Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Očuva­nje šokačke tra­di­ci­je

Kulturno-umjetničko društvo »Bod-rog« postoji već oko 70 godina, a tijekom povijesti je mijenjalo nazive, da bi početkom 2001. godine dobilo hrvatski predznak. Programski zadaci Društva su njegovanje narodnih običaja Šokaca, njegovanje izvornog pjevanja, očuvanje narodne nošnje, druženje mladih u mjestu, suradnja s okolnim mjestima i susjednim državama te sudjelovanje na folklornim manifestacijama u općini, regiji i šire.
BROJNOST ČLANSTVA: »Društvo broji oko sedamdeset članova, od kojih aktivno u radu sudjeluje njih četrdesetak. Rad u Društvu je dobro osmišljen, tako da se broj članova stalno uvećava«, kaže predsjednik Društva Stipan Šimunov.
    »Radimo u tri grupe: osnovci – odakle crpimo mlade snage, srednji uzrast od 15 do 35 godina koji se bave koreografskim igrama i najstarija grupa koja se bavi izvornim pjevanjem šokačkih pjesama. Trenutačno s folklorom i pjevačima radi Eva Forgić, a mlađu grupu vodi Elena Šimunov. Što se tiče prostorija, MZ Bački Monoštor, s kojom imamo izuzetnu suradnju, nam je na trajno korištenje dala dvije prostorije nedavno renoviranog Doma kulture. Društvo je uz mjesnu zajednicu bilo pokretač adaptacije ovih prostorija, a pokraj USAID-a, kao glavnog donatora, Općine i mjesne zajednice, s 105 tisuća dinara pomoći sudjelovalo je i Veleposlanstvo RH u Beogradu«, ističe Šimunov.
NEOPREMLJENOST PROSTORIJA: U posljednjih godinu dana rad Društva se odvija u prostorijama Osnovne škole »22. oktobar«. »Ono što nam je najveći problem, iako posjedujemo prostorije, je njihovo opremanje. Ovom prigodom apeliram na sve ljude dobre volje koji imaju materijalnih mogućnosti da nam pomognu u opremanju prostorija Društva«, naglašagva Šimunov.
    U Društvu postoje i planovi vezani za proširivanje aktivnosti, što podrazumijeva osnivanje sekcije vezilja, čiji je rad karakterističan za ovo mjesto, a predstavlja i izvor za zbirku narodnih nošnji koju posjeduju. »Planiramo kroz sekciju obučavati i mlađe naraštaje, a također i napraviti neku vrstu muzejske zbirke naših nošnji u okviru prostorija Društva«, kaže Šimunov.
    Trinaesti listopad je najveći praznik u Bačkom Monoštoru – Zavitni dan. Toga dana Monoštorci iskazuju zahvalnost Gospi Fatimskoj zato što je na ovaj dan 1944. godine ovo selo mimoišlo ratno stradanje. »S HNV-om je dogovoreno da ova manifestacija preraste u smotru internacionalnog karaktera koja bi okupljala Društva iz SiCG, Hrvatske, Mađarske, a po mogućnosti i iz drugih zemalja, koja njeguju izvorne šokačke pjesme«, najavio je predsjednik Društva.
SURADNJA S DRUGIM DRUŠTVIMA: »Imamo izuzetnu suradnju s ostalim kulturno-umjetničkim društvima, čak i nismo u mogućnosti odgovoriti na sve pozive koje dobivamo za gostovanja. Surađujemo s Društvima koja njeguju šokačku i bunjevačku tradiciju, kakva su HKUD »Vladimir Nazor« iz Sombora, HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice, KPZH »Šokadija« iz Sonte, HKUD »Silvije Strahimir Kranjčevič« iz Bačkog Brega, HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta koja se uz goste iz Baranje redovito odazovu na našu proslavu Zavitnog dana. Od lokalnih društava surađujemo s KUD »Rumunka« koji njeguje romsku tradiciju, i KUD »Ravangrad« iz Sombora«, kaže Šimunov.
    U dosadašnjem radu Društvo je zabilježilo brojne nastupe. S uvježbanom koreografijom su do danas nastupali 16 puta i to u: Sonti, Tavankutu, Bačkom Bregu, Maloj Bosni, Somboru i Bačkom Monoštoru. U Hrvatskoj su gostovali u Bilju i Vinkovcima, a u Mađarskoj u Pečuhu i Santovu. S običajem su imali 7 nastupa i sudjelovali na Općinskoj smotri folklora u Stanišiću i Vojvođanskoj smotri u Čonoplji. Za manifestacije u ovoj godini pripremljen je novi običaj koji je do sada izveden 3 puta. Pjevačka grupa je također uspješno nastupila u Vinkovcima, Žablju, Sonti, Bilju, Suzi, Somboru i Bačkom Monoštoru.
    Kao jedan od najvećih uspjeha Društva, Šimunov ističe nagradu »Najselo« koju su dobili prošle godine u Republici Hrvatskoj.

D. Bašić Palković

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika