Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Grad s naj­više pro­ce­su­i­ra­nih afe­ra

Na zahtjev 23 oporbena vijećnika u petak 3. svibnja održana je prva izvanredna sjednica Skupštine Općine Subotica, a odmah nakon završetka i jedanaesta redovita sjednica.
    Na dnevnom redu izvanredne sjednice bile su dvije točke: Informacija o pokretanju istražnih postupaka protiv osoba koje su bile u prethodnom sazivu ili su na odgovornim dužnostima u sadašnjem sazivu Skupštine Općine Subotica, te Donošenje zaključaka u svezi s aktualnom situacijom na teritoriju Općine Subotica.
ZAUZIMANJE STAVA: Predlagač Stevan Santo iznio je kako Skupština Općine kao najviše tijelo vlasti ne može ne raspravljati i ne zauzeti politički stav o informaciji o pokrenutim istragama, jer je sada Subotica »sredina s najviše afera u zemlji« pa se, prema njegovu mišljenju, Skupština treba očitovati i staviti točku na to pitanje, ne prejudicirajući ništa već ostavljajući ovlaštenima da to rješavaju, kako bi se Skupština mogla okrenuti budućnosti.
    Vijećnik Mirko Bajić je, pak, kazao kako daje riječ da »nikad više u javnosti neće biti nastupa kakvih je bilo, ako se prepusti mjerodavnim tijelima da ispitaju i procesuiraju ono što se događalo u ovom gradu«, te da se »ubuduće u ovoj Skupštini mora raditi isključivo zakonito i transparentno«.
    Bez rasprave vijećnici su usvojili informaciju koju je dostavilo Okružno javno tužiteljstvo i Općinsko javno tužiteljstvo kojim se vijećnici obavještavaju da je Okružno tužiteljstvo podiglo zahtjev za provođenje istrage zbog krivičnog djela zlouporabe službenog položaja protiv Gabrielle Ágoston, bivše tajnice SO Subotica, koja se nalazi u pritvoru već drugi mjesec, te protiv Istvána Ispánovicsa, bivšeg gradonačelnika i Gyöngyi Vörös Kucsmik, sadašnje tajnice SO Subotica.
    Okružno javno tužiteljstvo je također, navodi se u priopćenju, podnijelo zahtjev za proširenje istrage protiv Józsefa Kasze, bivšeg gradonačelnika Subotice a sadašnjeg predsjednika Saveza vojvođanskih Mađara, protiv Imrea Kerna, bivšeg predsjednika Izvršnog odbora SO Subotica, sadašnjeg izvršnog potpredsjednika SVM-a, Ane Fodor Lacković, šefice imovinsko-pravne službe Općine Subotice. Okružno javno tužiteljstvo podiglo je optužnicu protiv ravnatelja JKP »Subotička toplana« Grge Horvackog i članova njegove obitelji Marije Horvacki i Petra Horvackog. U svezi ovog predmeta optužnica je stupila na pravnu snagu i čeka se da Okružni sud zakaže suđenje.
    Općinsko javno tužiteljstvo je obavijestilo vijećnike kako su u tijeku postupci protiv Stevana Plestovića, bivšeg ravnatelja JKP »Vodovod i kanalizacija« protiv kojega je podignuta optužnica zbog zlouporabe ovlasti, a u ovom predmetu okrivljeni su još i Rade Mrvoš i Igor Međanski, kao i protiv Gabrielle Ágoston zbog zlouporabe službenog položaja i Stevana Toskića kao drugoredno okrivljenog.
OSUĐUJEMO I OGRAĐUJEMO SE: Vijećnici su, pokraj ove informacije jednoglasno, uz jednog uzdržanog, usvojili i zaključak kojim SO Subotica »osuđuje i ograđuje se od svih eventualnih nezakonitih mjera i radnji poduzetih od strane bivših ili sadašnjih dužnosnika lokalne samouprave i osoba uposlenih u Općinskoj upravi Subotica«. Inzistira se da mjerodavna državna tijela poduzmu Zakonom predviđene radnje na procesuiranju svih eventualnih nezakonitosti u radu lokalne samouprave, a od predsjednika Općine se zahtijeva da osigura transparentno obavljanje svih funkcija i poslova lokalne samouprave, da se najkasnije do kraja 2005. godine završi javna rasprava i potom stavi na dnevni red Skupštine Generalni plan Općine Subotica, te da se u roku od 60 dana pokrene izrada Plana razvoja Općine Subotica i da se o aktivnostima na izradi Plana izvještava Skupština najmanje jednom u tri mjeseca.
    Na redovitoj sjednici u nastavku zasjedanja donesena je Odluka o završnom računu Općine Subotica za 2004. godinu, a za ravnateljicu Centra za socijalni rad imenovana je dosadašnja ravnateljica Dušanka Ivančević.
    Nakon sjednice dugogodišnji odvjetnik i zamjenik vijećnike skupine Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine u Skupštini Subotice Franjo Vujkov dao je izjavu za Hrvatsku riječ:
    »Odluka koja je donesena za mene predstavlja čudnu stvar, jer se Skupština Općine Subotica tu upustila u razmatranje i pribavljanje materijala koji ne spada u njenu ovlast i kompetenciju. Mogu reći da se za tu odluku glasovalo nakon dogovora svih šefova vijećničkih skupina, na kojemu je donesen zaključak da se o podnesenom izvješću neće voditi rasprava i mislim da je, s obzirom na grešku koja je samim stavljanjem ove točke na dnevni red učinjena, usvajanjem zaključaka od strane SO učinjena najmanja greška. Ne bih se mogao složiti s diskusijom gospodina Santoa koji je, kad je izašao za govornicu, rekao da je Subotica u ovom trenutku grad s najviše afera, maltene najkriminalniji grad. Mislim da to ne stoji. Ako mi samo ovoliko afera imamo, Subotica može biti grad s najviše procesuiranih afera, znači da smo mi ipak u tom slučaju napravili pozitivan iskorak, da se od strane mjerodavnih našlo snage određene stvari procesuirati, ali se mi u nikom slučaju ne možemo mjeriti s jednim, primjerice, Beogradom ili Novim Sadom, gdje ima daleko težih slučajeva i daleko više zlouporaba i ovakav zaključak ne mogu ni u kom slučaju prihvatiti za svoj grad«.
J. Dulić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika