Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Priopćenje Predsjedništva SVM-a
Izvjesti prave krivce pred lice pravde umjesto političke hajke!
 
Predsjedništvo Saveza vojvođanskih Mađara je povodom, kako se navodi »posljednje inicijative Okružnog javnog tužilaštva« protiv lidera ove stranke uputilo priopćenje za javnost u kojem se između ostalog kaže kako je »bilo samo pitanje vremena kada će se srpski organi unutarnjih poslova i tužiteljstvo vratiti na kolosijek prikrivenog napada na vojvođanske Mađare, odnosno na SVM, stranku koja uživa najveću potporu birača i koja je najefikasnija stranka vojvođanskih Mađara, i na ugledne lidere ove stranke, predsjednika Jozsefa Kasze i izvršnog potpredsjednika Imrea Kerna. (U ovaj paket zastrašivanja i diskreditacije spada i kleveta i napadi na Zoltana Bunyika, potpredsjednika stranke od strane novosadskog odbora Srpske radikalne stranke.)«
    U priopćenju se dalje navodi kako »okružni tužiltelj, koji je došao u Suboticu kao izbjeglica požuruje uhićenje Jozsefa Kasze i Imrea Kerna, zbog navodne zlouporabe službenog položaja počinjene prije mnogo godina, dok ratni zločinci, koji su izvršili teška zlodjela slobodno šetaju širom naše države, čak i tu u Subotici. Slobodno se šetaju i oni »nepoznati« počinitelji, koji su tukli mladež na etničkoj osnovi. Protiv ovih incidenata na etničkoj osnovi, SVM, njen predsjednik i izvršni potpredsjednik su odlučno podigli svoj glas, kao i protiv nesposobnosti unutarnjih organa i pravosuđa, a vlast je odgovorila na ovakav karakterističan balkanski način. Da li bi inače moglo da se desi, kao što je to primjer u zadnje vrijeme, da djelatnost novo izabranih tužitelja bude uperena većinom protiv pripadnika mađarske nacionalnosti. Naročito je karakteristično da su pomenuta lica dobila saznanje iz beogradskog tiska o namjeri tužitelja o njihovom što hitnijem uhićenju«.
    Predsjedništvo SVM-a najkategoričnije odbija napade protiv njihovih vodećih dužnosnika za koje smatraju da su dio isplanirane političke hajke i kampanje čije je cilj da se diskreditira stranka, koja uživa najveće povjerenje u svojoj nacionalnoj zajednici, te konstatiraju »da je tužiteljstvo instrument i dio ove kampanje, zajedno s onim političkim opcijama i osvjetnički nastrojenim pojedincima, koji su ponovno poraženi na proteklim izborima i koji već odavno proklamiraju da se moraju upotrebiti sva moguća sredstva u cilju da se sruši »mađarska vlast« SVM-a u Subotici i Sjevernoj Vojvodini«.
    Počinitelj zahtijeva »ubrzanje reformi u srpskom pravosuđu, da se počinitelji incidenata na etničkoj osnovi izvedu pred lice pravde i primjereno kazne, a umjesto političke hajke na njene lidere da se pronađu i primjerno kazne pravi krivci (među njima i ratni zločinci)«  te najavljuje da će se obratiti međunarodnim forumima za zaštitu njihovih lidera i tražiti međunarodno nadgledanje cjelokupnog tijeka neosnovanih uhićenja.
Predsjedništvo SVM
 
Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala natječaj
Subvencije za samozapošljavanje
nezaposlenih

Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je Natječaj za dodjelu sredstava za subvenciju za samozapošljavanje nezaposlenih lica. Bespovratna sredstva namijenjena su nezaposlenim licima s evidencije ove službe, koja mogu osigurati uvjete za vlastito zapošljavanje osnivanjem poduzeća, radnje, agencije, poljoprivrednog gazdinstva itd. kao i nezaposlenima koji udruživanjem s više nezaposlenih lica stvaraju uvjete za vlastito zapošljavanje.
    Subvencija se odobrava se za novoregistrirane djelatnosti i poljoprivredna gazdinstva, i to u iznosima od 80.000 -150.000 dinara. Za najveći iznos – 150. 000 dinara mogu konkurirai nezaposlena lica do 27 godina života; slede nezaposlena lica sa invaliditetom – 130. 000 dinara, nezaposleni samohrani roditelji, odnosno nezaposlena oba roditelja – 110. 000 dinara, korisnici novčane naknade – 100. 000 dinara, nezaposlena lica starija od 50 godina života – 90.000 dinara, ostala nezaposlena lica – 80.000 dinara.
    Natječaj je otvoren do 21. lipnja 2005. godine. Sve detaljnije informacije mogu se dobiti u NSZ Filijala Subotica, Trg Slobode 3/III, kao i u ispostavama Filijale u Bačkoj Topoli i Malom Iđošu.

Osnovan Forum agrarnih udruga

Zaštita interesa poljoprivrednika i težnja za efikasnijim djelovanjem povezali su jedanaest strukovnih udruga u Subotici, koji su prošle srijede potpisali protokol u suradnji i tako formirali Forum agrarnih udruga. Potpisivanju protokola u Plavoj vijećnici Gradske kuće u Subotici u ime lokalne samouprave je prisustvovao zamjenik predsjednika općine Petar Kuntić koji je resorno zadužen za poljoprivredu. Poljoproprivrednici mogu udruženi lakše zaštiti svoje interese prema prerađivačkoj industriji odnosno otkupljivačima, općinama, pokrajini i poljoprivrednim institucijama u republici, rekao je Kuntić, te je istaknuo kako su se trudili tijekom ove akcije isključiti svaku depolitizaciju i isključivo se brinuti o interesima poljoprivrednih proizvođača.
J. D.

Obilježavanje svjetskog dana zaštite životnog okoliša
Kad kompost zamiriše

Manifestacijom »Kad kompost zamiriše« u petak, 3. lipnja je u Subotici počelo obilježavanje Svjetskog dana zaštite životnog okoliša. Trodnevnu manifestaciju ispred Gradske kuće otvorio je gradonačelnik Géza Kucsera. Učenici osnovnih i srednjih škola za ovu manifestaciju pripremili su izložbu cvijeća sađenog u kompostirano tlo. Izravne informacije o koncentraciji peludi u zraku, Subotičanima će osigurati Burkardov uređaj koji je, istoga dana, pušten u rad, u Zavodu za zaštitu zdravlja. Probni rad uređaja bit će godinu dana, a nabavljen je uz pomoć ADF-a. Rezultate očitavanja koncentracije peludi u zraku građani će moći pogledati na službenim web stranicama Subotičke općine.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika