Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Arsen Dedić »Na zlu putu«

Nakon dobivene dramatične bitke za vlastiti život koncem prošle godine Arsen Dedić se vratio na scenu s novim albumom nazvanim »Na zlu putu«. Arsen je začetnik autorske pjesme na ex-jugoslavenskim prostorima, koji je i do danas, a što i posljednji album dokazuje, ostao nenadvladan na ovom polju.
    »Na zlu putu« je dokaz onoga što već znamo – Arsen nije samo ovdašnji »odgovor« na najveće svjetske kantautore (Leonard Cohen, Charles Aznavour,…), on im je, moglo bi se reći, ravnopravan, a to na prvom mjestu dokazuje kristalno izbrušenim pjesmopisačkim zanatom. Čak 19 pjesama u skoro sat vremena donose nostalgično intoniran pjesnički duh Dedića, koji se novim elegijama i baladama autoritativno vraća u svoju kantautorsku matricu, a sasvim logično, nakon dramatičnog perioda, sumirajući dosadašnja životna iskustva. U tom smjeru kreću se uvodne ode ključnim ženama njegovog života (aktualni singl »Odgojile su me gore«, pjesma na ikavici »Što mi mater skuva«, »Pjesma o Gabi Novak«, filmična »Što ostaje«, »Prokleta jaketa«, »Lakše sam se odvikao«), a cijelu retrospektivnu nit najizravnije iskazuje u recitativu »Negve«, otisnutom na omotnici CD-a. Album donosi i prepjev Fabrizia de Andréa (»Pjesma izgubljene ljubavi«) i još jednu suradnju sa Zvonimirom Golobom (»Nebo je modro, šuma plava«). Arsenovu prepoznatljivu poetiku održavaju i pjesme »Amigo«, »Vratit će se«, »Žena koja ne zna što hoće«, »Opereta« (pjesma 3/4 takta u kojoj je korišten ulomak iz operete »Opernball«), te kabaretska »Dvoje na trapezu«.
I nakon 35 godina karijere Arsen uspijeva održati razinu kvalitete, skladajući snažnu i fokusiranu ploču koja zasigurno povećava ionako impozantan zbroj njegovih umjetničkih zgoditaka. O tome najbolje govore i nominacije za ovogodišnju diskografsku nagradu Porin, i to u kategorijama za najbolji album godine, najbolji album pop i zabavne glazbe.
    Na kraju dovoljno je citirati zaključni dio teksta Hrvoja Horvata iz bookleta ovog CD-a: »Majstorstvo, s kojim je Dedić podizao dosege domaće glazbe od početka karijere, niti danas nije izgubilo ništa od svoje snage i uvjerljivosti. Za razliku od promiskuitetnog okruženja svjetovne estrade ostao je elegantan u namjeri stvaranja tihog obrta koji brda valja, dok mnogi ostaju na pola puta«.
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika