Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Se­o­ski tu­ri­zam u pu­nom za­ma­hu

Ova će godina u Bačkom Monoštoru zasigurno biti obilježena mnogim aktivnostima koje se odnose na razvoj seoskog turizma, počevši od aktiviranja mještana i njihovog aktivnog udjela u turističkoj ponudi, preko stvaranja institucionalne osnove za realiziranje planova turističkog razvoja Općine Sombor, do suradnje s turističkim udrugama koje svoje ponude baziraju na seoskom ugođaju.
    U Bačkom Monoštoru više je aspekata potencijalno interesantnih turistima što je, zasigurno, rezultat prirodnih i zemljopisnih karakteristika ovog područja, ali i poznatog i mnogo puta prikazanog osjećaja Monoštoraca za očuvanjem tradicije.
SPECIJALNI REZERVAT PRIRODE GORNJE PODUNAVLJE: Uredbom o zaštiti Specijalnog rezervata prirode Gornje Podunavlje, kao područja s karakterističnim reljefom, hidrografijom, biljnim i životinjskim vrstama, predviđena je zaštita ritskih šuma, livada i trstika, specifičnih biljnih vrsta – bijelog i žutog lokvanja, kukurjaka, rebratice, perunike, ljutića, crnog gloga i životinja Monoštorskog rita među kojima su – jelen, divlja svinja, srna, mnoge vrste riba i ptica močvarica, orao bijelorepan, crna roda, kuna zlatica, kuna bjelica, divlja mačka i druge. Ljepota pejzaža i činjenica da je selo sa svih strana okruženom vodom i šumom su jedan od činitelja koji je privlačan turistima koji odmor provode u Monoštoru.
POVIJESNE I FOLKLORNE SPECIFIČNOSTI: Mnoštvo lokaliteta koji imaju historijsku vrijednost, a među kojima su Paljenik, Bortanj i Siga, a posebice misterija postojanja »Bodroga« čiji lokalitet još nije utvrđen, mada je na brojnim kartama predstavljen kao sjedište Bodroške županije, vezuju se za periode od 5.000 godina prije nove ere do 15. stoljeća nove ere. Prošle je jeseni na području Bortanja konstatirano postojanje sakralnog objekta s nekropolom, kao i naselja koje se prostire uz ivicu šume Šušnjar. Otkrivena je jednobrodna kapela s polukružnom apsidom, koja je za sada samo konstatirana, dok utvrđivanje detalja tek predstoji. Ipak se na osnovi sličnosti s nekim drugim objektima na teritoriju Vojvodine po svojoj osnovi crkva uklapa u period XI. i XII. stoljeća.
    Crkva sv. Petra i Pavla u Bačkom Monoštoru je sredinom XX. stoljeća proglašena spomenikom kulture od velikog povijesnog značaja jer je u umjetnosti poznato da je prvi puta plastika upotrebljavana kao premaz za zaštitu freski u bogatoj unutrašnjosti crkve. U crkvi se nalaze četiri oltarske slike od kojih je jedna rad I. Lončarevića i nalazi se pod posebnom zaštitom države. Kip Žalosne Gospe, propovjedaonica s klasičnom rezbarijom i dva stara oltara imaju neprocjenjivu kulturnu, historijsku i vjersku vrijednost.
    Muzikolozi i etnolozi iz cijele Europe dolaze u Bački Monoštor, kako bi proučavali šokačku nošnju, svetkovine i običaje koje mještani oduvijek njeguju.
TURISTIČKA PONUDA MONOŠTORA: Turistička organizacija Općine Sombor i Mjesna zajednica u Bačkom Monoštoru ulažu velike napore kako bi se ljepote sela prezentirale široj javnosti, ali i kako bi mještani Monoštora uzeli više udjela u razvijanju turističkih potencijala.
Na skupu na kojemu su bili nazočni Bogdan Ćujić, ravnatelj Turističke organizacije Općine Sombor, Radmilo Bumber u ime turističke agencije »Paneuropa Adriatic«, dobitnika Turističkog cvijeta 2004, koja se bavi organiziranjem turističkih posjeta selima i Branko Rakić u ime Udruge poduzetnika seoskog turizma Sbije, mještanima su iznijeli planove, iskustva, mogućnosti i probleme razvoja seoskog turizma.
    Danas je u Monoštoru u privatnom smještaju dostupno oko 40 ležaja što predstavlja dobru osnovu za daljnje proširenje kapaciteta. Turistička ponuda Bačkog Monoštora obuhvaća obilazak crkve s razgledanjem unutrašnjosti, s historijskim upoznavanjem gradnje i donesenim predmetima, razgledanje etno-postavke kod Eve Kovač (lutaka u tradicionalnoj nošnji od kojih svaka predstavlja određeni događaj i svoju povijest), te drugih predmeta koji su korišteni za izradu nošnji i garderobe, s degustacijom domaće gibanice i rakije, fotosafari terenskim vozilima i čamcima po Monoštorskom ritu, organiziranje ručka s posebnom ponudom karakterističnih jela – paprikaš od divljači, paprikaš od ribe, kao i pržene riječne ribe (ova ponuda se odnosi na više ugostiteljskih objekata), boravak u domaćinstvima u selu, upoznavanje okolice, mjesta za šetnju, pecanje, kupanje kao i odlazak i razgledanje znamenitosti grada Sombora. U dodatnoj ponudi se nudi mogućnost iznajmljivanja čamaca, vožnja biciklom kroz dijelove Monoštorskog rita, kupovina suvenira (šokački vezeni ručnici i pregače, šule, klompe, šokačka uskršnja jaja…), domaćih proizvoda (kulena, kobasice, domaće rakije, vrhunskog kvalitetnog meda itd.) i mogućnost boravka u polupansionu u vikendicama u vikend naseljima. U organizaciji JP »Vojvodina šume« ŠG Sombor se može organizirati i visoko lovni turizam s boravkom u vili »Štrbac« Bački Monoštor s odstrelom visoko trofejne divljači.
    Kompletnu turističku ponudu na razini Općine, u koju spada i obilazak Bačkog Monoštora, objedinjuje Turistička organizacija Općine Sombor. Mjesna zajednica i pojedinci, koji u razvoju turizma vide veliku šansu napretka sela, izradili su i organizirali raznovrsnu turističku ponudu na razini sela. (www. backimonostor. co. yu)
    Od prije tri godine, kada se u državnim medijima prvi puta pojavila informacija o potencijalima seoskog turizma u Monoštoru, u selu su u organizaciji turističkih agencija i društava boravili gosti iz zemlje i inozemstva za koje su organizirani izleti i posjeti značajnim kulturnim objektima, fotosafari i vožnje čamcem po zatvorenim vodama Monoštorskog rita i posjet gaterima za odgoj divljači. Nakon boravka austrijskih turista prošlog tjedna, koji su bili izuzetno zadovoljni smještajnim kapacitetima i prirodom sela, dogovoren je i posjet ljubitelja terenske vožnje iz Austrije kroz dozvoljene dijelove Monoštorskog rita.
    Tajnik Mjesne zajednice Zoran Müller ističe da su uloženi veliki napori kako bi mještani shvatili značaj i potencijal bavljenja seoskim turizmom, jer se tako omogućuje očuvanje starih zanata, razvoj gospodarskih djelatnosti i kompletan razvoj Bačkog Monoštora. Müller ističe kako su, u odnosu na prije nekoliko godina, danas u selu već vidljivi rezultati angažiranja, te da se sve veći broj mještana interesira i uključuje u aktivnosti u okviru turističke ponude Bačkog Monoštora.                 
  g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika