Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Upućeni jed­ni na dru­ge

Pripadnici mađarske i hrvatske nacionalne zajednice imaju puno dodirnih točaka i njihovi su interesi u mnogočemu isti, što ih, kako u prošlosti tako i sada, upućuje jedne na druge, zajednička je ocjena predsjednika dvaju nacionalnih vijeća Lászla Józse i Josipa Z. Pekanovića, nakon posjeta dužnosnika HNV-a Mađarskom nacionalnom vijeću. Iz tih razloga Mađarsko nacionalno vijeće i Hrvatsko nacionalno vijeće i dalje će tijesno surađivati prije svega u oblastima obrazovanja i informiranja na materinskom jeziku, ali i u svim ostalim sferama koje su u nadležnosti ovih manjinskih institucija.
    Razgovor se u većem dijelu odnosio na problem obrazovanja kadrova na učiteljskim fakultetima.
    »Mi, kao predstavnici naše dvije manjinske zajednice trebamo imati zajednički nastup u rješavanju ovog pitanja«, rekao je Lászlo Józsa. »Odluka Skupštine Vojvodine, odnosno osnivanje Učiteljskog fakulteta u Subotici, treba biti naše trajno opredjeljenje i za to imamo saveznike i u predstavnicima rumunjske i rusinske zajednice.«
    S tim u vezi Josip Z. Pekanović je rekao kako su Hrvati zainteresirani za otvaranje Učiteljskog fakulteta u Subotici, na kojem bi se obrazovali učitelji i za hrvatski jezik, ali da je, kada je hrvatska zajednica u pitanju, stvar urgentna i da bi prijelazno rješenje moglo biti da se, dok se Učiteljski fakultet u Subotici ne otvori, budući učitelji na hrvatskom jeziku školuju na odjelu za hrvatski jezik na Učiteljskom fakultetu u Somboru.
    »Upitno je kada će se otvoriti Učiteljski fakultet u Subotici«, rekao je Pekanović. »To bi moglo biti za godinu dana, ali možda i kasnije, a mi nemamo vremena, mi naše ljude moramo školovati. Naš je interes da se aktivira odjel na hrvatskom jeziku na Učiteljskom fakultetu u Somboru i to bi se moglo dogoditi već ove jeseni, a svakako nam je cilj da onda kada to postane realno, imamo odjel za hrvatski jezik i na Učiteljskom fakultetu u Subotici. Subotica svakako treba postati sveučilišni centar i tu nema nikakve dvojbe i mi nećemo davati prednost fakultetu u Somboru zato da bismo remetili taj cilj. Ali, priklješteni smo vremenski i to na neki način možemo premostiti preko somborskog fakulteta.«
    Predsjednici mađarskog i hrvatskog nacionalnog vijeća složili su se da bi u procesu predstojeće privatizacije elektronskih medija, a unutar toga i Radio Subotice, najbolje rješenje bilo da se osnuju tri zasebna poduzeća, pri čemu bi jedno poduzeće činila redakcija na mađarskom jeziku, drugo redakcija na hrvatskom jeziku i njihov bi osnivač bila nacionalna vijeća, treće bi bila srpska redakcija, pri čemu još nije utvrđeno tko bi bio osnivač, a četvrto bi poduzeće tehnički opsluživalo sve redakcije.
    Josip Z. Pekanović upoznao je Lászla Józsu i s inicijativom DSHV-a o političkom predstavljanju manjina u parlamentima Srbije na svim razinama, te mu je uručio tekst Zakona o izboru zastupnika u Hrvatskom saboru, kao jedan od mogućih polaznih prijedloga.
    U razgovoru je bilo riječi i o problemu »atomiziranja« Hrvata, kao specifičnom problemu, pri čemu je Pekanović zatražio potporu MNV-a da se u budućem Zakonu o nacionalnim vijećima taksativno navedu sve manjine u Republici Srbiji, kako se ne bi događalo da proces stvaranja novih manjina postane beskonačan.
    Razgovor je održan u ponedjeljak 13. lipnja u prostorijama Mađarskog nacionalnog vijeća u Subotici, a pokraj Józse i Pekanovića nazočni su bili i predsjednik Izvršnog odbora MNV-a Bálint Pásztor, tajnik MNV-a dr. Laszlo Varga i član Izvršnog odbora HNV-a Zvonimir Perušić.
Z. S.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika