Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Razvijanje likovne kulture kod mladih

U srijedu 1. lipnja otvorena je izložba radova učenika dviju subotičkih osnovnih škola pod nazivom »Zavičajna galerija dr. Vinko Perčić viđena dječjim okom«. Izložba je otvorena u istoimenoj galeriji, a u organizaciji Gradskog muzeja u Subotici u čijoj se nadležnosti ova galerija i nalazi.
    Ovo je druga u nizu predviđenih izložbi iste tematike, kojima bi se tijekom dužeg perioda prikazala ostvarenja mladih inspirirana ostavštinom poznatoga subotičkog donatora, uz sudjelovanje stvaratelja različitih profila, čiji je rad posvećen djeci i mladima.
    Izložbu su otvorile članica Izvršnog odbora za oblast naobrazbe, odgoja i dječje zaštite Edit Molnár Pintér i sukladno koncepciji projekta, subotička književnica Valéria Burkus.
»Kada sam došla u ovaj prostor, uočila sam igru svjetlosti na crtežima, a na njima primijetila sve ono što nas u galeriji okružuje«, riječi su kojima svoje dojmove opisala Edit Molnár Pintér, koja je ističući značaj dječjeg stvaralaštva, zaključila i kako je ovakvu praksu nužno i ubuduće nastaviti.
VELIKI BROJ RADOVA: Likovne radove izložili su učenici OŠ »Sveti Sava« pod vodstvom nastavnice Suzane Donoslović – Jelena Banjac, Kristina Buljovčić, Jelena Ivanković, Ivona Jakovčević, Nada Jug, Monja Koledin, Jelena Lukić, Kornel Mačković, Dijana Mormer, Dijana Nimčević, Simona Šlajher, Danica Trifunović i Nikoleta Vilov, te učenici OŠ »Petőfi Brigád« iz Bačkih Vinograda koje vodi likovna pedagoginja Laura Peić Sagmajster – Dávid Bak, Noemi Bata, Erik Danics, Anita Huber, Lilla Kasza, Lilla Kovács, Rita Muntyán, Oliver Marković, Ágnes Osztrogonac, Sanela Savić, Natália Varga i Valentin Vojnić.
    Nagrade za najbolje radove djeci je uručila ravnateljica Gradskog muzeja Olga Kovačev Ninkov, a pojedina djeca su se pokraj likovnih radova predstavila i recitiranjem te prikazom svog glazbenog umijeća.
    »Izložbu je otvorila Valéria Burkus, koja nije slučajno pozvana, jer je ona objavila puno knjiga namijenjenih baš djeci. Volim spajati stvaraoce različitih umjetnosti, u ovom slučaju naklonjenih baš djeci«, istaknula je Olga Kovačev Ninkov. »Ovo je dugačak projekt koji bi trebao obuhvatiti sve škole u subotičkoj Općini. Na kraju se planira velika skupna izložba svih nagrađenih radova, koju bi pratilo i publiciranje kataloga dječjih radova, pedagoga i svih umjetnika koji su otvarali izložbe. Također u okviru ovoga projekta svaka školska knjižnica dobiva monografiju ove Galerije a najuspješnijoj djeci darujemo zanimljive knjige«, najavila je Kovačev Ninkov.
    Ona je poručila i kako se nada, da će djecu i ubuduće viđati na nekim drugim izložbama, a sve s ciljem razvijanja likovne kulture među djecom, što je i sudjelovanje škola u ovoj umjetničkoj akciji potvrdilo.
PEDAGOŠKA AKTIVNOST MUZEJA: Prošle godine su u projektu sudjelovala djeca iz likovnog studija »Bravo« koji vodi Ratka Logumerski kada je gost izložbe bio subotički filmski stvaralac Rajko Ljubič, ovoga puta su to bili učenici dvije osnovne škole, a sljedeći gosti Galerije bit će učenici grafičarskog smjera srednje Politehničke škole.
    »Djeca su se subotom okupljala u ovom galerijskom prostoru. Ova izložba spada u pedagošku aktivnost Muzeja, a ovo je prvi projekt ovog tipa. Sama koncepcija ove Galerije nas obvezuje da svaka aktivnost koja se u njoj provodi mora biti u svezi s životom i djelom ovog donatora, prostorom, predmetima ili izgledom zgrade«, objasnila je povjesničarka umjetnosti Ljubica Vuković, koja je ujedno i stručni suradnik ovoga projekta.
D. Bašić Palković

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika