Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ne­do­sta­ju sa­mo do­ka­zi

Na osmoj sjednici HNV-a, održanoj 11. lipnja 2005. godine u Subotici, vijećnik iz Srijema Mato Groznica, pročitao je, na moje zaprepaštenje i zgražanje nad pročitanim, službeno priopćenje sa sastanka predstavnika pet srijemskih udruga. Na žalost, taj način komuniciranja među sunarodnjacima držim posve neprimjerenim, ali, budući sam osobno spomenut u negativnom kontekstu, odgovaram slijedeće:
    HNV je, u dogovoru s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Beogradu, najavilo svoj radni posjet Srijemu. To nije bila ničija, pa ni moja samovolja, nego namjera predsjednika Josipa Z. Pekanovića i Veleposlanstva Republike Hrvatske. Teme za razgovor nisu nametnute, nego predložene i to vrlo fleksibilno, tako da su se o njima dužnosnici udruga mogli očitovati izravno na adresu HNV-a, ili potpredsjedniku HNV-a za Srijem. Termini su također predloženi, a onda i potvrđeni u izravnim dogovorima sa svim predstavnicima udruga: Krunoslavom Đakovićem iz HKC »Srijem«, Vladimirom Jurcom iz HKPD »Matija Gubec«, Matietom Mikelić iz Hrvatske čitaonice »Ilija Okrugić«, Petrom Barbekom iz »Jelačića«, te Matom Groznicom i Ivanom Radošem iz »Tomislava«. Nije nitko potvrdio iz »Stjepana Radića«.
U četvrtak 9. lipnja poslao sam u Ured HNV-a dogovorene termine. Nakon toga, predsjednik Pekanović je izvijestio Veleposlanstvo RH o tome i započeo pripreme za taj radni posjet Srijemu. Do 11. lipnja, dakle do sjednice Vijeća, nitko se nije javio radi promjene dogovora, niti su mene, kao potpredsjednika HNV-a za Srijem koji je koordinirao ovim dogovorima, pozvali na bilo kakav sastanak, pa ni na taj održan u Rumi s kojega je izdano priopćenje.
Budući da potpisnici priopćenja ne vide valjani razlog ovakve vrste radnog posjeta, predsjednik HNV-a je odlučio da se posjet odgodi, te je o tome izvijestio Veleposlanstvo RH.
    Od trenutka davanja ostavke na mjesto tajnika stoljetne hrvatske institucije, nikada i nigdje se nisam predstavljao kao njezin dužnosnik! Uz moje ime stoji »tajnik« na site-u »Stjepana Radića«, za što je odgovorna isključivo ta udruga.
    Prije 6. sjednice HNV-a, na kojoj je podnio neopozivu ostavku, Mato Groznica se nije konzultirao ni s kim iz Srijema, napose sa Zdenkom Đakovićem i sa mnom, koji smo ostali zaprepašteni njegovom samovoljnom odlukom. Na 7. sjednici, ja sam bio jedini vijećnik iz Srijema (Groznica i Đaković su planirano bojkotirali sjednicu, a za ostale ne znam) tako da predsjednik Pekanović i nije imao drugog izbora osim predložiti mene za to mjesto.
   Do sada sam se doslovno pridržavao riječi prisege dane hrvatskom narodu u SiCG, činit ću to i ubuduće, a vjerujem da će i ostali vijećnici to činiti na dobrobit našeg naroda.
   U službenom priopćenju Upravnog odbora HKPD »Stjepan Radić«, koje je poslužilo na sastanku u Rumi kao »dokaz« moje nepodobnosti za obnašanje potpredsjedničke dužnosti, točan je samo podatak da od nedavna više nisam član te udruge, dočim nije navedeno da je istodobno Društvo napustilo više desetaka članova, uključujući i župnika vlč. Dinka Kalmara, što sve govori da su postojali ozbiljni razlozi za takvu odluku. Svi ostali navodi iz priopćenja su neistiniti i lako provjerljivi. Znaju dobro slankamenski Hrvati, ovdje i u Hrvatskoj, što sam sve učinio za njih, ne samo u »Stjepanu Radiću«, nego i u crkvi, a i ostali Srijemci će znati uskoro.          
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika