Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Po­ve­zi­va­nje pro­sto­ra pu­tem dječjeg stva­ra­laštva

Nakon nedavnog sudjelovanja djece iz subotičkih osnovnih škola na Koloniji mladih u Ernestinovu, na poziv Hrvatskog nacionalnog vijeća, u petak 10 ožujka izaslanstvo ovog slavonskog mjesta koje se nalazi nadomak Osijeka posjetilo je Suboticu.
    Izaslanstvo su predvodili načelnik Općine Matija Greif, ravnatelj OŠ »Ernestinovo«, prof. Damir Škrlec, Mato Tijardović i Saša Sermek iz likovne udruge »Petar Smajić« te Irena Bando i Vlatka Bosutić Cvijić organizatorice Kolonije mladih.
POSJET TAVANKUTU: Gostima iz Ernestinova je prvo organiziran posjet OŠ »Matija Gubec« u Tavankutu gdje ih je primila ravnateljica škole Stanislava Stantić Prćić. Poslije obilaska ove škole izaslanstvo su primili predstavnici Općine, zamjenik predsjednika Petar Kuntić i članica Izvršnog odbora za oblast naobrazbe, odgoja i dječje zaštite Edit Molnár Pintér. Prilikom susreta razgovarano je o intenziviranju suradnje na kulturnoj razini te uspostavljanju još boljih odnosa između dva grada koja, kako je konstatirano, imaju mnogo zajedničkih karakteristika. Edit Molnár Pintér je predstavila stanje u subotičkom školstvu, a predsjednik HAD-a Dujo Runje situaciju u nastavi na hrvatskom jeziku koja je u ovoj Općini otpočela prije tri godine.
    U sklopu posjeta upriličena je i izložba radova u prostorijama Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo« (Bledska ulica br. 2). Riječ je radovima nastalim na četverodnevnoj Koloniji mladih Ernestinovo 2005. koja je okupila oko dvije stotine učenika iz Slavonije i hrvatskog iseljeništva a koju su pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske organizirale OŠ »Ernestinovo«, Likovna udruga »Petar Smajić« i Općina Ernestinovo.
IZLOŽBA: Izložbu je otvorio Dujo Runje ističući kako je Kolonija mladih najbolji vid suradnje i druženja te najprirodniji vid kontekstualnog učenja hrvatskog jezika u jednom izravnom susretu ovdašnje djece s drugovima koji se, kako je naveo, nalaze u drugoj zemlji ali govore istim jezikom. »Nadamo se da će ovo biti povod za nove susrete i da će ovaj susret biti u korist zajednice Hrvata i u Hrvatskoj i ovdje te da će ovu izložbu vidjeti mnogo učenika«, istaknuo je Runje.
    »Kolonija mladih je kontinuirani proces koji traje već dvije godine, a cilj nam je nakon 4 dana rada u radionicama najuspješnije dječje radove i prikazati. Kolonija se na zasniva samo na četiri dana rada već živi tijekom cijele godine preko izložbenih programa, susreta voditelja radionica, polaznika i pripremanja nove kolonije. Našim programom mi se vežemo za hrvatsku dijasporu i trenutačno najbolju suradnju imamo upravo s hrvatskom zajednicom iz Subotice. Stoga smo danas ovdje i veoma nam je drago zbog toga«, kazao je ravnatelj OŠ »Ernestinovo« Damir Škrlec ističući kako je ovo, pokaraj dvije u Osijeku, treća postavka izložbe te da se planira njezino prezentiranje i u Zagrebu.
TRADICIONALNE I NOVE TEHNIKE: »Mi nastojimo očuvati nekoliko tradicionalnih tehnika i tu nam je jako bitan rad slamarki iz Tavankuta, zatim rad u drvetu koji se oslanja na koloniju kipara naivaca ‘Petar Smajić’, kao i keramička, folklorna i tamburašku radionica koje predstavljaju tradiciju ovih prostora. Osim ovih u rad Kolonije uvodimo i radionice s novim modernim tehnikama. Posljednje godine smo imali tehnike raku, batik, akril, grafiku. Tu je i radionica pod nazivom Plamena ptica namijenjena djeci s posebnim potrebama koju također nastojimo uključiti u rad«, objasnio je Škrlec.
    Jedan od idejnih pokretača Kolonije mladih, po struci dizajnerica Irena Bando nam je približila neke od neobičnih tehnika: »Tehnika batik se sastoji u oslikavanju platna voskom i kombinacijom boja za platno, vrlo je kompleksna i vižefazna, primjerice jedan rad se radi nekoliko dana. Radovi su vrlo interesantni jer tehnika pruža puno spontanih efekata. Raku je pečenje keramike u raku peći. Prilikom vađenja iz peći u susretu s hladnim zrakom dolazi do pucanja keramike koja se polaže u čađ. Pukotine stvaraju zanimljive oblike a čađ im daje specifične crne šare«.
    Irena Bando je još napomenula kako je ova izložba zgodna prilika da djeca iz Subotice koja su sudjelovala na Koloniji vide svoje radove i u cjelini izložbenog prostora.
    U poslijepodnevnim satima gosti iz Ernestinova su posjetili i OŠ »Ivan Milutinović« gdje su prisustvovali oglednom satu informatike na kome je obrađena tema iz predmeta svijet oko nas.
    Pokraj dijela posjeta koji je bio stručne prirode, gosti su stigli razgledati i upoznati Suboticu te provesti prijatne trenutke u druženju s domaćinima.
D. Bašić Palković

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika