Arhiv tekstova Arhiv tekstova

So­li­dar­nost na dje­lu

Subota 4. lipnja bila je u Golubincima u prostorijama HKPD »Tomislav« vrlo živa i uzbudljiva.
    Najprije su Golubinčani dočekali drage goste iz Bosanske Posavine, točnije članove Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva »Mladost« iz Domaljevca, koji su došli da participiraju u programu humanitarnog koncerta.
    Poslije kratkog osvježenja i druženja u prostorijama »Tomislava« gosti su povedeni na ručak, da bi se oko 19 sati svi okupili u Kazališnoj sali Kulturnog centra u Staroj Pazovi gdje je u 20 sati počeo koncert od kojeg je sav prihod namijenjen poplavljenim dijelovima Banata.
RAZNOVRSNOST KONCERTNOG PROGRAMA: Koncert je otvorio predsjednik »Tomislava« Mato Groznica, koji je pozdravio nazočne i zahvalio se svima koji su na bilo koji način poduprli akciju za pomoć nastradalim žiteljima Banata: »Zahvaljujući ljudskoj solidarnosti koju svatko od nas nosi u srcu, nesreću je moguće ublažiti«. Prvi su nastupili domaćini HKPD »Tomislav«, čiji je folklorni ansambl izveo splet igara iz Banata, a poslije njih gosti iz Domaljevca s koreografskim rješenjem izvornih igara iz svoje Posavine. Gosti su izveli i narodne igre iz Slavonije, ali su publiku ipak osvojili prikazima narodnih običaja »Obrada lana« i »Tkanje«. Pozornicu su ispunile trlice, grebena, čekrci za namotavanje, ručne i mehaničke preslice i jedan pravi pravcati starinski razboj. I sve je funkcioniralo. Pred publikom se sukalo i prelo te tkalo, sve uz arhaičnu i prelijepu narodnu nošnju i još ljepšu pjesmu djevojaka i žena praćenu glazbom šargije i violine. Srijemci su na ovo prikazano bogatstvo programa veoma pozitivno reagirali.
BROJNI SUDIONICI: Na ovaj program su se odazvali i članovi HKPD-a »Stjepan Radić« iz Novog Slankamena koji su predstavili mladi folklorni ansambl igrama iz Posavine, ali i novoosnovani tamburaški orkestar. Plijenili su i nošnjom sa trobojnicama, sviranjem i pjevanjem. Kada su na kraju izveli i jednog Harolda Arlena (»Over The Raibow«), doživjeli su ovacije na otvorenoj sceni.
    U programu je sudjelovalo i KUD »Branko Radičević« iz Stare Pazove sa koreografijom igara iz okoline Knjaževca pod nazivom »Za koga ni s’g davate«, s puno lijepih koraka i još ljepših grlenih djevojačkih glasova.
    Program je posebno obogatio duet harmonika »MB« koga čine Boško Mrđić i Bogdan Blagojević a koji je proglašen najboljim duetom harmonika u Srbiji za 2004. godinu. Oni su virtuozno izveli dva prelijepa kola.
    Program su zatvorili domaćini iz Golubinaca koreografskim prikazom srijemske tj. golubinačke svadbe, a kroz program su nas nadahnuto vodile Anita Kovačević i Tatjana Ćaćić.
    Nakon koncerta druženje je nastavljeno u prostorijama »Tomislava« uz šargiju, violinu, tambure i harmonike i bilo je teško rastati se od druželjubivih gostiju iz Domaljevca. Na kraju su mladi stali pred gostinski autobus kome još dugo nisu dozvoljavali da krene, sve dok se nije otpjevalo još pregršt pjesama, razmijenilo još nekoliko telefonskih brojeva i pustila još neka suza za rastanak.
Ilija Žarković

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika