Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Za­sta­va i grb za hr­vat­sku za­jed­ni­cu

Hrvatska trobojnica s povijesnim grbom, ali bez pet polja koja označavaju hrvatske povijesne regije, službena je zastava hrvatske zajednice u Srbiji i Crnoj Gori. Taj grb sa zastave izabran je i za službeni grb hrvatske zajednice. Tako su odlučili vijećnici Hrvatskog nacionalnog vijeća na sjednici u subotu 11. lipnja, na kojoj je pokraj toga donesen i niz drugih odluka: usvojeni su pravilnici o računovodstvu i računovodstvenim politikama, o radu, o naknadi putnih i drugih troškova i o naknadama, a formiran je i Nadzorni odbor HNV-a.
    Izvješće o radu HNV-a za 2004. godinu, koje je podnio bivši predsjednik Josip Ivanović, nije razmatrano budući da on nije bio nazočan na sjednici. Usvojeno je, međutim, Izvješće o financijskom poslovanju HNV-a za 2004. godinu, financijski plan za 2005., formiran je Odbor za odlikovanja i nagrade, a usvojen je i prijedlog za provođenje znanstvenih istraživanja i izradu projekata kojim će se utvrditi pressjek stanja i potreba hrvatske zajednice u SiCG. Nije prošao prijedlog da se izmijeni Statut HNV-a, kojim bi se pooštrile obveze vijećnika da dolaze na sjednice HNV-a i da se dosljedno drže dane prisege.
    Od ukupno 35 vijećnika, na sjednici ih je bilo nazočno 27.
RASPRAVA O IZMJENI STATUTA HNV-a: Prijedlog da se Statut HNV-a izmijeni i dopuni tako, da se dodatno reguliraju obveze vijećnika da dolaze na sjednice i drže se dane prisege, jer bi im u suprotnom prestao mandat, predložio je Izvršni odbor HNV-a, a na sjednici ga je predočio Lazo Vojnić Hajduk. Takav je prijedlog prvi odbacio potpredsjednik HNV-a Dujo Runje, jer prema njegovim riječima svaki vijećnik predstavlja glasače koji su ga izabrali i on ne može biti smijenjen, a moralno je pravo nekoga vijećnika da ne dođe na sjednicu.        Milivoj Prćić je iznio suprotno mišljenje:
    »Iako su vijećnici birani od strane elektora, oni bi se morali pridržavati prisege koju su dali i odazivati se na pozive za sjednice Vijeća i raditi, jer je to jedini smisao zbog kojega je vijećnik dragovoljno ušao u tijelo Vijeća«, rekao je Prćić.
    Zdenko Đaković je također podržao prijedloge za izmjenu Statuta, što je argumentirao time da vijećnici moraju odgovarati za svoj rad, dok se protiv izjasnio vijećnik Josip Ivanković. Vijećnik Joza Kolar je rekao da se Statut mora uskladiti s opredjeljenjima Vijeća. »Želimo da ovo Vijeće funkcionira u punom sastavu, a vijećnici imaju obvezu i odgovornost raditi. Trebamo dati i podršku novom rukovodstvu radi postizanja boljih rezultata. Većina vijećnika mora biti nazočna na sjednicama. Vijećnici se trebaju izjasniti jesu li spremni raditi, a oni koji to ne žele moraju se prozvati«, kazao je Joza Kolar.
VIJEĆNIČKI MANDAT: U daljnjem tijeku rasprave Slaven Dulić je rekao kako se iznesenim prijedlozima za izmjenu Statuta krši volja elektorske skupštine, a Bela Tonković je napomenuo kako se u raspravi suprotstavljaju dva poimanja: jedno populističko i drugo, koje dolazi iz iskustva parlamentarnog rada.
    »Moramo poštovati parlamentarni sustav koji se temelji na izborima. Naše Vijeće kao tijelo manjinske samouprave po definiciji je parlament hrvatske nacionalne zajednice. Postoje načela koja se moraju poštovati. Mandat vijećniku nitko ne može oduzeti, jer se Vijeće ne može postaviti iznad elektorske skupštine koja je dala mandate, a vijećnici svoj mandat moraju shvatiti ozbiljno«, kazao je Bela Tonković.
    Nakon iznesenih stavova vijećnika, Lazo Vojnić Hajduk je precizirao kako se do ovakvog prijedloga promjene Statuta došlo nakon što je više vijećnika takav prijedlog artikuliralo globalno, poslije čega je te prijedloge konkretizirao Odbor HNV-a za Statut, a Izvršni je odbor predložio tu točku na dnevni red sjednice.
    »Znači, u pitanju je procedura, trebamo raspravljati o prijedlogu, a odluke koje donosimo trebale bi biti za dobrobit Vijeća«, kazao je Lazo Vojnić Hajduk, nakon čega je Bela Ivković iznio konstataciju kako bi Vijeće moglo doći u situaciju da se ugrozi odvijanje sjednica, jer bi zbog nedolaženja nekih vijećnika na sjednice mogla biti upitna natpolovična većina nazočnih. »Izmjena Statuta predlaže se upravo kako bi se stalo na kraj tome, a oni koji ne žele raditi trebali bi svoje mjesto ustupiti drugome«, kazao je Bela Ivković, a Mirko Ostrogonac je iznio stav da Vijeće mora što efikasnije i kvalitetno raditi, a to podrazumijeva i nazočnost vijećnika na sjednicama.
    Predložene izmjene Statuta nisu usvojene.
NADZORNI ODBOR: Statut HNV-a ipak je u jednom dijelu izmijenjen, tako što je kao novo tijelo formiran Nadzorni odbor, koji će pregledati materijalno-financijsko poslovanje HNV-a, o čemu će izvještavati Izvršni odbor, a na sjednici Vijeća podnosit će godišnje izvješće o načinu poslovanja HNV-a. Za članove Nadzornog odbora izabrani su Vesna Prćić iz Subotice, Alojzije Firanj iz Sombora, Zvonko Sarić iz Subotice i Martin Bačić iz Subotice, dok će član iz Srijema biti predložen naknadno.
USVOJENI PRAVILNICI: Na sjednici je usvojeno više pravilnika, kojima se reguliraju odnosi unutar HNV-a. To su Pravilnik o računovodstvu i računovodstvenim politikama, Pravilnik o radu, Pravilnik o naknadi putnih i drugih troškova i Pravilnik o naknadama. Na početku rasprave Petar Kuntić je istaknuo kako je važno upravo na ovaj način regulirati funkcioniranje Vijeća. Međutim, Josip Ivanković je kritizirao da su pravilnici preopširno i neprofesionalno izrađeni, dok je Lazo Vojnić Hajduk naglasio da su predložene pravilnike izradili pravnici koji su profesionalci.
    Dujo Runje je pozdravio izradu pravilnika, koji će, rekao je, pridonijeti transparentnom reguliranju rada Vijeća, a Joza Kolar je kazao kako su to pravilnici prema kojima se vijećnici trebaju vladati i raditi. Svi pravilnici su prihvaćeni glasovanjem vijećnika.
FINANCIJSKO POSLOVANJE U 2004. GODINI: Budući da bivši predsjednik HNV-a Josip Ivanović nije bio nazočan na sjednici, vijećnici nisu raspravljali o Izvješću o radu koje je on podnio, nego se usvajalo samo Izvješće o financijskom poslovanju za 2004. godinu, koje je podnio Izvršni odbor HNV-a.
    »Vijeće je u 2004. godini ostvarilo prihod iz pokrajinskog proračuna od 648.871 dinara, iz republičkog proračuna 4.194.815 dinara, te iz donacija 81.790 dinara, što ukupno iznosi 4.925.476 dinara. U 2004. godini utrošeno je ukupno 3.905.890 dinara, a 31. prosinca saldo na našem računu iznosio je 1.019.582 dinara«, kazao je među ostalim Lazo Vojnić Hajduk i istaknuo kako novac do konca 2004. godine nije utrošen zbog privremene krize u rukovodstvu HNV-a, ali i da je namjena troše-nja tih sredstava definirana u rebalansu proračuna za 2004. godinu, pa će u 2005. godini taj novac biti utrošen.
    Prije nego što su vijećnici usvojili Izvješće o financijskom poslovanju, kritike na to izvješće iznosili su Josip Ivanković i Bela Tonković.
FINANCIJSKI PLAN ZA 2005. GODINU: Za ovu, 2005. godinu, planira se prihod HNV-a u iznosu od 7.900.000 dinara, koliko se planira i utrošiti, rekao je Lazo Vojnić Hajduk. Izvršni odbor HNV-a predložio je raspodjelu koja će osigurati funkcioniranje HNV-a i njegovih radnih tijela, a na pozicijama »ostali rashodi« predviđena su sredstva kojima će se inicirati i podržati aktivnosti u sferi informiranja, kulture i obrazovanja kod profesionalnih i amaterskih institucija. Takav je financijski plan također usvojen većinom glasova.
ZNANSTVENA ISTRAŽIVANJA: U ime Izvršnog odbora, Lazo Vojnić Hajduk je iznio i prijedlog za provođenje znanstvenih istraživanja i izradu projekata.
    »Vijeće je krovna organizacija, a strategija i politika koju vodi mora biti potvrđena i s mnogim istraživanjima. Provjera ispravnosti smjera i operativnog djelovanja treba se obavljati na razini znanstvenog istraživanja. Ta se istraživanja mogu raditi preko institucija kao što je Hrvatsko akademsko društvo i NIU Hrvatska riječ, ili angažiranjem pojedinaca znanstvenika koji imaju iskustvo u znanstveno-istraživačkom radu. Imajući na umu nacionalno-identifikacijsku podvojenost bunjevačkih Hrvata, politička kolebanja glede strategijskog pozicioniranja Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini unutar lokalnog političkog prostora i nužnost sinkroniziranog i koordiniranog političkog promišljanja i djelovanja Vijeća kao krovne hrvatske institucije i DSHV-a kao političke organizacije, nameće se potreba za provođenjem empirijskog, sociološkog i političko-psihološkog istraživanja s ciljem da se utvrdi referentni okvir unutar kojeg bi se pospješilo djelovanje na očuvanju hrvatskog nacionalnog identiteta«, kazao je Lazo Vojnić Hajduk. Vijećnici su usvojili takav prijedlog.
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika