mla­di mla­di­ma

Od 29. svibnja do 5. lipnja u Subotici je održan Festival United Games-a, koji se istodobno održavao u osam zemalja svijeta. Sudionici festivala bili su mladi aktivisti iz Austrije, Češke, Mađarske, Njemačke, Slovenije, Engleske, Indije i Gane i oni su organizirali festivale u svojim gradovima, te su slali izaslanstva u druge zemlje članice United Games-a.
    Subotica je pristupila u članstvo United Games of Nations još 1995. godine, a osnivač je bila Općina Subotica.
IGRAONICA: Tijekom ovogodišnjega festivala mladi su radili na specifičnom projektu snimanja kratkometražnog filma o dječjoj igraonici »Abrakadabra«. Film je snimala skupina mladih iz različitih zemalja na čelu s mladom redateljicom Jenifer Shofid, a prikazuje ljude koji rade u igraonici, djecu i mlade koji sudjeluju u aktivnostima igraonice.
    »Još prvoga dana, u nedjelju, snimili smo rekreativno-zabavni program koji nazivamo obiteljski program, gdje se sastaju roditelji i djeca koja su ometena u razvoju, te imaju prigodu razgovarati o svojim problemima i razmjenjuju iskustva. Ono što je bilo također značajno zabilježiti je proslavljanje dječjeg rođendana, po čemu je igraonica i poznata, kao i aktivnosti stručnih suradnika, te intervjui s roditeljima. U srijedu je sniman posjet djece iz vrtića iz naselja Zorka, koji su scenski predstavili priču Pačja škola«, objašnjava nam pedagoginja igraonice Suzana Čepo.
    Kreativna radionica zabavnog i komunikološkog tipa imala je za cilj susret sudionika United Gamesa i učenika Specijalne škole od petog razreda pa nadalje. Pri tom susretu radio se program pod nazivom »Pismo mom prijatelju u Srbiji«. Ovaj film služit će kao promidžba ove specijalne igraonice s obzirom da ona služi kao mjesto za druženje djece i mladih sa specijalnim potrebama, a bit će prikazivan na lokalnim televizijama.
    Osim programa u igraonici »Abrakadabra« mladi su radili na obnavljanju vrtića »Kolibri«, te pravili kreativne tvari od otpadnih materijala. Poslijepodnevne radionice održavale su se na temu jednakosti spolova i tolerancije u multietničkim zajednicama. Tijekom festivala u vestibilu Gradske kuće bile su izložene fotografije o ovogodišnjim aktivnostima festivala United Games-a.
OSTALI FESTIVALI: U Austriji mladi su radili na obnavljanju staze za jogging, u Češkoj se napravila prava ekološka učionica u prirodi, u Njemačkoj se snimao film na temu kako će svijet izgledati 2050. godine, u Gani se radilo na rekonstrukciji jedne škole, u Indiji su se održavale edukacije o zdravlju i ishrani, u Mađarskoj su se održavali omladinski kampovi, dok su u Sloveniji mladi radili na poticanju mladalačkog aktivizama. Novina u funkcioniranju međunarodnih omladinskih festivala bilo je praćenje i prikazivanje projekata na digitalnoj mreži uz pomoć sveučilišta u »Joanneum« u Kapfenbergu. Ova mreža bila je postavljena i upravljana od strane studenata iz odjela za internet tehnologiju i menadžment. Distribucijski centar pod nazivom »Mission Control Center« pružao je materijale za medije, slike i kratke snimke.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika