Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Traži se smje­na Vla­di­mi­ra Bošnja­ka

Neposredno prije održavanja sjednice Hrvatskog nacionalnog vijeća, javnosti su iz Srijema poslana dva priopćenja. Jedno je potpisao predsjednik Upravnog odbora HKPD »Stjepan Radić« iz Novog Slankamena Ivan Rukavina, a drugo predsjednici pet od šest društava koja u predznaku imaju slovo »H«, i to iz Rume Zlatko Kolarić, Novog Slankamena Ivan Rukavina, Srijemske Mitrovice Krunoslav Đaković, Petrovaradina za predsjednika Josip Pokas i Golubinaca Mato Groznica, dok je izostao potpis predsjednika Hrvatske čitaonice »Ilija Okrugić« iz Zemuna Stipe Ercegovića.
    U prvom priopćenju, iz Slankamena, Ivan Rukavina iznosi »određene činjenice« glede potpredsjednika HNV-a Vladimira Bošnjaka, koji je u HNV svojevremeno delegiran iz ovoga Društva.
NOVI SLANKAMEN: U priopćenju se, između ostalog, kaže kako se Bošnjak »nikada do sada nije obratio našem Društvu niti nas je na bilo koji način izvijestio o svom angažmanu u Vijeću«, zatim da je Vladimir Bošnjak »kao dugogodišnji član i dužnosnik ‘Stjepana Radića’ skupa sa svojom obitelji prije više od godinu dana samovoljno istupio iz članstva Društva«, da je »štetno djelovao po Društvo«, da je »u nekoliko navrata i izravno radio protiv osnovnih načela u radu HKPD, gdje je otvoreno djelovao antihrvatski«, da je »nanosio neopisivu štetu Društvu«, itd.
    Potpisnik priopćenja kaže kako »i pokraj takvog ponašanja, Upravni odbor Društva nije smatrao da Bošnjaka treba isključiti iz članstva, već je on to učinio samovoljno«. Izražava se čuđenje što je Bošnjak izabran za potpredsjednika HNV-a i iznose se ocjene o »njegovom moralnom kredibilnosti« i o »njegovim općeljudskim vrednotama«, a za knjigu »E moj baćo«, čiji je autor Vladimir Bošnjak, kaže se kako je »tendenciozno napisana kako bi prikazala u lošem svjetlu novoslankamenačke Hrvate«, te da »nema uporište u istini«. Na kraju, potpisnik upućuje »inicijativu za opoziv Vladimira Bošnjaka kao vijećnika HNV-a«.
    To je priopćenje 9. lipnja upućeno HNV-u, »Hrvatskoj riječi«, Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu, Generalnom konzulatu u Subotici, pomoćnom biskupu đakovačko-srijemskom msgr. Đuri Gašparoviću, bivšim dužnosnicima HNV-a Josipu Ivanoviću i Mati Groznici, hrvatskim udrugama u Srijemu, Udrugi prognanih Hrvata Srijema, Bačke i Banata u Zagrebu, zavičajnim klubovima Slankamenaca u Zagrebu i Virovitici, Hrvatskoj matici iseljenika i ZAKUD-u Vukovarsko-srijemske županije u Vinkovcima.
RUMA: Dan iza toga, 10. lipnja, u javnost je prispjelo još jedno priopćenje, ovoga puta iz Rume, kao »Zajedničko priopćenje srijemskih hrvatskih institucija«. U tome se priopćenju, prije svega, kaže kako »mi, predstavnici srijemskih hrvatskih institucija u duhu trajne suradnje i cjelovitog djelovanja, priznajemo postojanje svih institucija hrvatskog naroda na ovim prostorima, pa tako i Nacionalnog vijeća hrvatske nacionalne manjine u Srbiji i Crnoj Gori«, da od HNV-a očekuju »savjetodavnu i konzultativnu ulogu a nikako upravnu«, da »svaka od institucija našeg naroda u Srijemu zadržava autonomiju u radu«, da najavljeni obilazak dužnosnika HNV-a srijemskih hrvatskih institucija predstavlja »eklatantan i flagrantan primjer prekoračenja ovlasti« i da takav posjet prihvaćaju »samo uz prethodni dogovor i konzultacije«, te da se ne vidi »nikakav valjani razlog da u ovakve vrste radnih posjeta budu istovremeno uključeni predstavnici HNV-a i hrvatske diplomacije«.
    Potpisnici priopćenja podržavaju inicijativu da se »gospodin Bošnjak smijeni s mjesta potpredsjednika za Srijem«, jer »ni po kojoj osnovi ne može zastupati srijemske Hrvate«. Na samome kraju, potpisnici priopćenja izražavaju čuđenje zbog »arogantnog stava pojedinih dužnosnika Vijeća koji su sebi uzeli za pravo sami predložiti i izabrati potpredsjednika za Srijem, ne konzultirajući i ne tražeći mišljenje hrvatskih institucija u Srijemu«. Nije izostao niti »apel na svijest svih vijećnika, posebice visokih dužnosnika Vijeća«. Ovo je priopćenje poslano na identične adrese kao i ono prethodno, iz Slankamena.         
N.V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika