Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Izlet u New York

Tomislav Gaborović, vlasnik »Mond college-a« – glasovite privatne škole za računalsko usavršavanje i učenje stranih jezika iz Subotice, početkom svibnja mjeseca poveo je nekoliko svojih mladih đaka na edukativni izlet u New York. O dojmovima s ovog lijepog i nezaboravnog putovanja u SAD govorio je u kraćem razgovoru za naš list.
4Kada ste točno krenuli na ovaj put i koliko ste dana proveli u New Yorku?
Na put u New York krenuli smo 30. travnja, a u najpoznatijem američkom velegradu smo boravili sve do 8. svibnja na stručnoj ekskurziji u organizaciji naše škole. Želio bih naglasiti, kako smo se prije polaska za SAD solidno teoretski pripremili o destinaciji na koju smo se zaputili, kako u povijesnom dijelu, tako i glede aktualnih, suvremenih američkih događanja.
4Kako ste putovali za »Veliku jabuku«?
Za New York smo letjeli izravnim letom iz Budimpešte, a na američko tlo smo sletjeli na pistu glasovite zračne luke »JFK«, u kojoj nas je pričekao naš američki partner i odveo nas do jednog izuzetnog omladinskog hotela koji se nalazi nadomak glasovitog Central parka. Zahvaljujući ovakvom smještaju. bili smo u prigodi mnoge gradske atrakcije obići pješice, što je u velegradu kakva je »Velika jabuka« od izuzetne važnosti.
4Koji su »toponimi« bili prvi na listi priroriteta za razgledanje?
Prema unaprijed zacrtanom planu ove stručno-edukacijske ekskurzije obišli smo u prvom redu najpoznatije njujorkške atrakcije poput Empire State Buildinga, Kipa slobode, Rockefellerov centar, zgradu Ujedinjenih naroda, a posjetili smo i memorijalni centar posvećen žrtvama terorističkog napada na Svjetski trgovački centar, gdje smo se poklonili svim stradalim osobama. Pokraj ovih »primarnih« ciljeva našeg putovanja, naših đaka se izuzetno dojmio Prirodnjački muzej, s postavom dinosaura.
4Što ste još atraktivnog vidjeli tijekom ostalih dana?
Izdvojio bih posjet NBC-u, velikoj televizijskoj kući, u kojoj smo posjetili lokacije na kojima se snimaju najpopularnije svjetske serije, poput »Prijatelja« na primjer. Bili smo i u zgradi »MTV«-a, u kojoj se tada snimala emisija »Total request live« i gdje smo imali prilike uživo vidjeti zvijezdu pop-glazbe Britney Spears.
4Jeste li se provozali i poznatim njujorkškim metroom?
Prilikom odlaska do Kipa slobode prvi puta smo ušli u metro, a također smo se vozili brodićem do otoka Elis na kojemu se nalazi muzej posvećen prvim doseljenicima Amerike.
4Kako ste doživjeli »glavni grad svijeta« noću?
Zbog mjera sigurnosti noću nismo baš izlazili izvan hotelskog kompleksa poslije devet sati, ali smo zato jednom navečer posjetili Times Square, da bismo doživjeli jedinstveni doživljaj rijeke neonskog svjetla kojim je ovaj ogromni trg osvijetljen. Malo je poznato da se za osvjetljenje ovog trga koristi ogromna količina električne energije, dovoljna za jedan cijeli, prosječni grad.
4Kako ste se hranili i jeste li probali tipičnu američku brzu hranu?
Za vrijeme cijelog boravka u New Yorku, hranili smo se na tipično američki način. Doručak je bio tradicionalan, slanina, jaja i cerealije, dok smo za ručak najčešće izlazili van u specijalizirane restorane, a večera je bila navečer u hotelu. Normalno, obišli smo i nekoliko restorana tipične američke brze hrane.
4Poslije terorističkog napada na SAD opće je poznato da su pooštreni kriteriji za dobivanje američke vize. Kako je vaša škola riješila problem ulaska na američki teritorij?
S obzirom da je bilo u pitanju stručno-edukativno putovanje odmah mogu naglasitit da nije bilo nikakvih problema oko pribavljanja potrebne američke vize. Zahvaljujući razumijevanju američkog Veleposlanstva, jedino smo morali lično otići u Beograd, dok je cijela procedura trajala cijeli jedan sat.  
4Za vašu privatnu školu su karakteristične atraktivne edukativne ekskurzije na najprestižnije svjetske lokacije. Gdje ste već bili i gdje namjeravate i u budućnosti putovati?
Prošle godine smo posjetili London, ove smo bili u New Yorku, a dogodine je u planu put u Tokio. Želja nam je da, uz određena prihvatljiva financijska sredstva, omogućimo našim učenicima, da u organiziranom programu posjete svjetske metropole i upoznaju se s njihovim najznačajnijim vrijednostima.                 
                g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika