Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Iz­građiva­nje osob­nog svešeničkog iden­ti­te­ta

BEČEJ – U bačkom gradiću Bečeju, u subotičkoj biskupiji, od 6. do 9. lipnja održane su duhovne vježbe za svećenike s područja Međunarodne biskupske konferencije »Sv. Ćirila i Metoda«. Duhovne vježbe koje su održane u hotelu »Bela lađa« u blizini rijeke Tise, okupile su pedesetak svećenika iz Beogradske nadbiskupije te iz subotičke, zrenjaninske i kotorske biskupije. Sa svećenicima su bili i mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolita, mons. Zef Gaši, nadbiskup barski i mons. dr. Ivan Pénzes, biskup subotički. Duhovne vježbe je predvodio vrhbosanski nadbiskup i metropolita, kardinal Vinko Puljić koji je u Bečej došao u pratnji svog tajnika.
    Tema duhovnih vježbi bila je: »Svećenik i žrtva – zajedništvo svećenika utemeljeno na Euharistiji i svetom redu«.
    Hotel »Bela lađa« tih dana bio je pretvoren u dom duhovnih vježbi. Zajedničke molitve su bile u improviziranoj kapeli pred tabernakulom, predavanja u posebnoj dvorani a svete mise u obližnjoj crkvi Uznesenja Marijina.

RAZMIŠLJANJA O SVEĆENIŠTVU: Svojim razmatranjima, koja su bila jednostavna, ali duboko proživljena i svjedočka, Kardinal je oduševio svećenike – »vratio ih k sebi«. Osim Kardinalovih razmatranja svećenici su dva puta imali i susrete u skupinama gdje su razgovorali o svom svećeništvu.
    Na koncu duhovnih vježbi nadbiskup Hočevar je u ime MBK »Sv. Ćirila i Metoda« i svih prisutnih svećenika zahvalio kardinalu Puljiću što je radosno i spremno prihvatio održati ove duhovne vježbe svećenicima, te ga je molio da se u srcu Crkve kao stožernik zauzima za katolike jugoistočne Europe, koji žive u specifičnim okolnostima, kako bi i oni bili u središtu zbivanja ali i brige opće Crkve. Kardinalu Puljiću, se zahvalio domaći biskup dr. Ivan Pénzes, sjećajući se njegovih pohoda subotičkoj biskupiji i onda kada je to bilo povezano sa znatnim poteškoćama. Zahvalio je biskupima i svećenicima na zajedništvu, a napose koordinatoru Duhovnih vježbi dr. Andriji Kopiloviću koji je zaslužan da je došlo do ostvarenja ove zamisli. Na završnoj sv. misi duhovnih vježbi bio je nazočan i mjesni paroh SPC, o. Siniša Panić a svi biskupi i svećenici, na čelu s Kardinalom, su poslije sv. mise posjetili i razgledali pravoslavni hram gdje ih je dočekao i pozdravio mjesni paroh i arhijerejski namjesnik bečejski o. Stojan Bilić, koji se prisjetio svog susreta s kardinalom Puljićem prije dvadesetak godina u »Domus Croata« u Rimu, kad je ondje boravio zbor pravoslavnih svećenika iz Bačke. On je kardinalu, biskupima i svećenicima prenio pozdrave episkopa bačkog Irineja Bulovića.
    U pauzi posljednjega dana duhovnih vježbi kardinal Puljić susreo se s Tončijem Staničićem veleposlanikom R. Hrvatske u Beogradu i s Davorom Vidišem, generalnim konzulom RH u Subotici.

HOD CRKVE: Na svršetku duhovnih vježbi u izjavi za »Radio Mariju« kardinal Puljić je o svojim dojmovima među ostalim rekao: »Prvi put sam u gradu Bečeju. Na poseban način sam se lijepo osjećao u hotelu »Bela lađa«. Sam naziv je pun simbolike upravo za svećenike i Crkvu jer oslikava njezin hod. Crkva poput lađe plovi kroz povijest. Na toj lađi su svećenici na svoj način oni koji »veslaju« i tako je pokreću naprijed. Bilo je ugodno doživjeti i ovo zajedništvo od pedesetak svećenika i biskupa pristiglih iz raznih mjesta od Crne Gore do Subotice. Lijepo je bilo doživjeti naše svećeništvo u razmišljanju i zajedničkoj molitvi«.
    U svojoj ocjeni ovih prvih međubiskupijskih duhovnih vježbi za svećenika nadbiskup Hočevar je naglasio: »Zahvaljujem Bogu što nas je nadahnuo da organiziramo ove duhovne vježbe na međudijacezanskom nivou. Odaziv u prvom tečaju na hrvatskom jeziku bio je vrlo dobar kao i ozračje na duhovnim vježbama. Veliku je ulogu odigrao sarajevski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić. Svećenici su zadovoljni i žele da i ubuduće priređujemo ovakve duhovne vježbe u kojima se ne samo izgrađuje osobni svećenički identitet nego se stvara autentično crkveno zajedništvo koje svećenike nadahnjuje za radosno svjedočenje«.
    Upitan da li Biskupska konferencija planira nešto i za laike u ovoj Godini Euharistije nadbiskup je rekao: »Laicima također preporučam da obavljaju duhovne vježbe ponajprije na biskupijskoj razini, a na međubiskupijskoj razini nadam se da ćemo moći prirediti duhovne vježbe za za neke posebne staleže i službe u Crkvi kao što su roditelji svećenika, redovnika i redovnica, mladi i ministranti… Ali pozivam sve Kristove vjernike laike da pronalaze uvijek nove puteve za izgradnju Crkve. Crkva je novi narod Božji koji čitavo čovječanstvo polako preobražava. Zato svi koji smo kršteni pozvani smo da upravo ovakvim inicijativama podržavamo taj pozitivni proces preobrazbe čovječanstva i nadam se da će ovaj dobar i uspjeli primjer svećeničkih duhovnih vježbi biti nadahnuće i za ostale«.
Andrija Anišić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika