Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tjednik

četvrtak, 9. 6.

Troj­ka
Haško tužiteljstvo povuklo je zahtjev za prepuštanje suđenja vukovarskoj trojci lokalnom pravosuđu. Riječ je o optuženicima za zločin na Ovčari u studenome 1991. godine, časnicima bivše JNA Miletu Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću.

Ime­na
Fondacija Srebrenica-Potočari objavila je novi spisak od 8.106 nestalih Bošnjaka iz Srebrenice srpnja 1995.

Pro­met
Nacrt zakona o sigurnosti prometa na cestama u Srbiji postao je dostupan javnosti.
Prijedlog zakona će se pred zastupnicima naći na jesen. Predviđaju se brojne izmjene i novine, a najviše ih je u kaznenim odredbama. Pokraj dosadašnjih novčanih kazni, Nacrtom zakona je predviđeno uvođenje kaznenih poena, koji imaju za cilj praćenje ponašanja svakog vozača preko Agencije za sigurnost prometa. Vozač koji u roku od dvije godine skupi 18 poena privremeno gubi pravo na dozvolu, a moguće je dozvolu izgubiti i trajno.

PETAK, 10. 6.

Mni­je­nje
Ako bi se u lipnju održali izbori za Skupštinu Srbije, najviše zastupnika bi osvojila SRS, i to 78, a druga bi bila DS, sa 67 zastupnika, dok bi od stranaka vladajuće koalicije samo Demokratska stranka Srbije prešla cenzus i osvojila 39 zastupnika. Pokret snaga Srbije osvojio bi 34 zastupnička mjesta, Socijalistička partija Srbije 22, dok bi stranke nacionalnih manjina osvojile deset zastupnika.

Pred­stav­ni­ci
Savjet za nacionalne manjine Hrvatske zatražio je od Vlade da utvrdi tko je odgovoran za izostanak primjene odredbe Ustavnog zakona koja nacionalnim manjinama jamči određenu zastupljenost u predstavničkim i izvrsnim tijelima jedinica lokalne samouprave te da razmotri sankcioniranje odgovornih. SDSS-ovci Vojislav Stanimirović i Milorad Pupovac upozorili su da je, primjerice, u Kninu, gdje je od ukupno 18.000 oko 7.800 birača srpske nacionalnosti, Gradskim statutom utvrđeno kako je u gradu 25 posto Srba te da im u Poglavarstvu pripada jedno mjesto.
 
Gra­do­na~el­ni­ca
Gradska vlast Knina izabrana je na utemeljiteljskoj sjednici Gradskog vijeća bez osmero vijećnika SDSS-a, koji nisu došli na sjednicu. Šestero vijećnika HDZ-a, dvojica iz HB-a i jedan HSP-ov vijećnik, jednoglasno su za gradonačelnicu Knina izabrali HDZ-ovu kandidatkinju Josipu Rimac, a za predsjednika kninskoga Gradskog vijeća HDZ-ovog
vijećnika Željka Šimunca. Gradska vlast je izabrana sukladno koalicijskom sporazumu koji su HDZ-HSLS-HB-HSP, a prema kojem je za SDSS predviđeno jedno mjesto u Gradskom poglavarstvu i jedno mjesto potpredsjednika Gradskog vijeća.

subota, 11. 6.

Sre­bre­ni­ca
Srbija se mora jasno suočiti sa zločinom u Srebrenici, rečeno je na konferenciji Srebrenica – izvan osnovane sumnje, u beogradskom Sava centru, a na kojoj, usprkos pozivu, nije bio nazočan nitko od predstavnika vlasti. Na skupu su od dužnosnika bili jedino potpredsjednik crnogorske Skupštine Rifat Rastoder i ministrica poljoprivrede u Vladi Srbije Ivana Dulić Marković, koja je naglasila kako je na skup došla isključivo u svoje vlastito ime.

Na­pad
Subotička policija uhitila je Dragana Zolnaića, koji je prethodnoga dana presreo i napao pokrajinskog zastupnika Mirka Bajića. Zolnaić je Bajiću zadao više udaraca u predjelu glave i tijela. Bajić je napadnut oko 20 sati ispred Robne kuće Beograd u središtu Subotice. Bajić je prevezen u Medicinski centar gdje su mu konstatirane lake tjelesne povrede. Zolnaić je kao razlog za presretanje i fizički obračun naveo Bajićeve istupe u SO Subotica gdje je, kako je rekao, njega i još neke osobe prozivao i omalovažavao. Bajić, međutim, napad povezuje sa slučajevima korupcije na koje je ukazivao: »To je stvar policije i oni će sigurno utvrditi identitet napadača. Ja inzistiram na tome da se traže motivi i povodi za ovakvu vrstu napada i da to nije obična tuča, već da je riječ o sasvim drugim dimenzijama.«

NEDJELJA, 12. 6.

Fa­kul­tet
U Preševu će ove jeseni biti otvoren odjel Učiteljskog fakulteta na albanskom jeziku. Bit će to odjel Sveučilišta u Nišu. U cijelom projektu jedino je sporno bilo što su albanski politički lideri tražili da Učiteljski fakultet bude odjel Prištinskog sveučilišta i da radi po kosovskom programu, čemu su se usprotivile srpske vlasti i ured OESS-a.

@upa­ni­je
Pet tjedana nakon lokalnih izbora u Hrvatskoj, nakon silnih ukrcavanja i prekrcavanja, vlast je formirana u 12 od 21 županije. HDZ ima šest župana, i to u Karlovačkoj županiji, Ličko-senjskoj, Požeško-slavonskoj, Šibenskoj, Vukovarskoj, ali i zadnjih osam godina SDP-ovoj Dubrovačko-neretvanskoj. Narodnjaci kontroliraju dvije najsjevernije županije, Varaždinsku te Međimursku. HSS i dalje ima župana u Koprivničko-križevačkoj. U Bjelovarsko-bilogorskoj, zbog sukoba s SDP-om, HSS-ov župan nije izabran prošli tjedan, ali će vrlo vjerojatno biti izabran na sljedećoj sjednici. IDS će i dalje kontrolirati Istru, a SDP Primorsko-goransku županiju. HDZ nakon prošlog tjedna ima 6 župana, HNS dva, HSS za sada jednog bez Bjelovarske županije, te SDP jednog župana.

PONEDJELJAK, 13. 6.

[kor­pion
Policija Vukovarsko-srijemske županije uhitila je u selu Banovci, u Hrvatskoj, državljanina Hrvatske Slobodana Davidovića, člana »Škorpiona«. Poslije emitiranja snimke na kojoj se vidi kako pripadnici jedinice »Škorpioni« u srpnju 1995. kod Trnova ubijaju šest Bošnjaka iz Srebrenice, pet osoba povezanih s tim ubojstvom je uhićeno, a za dvije se traga. Davidović je sutradan prevezen u zagrebački zatvor Remetinac.

Sim­pa­ti­je
Građani Hrvatske najbolje mišljenje imaju o Njemačkoj, Austriji i Italiji, a najlošije o Srbiji i Crnoj Gori. Rezultati istraživanja javnog mnijenja, koje je proveo Međunarodni institut za marketing i istraživanje Gfk u Hrvatskoj, pokazuju da su veoma pozitivno mišljenje o Njemačkoj istaknuli ispitanici u Slavoniji, sjevernoj Hrvatskoj i Zagrebu, osobe najvišeg obrazovanja i najviših mjesečnih primanja. Pozitivne ocjene o Srbiji i Crnoj Gori su rijetke. Nešto bolje ocjene dobivene su u Istri i kod građana starijih od 65 godina. Po negativnim ocjenama istaknuli su se građani u Dalmaciji, Lici, Kordunu i Baniji i u Zagrebu s okolinom.

Po­ziv
Europska unija poziva Hrvatsku da nastavi s intenzivnom provedbom svojeg akcijskog plana za rješavanje slučaja odbjegloga generala Ante Gotovine te se obvezala da će o otvaranju pristupnih pregovora raspravljati ponovno u srpnju. U nacrtu zaključaka, Vijeće ministara pozdravlja poboljšanje suradnje Hrvatske s Haškim sudom, što je u svojem pismu predsjedništvu EU-a ustvrdila glavna haška tužiteljica Carla del Ponte.

utorak,14. 6.

Po­raz
Deklaracija o osudi zločina u bivšoj SFRJ uopće neće biti usvojena u Skupštini Srbije, budući da se zastupnici nisu mogli dogovoriti što treba osuditi. Šefovi zastupničkih klubova nisu usuglasili tekst deklaracije, pošto je većina smatrala da treba osuditi sve zločine jednako, dok je Demokratska stranka inzistirala da se posebno osudi najveći – u Srebrenici. Predsjednik parlamenta Predrag Marković je novinarima rekao kako je neusvajanje Deklaracije za njega osobni poraz.

In­ci­den­ti
Odbor za međunacionalne odnose Skupštine Vojvodine jednoglasno je usvojio Informaciju o incidentima na nacionalnoj osnovi koji su se u pokrajini desili tijekom 2003. i 2004. godine. Prema toj informaciji, u Vojvodini su u spomenutom vremenskom periodu zabilježena 178 događaja koji se mogu okarakterizirati kao međunacionalni incidenti ili provokacije iz kojih se oni kasnije mogu izroditi. Najviše takvih incidenata bilo je upereno protiv Mađara (82), prema Hrvatima je bilo upereno 19, Srbima 15, Albancima 14, dok su Romi bili podvrgnuti takvim neprijatnostima u ukupno 12 slučajeva.

Ker­tes
Općinsko javno tužiteljstvo u Subotici podiglo je optužnicu i predložilo pritvor za bivšeg direktora Savezne carine Mihalja Kertesa. Tužilaštvo Kertesa tereti za zlouporabu službenog položaja, odnosno da je krajem 90-ih naredio da se pod carinski nadzor stave dvije cisterne bitumena koje je Europska unija uputila Subotici kao donaciju za asfaltiranje ulica. Prema sudskim spisima, bitumen je prebačen u Novi Sad, što znači da donacija nije namjenski utrošena.

srijeda, 15. 6.

Pre­kid
Na suđenju Slobodanu Miloševiću u Den Haagu, prekinuto je svjedočenje policijskog generala Obrada Stevanovića. Sudac Patric Robinson prekinuo je dodatno ispitivanje tog svjedoka obrane, jer mu optuženi, Slobodan Milošević nije postavljao adekvatna pitanja. Sudac Robinson rekao je kako dodatno ispitivanje nema nikakve svrhe, da je potrošeno »uludo previše vremena«. Na Miloševićev zahtjev da postavi još nekoliko pitanja Robinson je, prilično žučno, odgovorio: »Ne želim vas slušati u vezi s tim temama. Dosta mi vas je. Zloupotrijebili ste ovaj proces sasvim irelevantnim temama i to sasvim besramno!« S ovakvom ocjenom složio se i sudac Ian Bonomy koji je pitanja Miloševića glasno komentirao riječima »trošenje vremena« i »nečuveno«.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika