Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura

Druga ovogodišnja premijera
Subotičke filharmonije

U organizaciji Muzičkog centra Subotička filharmonija je u ponedjeljak 13. lipnja u Velikoj vijećnici Gradske kuće upriličila svoj drugi premijerni koncert za ovu sezonu. Subotička publika imala je prigodu premijerno čuti izvedbu tri nova djela – koncert za dvije picolo trube Antonija Vivaldija, koje su izveli solisti Slobodan Dragaš i Lordan Skenderović, koncert za harmoniku Astora Piazzole u izvedbi Dragana Mirkovića te »Škotsku simfoniju« Felixa Mendelssohna. Filharmonijom je ravnao Berislav Skenderović.

Izložba Ivana Jandrića u Novom Sadu

Likovni susret – Subotica je u suradnji s Galerijom ogranka SANU u Novom Sadu organizirao izložbu keramike subotičkog umjetnika Ivana Jandrića. Izložba je otvorena 9. lipnja a otvorili su je ravnateljica Likovnog susreta Olga Šram i sekretar ogranka SANU u Novom Sadu prof. Vojislav Marić. Riječ je o izložbi koja predstavlja jedan uži izbor radova Jandrićeve retrospektivne izložbe koja je upriličena prošle godine za Dan grada Subotice. Izložene keramike također, najvećim dijelom predstavljaju dio dotacije ovog umjetnika subotičkoj galeriji Likovni susret.

Dječja likovna ostvarenja

Godišnja izložba dječjih radova Likovne sekcije HKC »Bunjevačko kolo« održat će se 20. lipnja u prostorijama ove sekcije u Bledskoj ulici broj 2. Početak izložbe je zakazan za 18 sati.

Nastup orguljaša iz Poljske

U subotičkoj katedrali sv. Terezije Avilske u nedjelju 19. lipnja održat će se koncert za orgulje na kome će nastupiti Pawel Chonacki iz Poljske (orgulje) i József Skofljanec (trombon). Koncert počinje u 20 sati.

»MMV« Voje Sekelja

U izdanju autora pojavila se nova zbirka pjesama subotičkog književnika Vojislava Sekelja. Ovaj uradak donosi dva sveska pod nazivom »MMV« koje je likovno opremio mr. Ante Rudinski. Objavljivanje knjige pomogli su Hrvatsko akademsko društvo iz Subotice i Udruga za potporu Bačkim Hrvatima iz Zagreba.

Susret župnih zborova »Zlatna harfa«

Devetnaesti po redu susret dječjih župnih zborova »Zlatna harfa« održat će se u subotu 18. lipnja u Karmelićanskoj crkvi u Somboru. Po riječima organizatorice ove manifestacije s. Mirjam Pandžić tema ovogodišnjeg susreta je Euharistija, a moto »Isus, kruh života«. Na smotri čiji je početak zakazan za 15 sati nastupit će župni zborovi iz Subotice, Sombora, Novog Sada, Bačke Palanke, Selenče i Vajske.

Kulturno unapređenje sela

Odlukom o budžetu općine Sombor za 2005. godinu Kulturnom Centru »Laza Kostić« odobrena su sredstva za realizaciju pilot projekta – Animatori kulture u selima, na inicijativu dr. Jovana Slavkovića Predsednika općine.
    Za ovu godinu planirano je sprovođenje ovog programa u Bezdanu i Bačkom Monoštor, Stanišiću i Riđici i Kljajićevu i Čonoplji. Za realizacuju programa koji su animatorima kulture odobreni ispred Kulturnog centra zadužena su tri osobe za ovih šest sela.
    Osnovni cilljevi kulturnog programa za Bački Monoštor i Bezdan su: podizanje nivoa kulturnih aktivnosti, uključivanje i povezivanje svih zainteresiranih institucija, udruga i pojedinaca u planiranje i realiziranje aktivnosti, predstavljanje seoske tradicije i potencijala široj zajednici, obogaćivanje kulturnog života sela aktivnostima koje se temelje na uspješnim iskustvima susjednih mjesta i regiona, uključivanje mladih u kreiranje i realiziranje programa temeljenim na njihovim potrebama, promoviranje mladih umjetnika, izdavanje kulturno-informativnih publikacija kao načina da se kulturne aktivnosti i vrijednosti predstave javnosti te kulturno-edukacijska djelatnost i suradnja sa okolnim mjestima u planiranju i realiziranju kulturnih aktivnosti. U program su uvrštene i tradicionalne manifastacije u Bačkom Monoštoru – Zavitni dan sela, 29. lipanj – Petrov dan, Maskenbal i Međunarodna smotra folklora.
A. F.

Književna večer Lazara Franciškovića
u Zagrebu

U organizaciji Matice hrvatske Zagreb i Udruge za potporu bačkim Hrvatima u palači Matice hrvatske u Zagrebu, održat će se 20. lipnja s početkom u 19 sati predstavljanje subotičkog pjesnika Lazara Franciškovića. O pjesniku i njegovim zbirkama govorit će Sanja Vulić, Nevenka Nekić i Milovan Miković, a stihove će čitati glumac Vlatko Dulić.

Natječaj za festival
amaterskog filma u Puli

Pula Film Festival raspisao je natječaj za festival amaterskog filma pod nazivom »640x480 max.« koji se održava u sklopu 52. pulskog filmskog festivala. Na Festivalu mogu sudjelovati svi filmovi snimljeni u bilo kojem video formatu do rezolucije 640x480 u trajanju od pet sekundi do pet minuta uključujući naslov, uvod i duljinu trajanja zvuka. Jedan autor može sudjelovati s najviše 3 filma, priopćili su organizatori.
    Filmovi uvršteni u natjecateljski raspored natječu se za dvije nagrade – najbolji film (najbolja ideja) po glasovima žirija i najbolji film po glasovima publike. O pobjedniku u prvoj kategoriji odlučit će žiri sastavljen od stručnjaka i predstavnika sponzora, dok će najbolji film po glasovima publike izabrati posjetitelji Internet stranica www. pulafilmfestival. hr u razdoblju od 9. do 21. srpnja. Natječaj traje do 1. srpnja.
Hina

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika