Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Gu­ten Tag De­utschland

U subotu, 4. lipnja, na stadionu »Levski« u Sofiji, hrvatska nogometna reprezentacija je protiv Bugarske (3:1) izborila jednu od najvažnijih pobjeda u kvalifikacijama za plasman na Svjetsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj 2006. godine. Golovima Babića, Tudora i Kranjčara, momčad izbornika Kranjčara je stigla »na korak« do izravnog plasmana na SP i početka privikavanja na njemačku komunikaciju.
BUGARSKA – HRVATSKA 1:3: Poslije neodlučenog rezultata u Zagrebu (2:2) protiv uvijek neugodnih Bugara, koji su, uzgred, u kvalifikacijama za EP u Portugalu 2004. izborili izravni plasman, pred uzvratni susret u Sofiji u redovima hrvatske reprezentacije se osjećala određena bojazan glede mogućeg ishoda. Još uvijek je bio svjež »bugarski« poraz (0:2) u euro kvalifikacijama, kada su također Hrvatska i Bugarska dijelile kvalifikacijsku skupinu, a neodlučeni rezultat iz prvog duela je »podgrijavao« obazrivost glede, možda i odlučujućeg subotnjeg duela. Pobjeda je Bugare »vraćala u život«, dok je Hrvatskoj i bod bio dovoljan da sama odlučuje o sudbini prvaka 8. skupine. No, susret na travnjaku »Levskog« otklonio je sve potencijalne sumnje i strahove glede konačnog ishoda utakmice, te realno otvorio vrata plasmanu među najbolje momčadi svijeta. Već u 18. minuti susreta Marko Babić, internacionalac iz Bayer Leverkusena »načeo« je mrežu bugarskog vratara Ivankova i donio znatnu psihološku prednost »vatrenima«. S prednošću od jednog gola se ušlo u drugi dio susreta, da bi Igor Tudor (Siena) postigao zlata vrijedan drugi pogodak (nogom!) i tada se već iskusnoj momčadi, kakva je škvadra Cice Kranjčara, jednostavno nije moglo dogoditi da ispusti pruženu prigodu. U 73. minuti je Petrov smanjio na 1:2, ali je već u 80. minuti Niko Krančar (Hajduk) opravdao očevo povjerenje i velemajstorskim zgoditkom (svojim prvijencem za A selekciju) postavio konačnih i velikih 3:1 za Hrvatsku, za koju su nastupili: Butina, Tomas, Šimunić, R. Kovač, Babić, N. Kovač, Tudor, Srna, Kranjčar (J. Leko), Pršo, Olić (Balaban).
SKUPINA 8: U subotu su pokraj susreta Bugarska – Hrvatska, u skupini 8. odigrani i susreti Švedska – Malta 6:0 i Island – Mađarska 2:3, od kojih je jamačno značajniji bio onaj Šveda i nejakih Maltežana, s obzirom da su »vikinzi« jedini preostali konkurent Hrvatskoj za izravni plasman koji donosi prva pozicija na tablici. Poslije 6 odigranih susreta Hrvatska zauzima lidersku poziciju s ukupno 16 osvojenih bodova (5 pobjeda i 1 remi) uz gol razliku 16:3, druga je Švedska s 15 bodova (5 pobjeda i 1 poraz), treća je Mađarska 10 bodova (3 pobjede, 1 remi i 2 poraza), četvrta je Bugarska 8 bodova (2 pobjede, 2 remija i 2 poraza), dok su Island i Malta osvojili po 1 bod bez ostvarene pobjede uz 5 poraza.
    U preostala četiri susreta Hrvatska gostuje na Islandu (3. rujna) i Malti (7. rujna), a najvažniju utakmicu igra doma protiv Švedske (8. listopada), te u posljednjem susretu kvalifikacija gostuje u Mađarskoj (12. listopada). Uz očekivane pobjede protiv slabije plasiranih momčadi (Mađarska, Malta i Island), u izravnom duelu protiv Šveda dovoljan je i neodlučeni ishod za »ovjeru« prve pozicije i izravnu »njemačku putovnicu«.
SiCG – BELGIJA 0:0: Reprezentacija SICG nije u Beogradu uspjela svladati Belgiju (0:0) i s jednim osvojenim bodom se izravnala s Španjolskom na vrhu ljestvice u sedmoj kvalifikacijskoj skupini. Izabranici Ilije Petkovića propustili su veliku priliku da s nova tri boda mirnije čekaju daljnji rasplet, te odlučujući susret u Španjolskoj, koji će odlučiti pobjednika skupine. Unatoč izvrsnoj obrani, koja još uvijek nije primila gol (10:0), navalni red je zakazao i sada predstoji težak popravni protiv »furije«.                                                g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika