Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ve­li­ko na­rod­no bo­gat­stvo

Poslije nekoliko jesenjih, kišovitih i hladnih dana, topli zraci sunca ogrijali su Vojvodinu. S prvim toplim danima, u nedjelju 12 lipnja poslijepodne,  u Petrovaradin, u dvorište Crkve sv. Jurja, došli su i pjesma i igra KUD-a »Kristal sladorana« iz Županje, mjesta u susjednoj Hrvatskoj. Po drugi put u posjet Petrovaradinu, a oba puta na poziv pomoćnog biskupa đakovačkog i srijemskog, s posebnim ovlastima od Svete stolice za Srijem, generalnog vikara za Srijem, Đure Gašparovića.
    Predjednica KUD »Kristal Sladorana« iz Županje Anica Baturina ne skriva radost zbog posjeta Petrovaradinu i, kako je kazala, »zbog posjeta našim ljudima koji žive van domovine Hrvatske i mogućnosti da se kroz folklor, pjesmu i glazbu tamburaša međusobom bogatimo i prijateljimo, jer nam je jedan oc ciljeva od kako se raspala Jugoslavija, bio da uspostavimo kontakte s našim ljudima koji žive izvan Hrvatske«.
PJESMA, GLAZBA I PLES: Ovoga puta doveli su jedan dio KUD-a, mješoviti zbor, folklornu sekciju i tamburaški orkestar, koji su nastupili nakon svete mise u 18 sati. Zahvaljujući Crkvi sv. Jurja, županu  Nikoli Šaferu i msgr. Đuri Gašaparoviću, bezmalo tri sata pjesme, glazbe i plesa KUD-a »Kristal sladorana« oplemenili su i obogatili nedjeljnu predvečer stotinak ljudi koji su dugim i snažnim pljeskom nagrađivali izvođače, koji su punoćom pjesme, glazbe i plesa ispunili cvjetno dvorište crkve.
    »Kada sam 1999. godine došao u Srijem vidio sam da bi vjernike, koji su posljednjih petnaestak godina mnogo toga pretrpjeli, trebalo ohrabriti i ojačati, potaći ih na međusobnu suradnju i kazati im da nema više opasnosti pri susretu hrvatskih KUD-ova od raznih ispada koji su se ranije dešavali. Ovakvim susretima htio sam poručuti da moramo ići naprijed, da trebamo raditi i davati i otvarati se jedni prema drugima«, kazao je pomoćni biskup Đuro Gašparović. Po njegovu mišljenju naglasak treba staviti na otvaranje novih KUD–ova, posebice u Srijemu, gdje je većina stanovništva katoličke vjeroispovijesti, jer se kroz KUD-ove njeguje hrvatski nacionalni identitet.
    »Mi ovdje moramo njegovati ono što je hrvatsko, trebamo njegovati hrvatski osjećaj i pripadnost, isto tako moramo pokazivati na ovaj način, kroz organiziranje kulturnih večeri, tko smo i komu pripadamo, a da se pri tom ne trebamo stidjeti i plašiti«, kazao je msgr. Gašaparović i dodao da s ciljem međusobnog ohrabrivanja i pomaganja te kulturnog obogaćivanja i otvaranja prema hrvatskim sunarodnicima, posljednjih godina kada god se pruži prilika organiziraju se druženja i skupovi KUD-ova, bilo u Vojvodini, bilo u Hrvatskoj. Pokraj susreta hrvatskih KUD-ova iz Vojvodine i Hrvatske, kaže msgr. Gašparović, otvoreni su i za gostovanja i  za susrete KUD-ova iz, primjerice, Mađarske ili drugih zemalja, jer treba razmjenjivati ljepote iz raznih kultura radi uzajamnog bogaćenja.
LJEPOTA SLAVONSKOG FOLKLORA: Tijekom svete mise u Crkvi sv. Jur-
ja koju je služio msgr. Đuro Gašparović pjevao je mješoviti zbor KUD »Kristal sladorana«, a nakon toga, uvodnom pjesmom mješoviti zbor je otvorio kulturno-umjetnički program, u okviru kojeg je folklorna sekcija KUD-a odigrala pet slavonskih i međimurskih koreografija, koje je pratila pjesma plesača. Mnoštvo šarenila i ljepota boja i ukrasa narodnih nošnji slavonskog kraja, te osmjesi na licima mladih plesača oduzimali su dah srijemskom gledalištu. Kako je kazao jedan od članova folklorne sekcije, Ivan, koji igra već tri godine, veoma je radostan što mu se pružila prilika da prvi put posjeti Petrovaradin s čijom se arhitektonskom ljepotom oduševio i što mu se pružila prilika da ovdašnjoj publici prikaže bogatstvo i ljepotu slavonskih nošnji, običaja, plesa i pjesama. Sličnog su mišljenja i Sara, koja igra u folklornoj sekciji tek godinu dana, a što joj je želja još od malena, jer jako voli plesati, kao i Dragana, koja četiri godine sudjeluje u folklornoj sekciji i s kojom je proputovala mnogo i drugi put je u Srbiji, ali prvi put u Petrovaradinu koji bi rado posjetila ponovo.
    Nakon koncerta folklorne skupine i nastupa mješovitog zbora s nekoliko pjesama, »Galeb i ja« i ostalim, nastupio je tamburaški orkestar, u kojemu su, kako je rekla predsjednica KUD-a, ali i članica hora, Anica Baturina, mnogi uspješni, priznati i poznati tamburaši Hrvatske naučili svoje prve akorde i note, čime se svi ponose.
    Duboko u noć, do pred ponoć, uz pjesmu, glazbu i smeh družili su se petrovaradinski i županjski novi i stari prijatelji nadajući se i vjerujući kako će uskoro biti prilike za obostrane posjete. Po svemu sudeći, kako su rekli organizatori ovog gostovanja, Crkva koja pomaže u mnogome suradnju naroda i koja ima mnogo toga u planu i programu, te sudionici programa koji već ostvaruju suradnju s bunjevačkim Hrvatima iz Subotice, posebice njihovim tamburaškim orkestrom, te s Rumljanima i ostalima, bit će prilike, jer KUD »Kristal Sladorana« obilježava 55. obljetnicu tijekom cijele godine, a koja je počela 12. siječnja i završava se iduće godine. »Nek’ se čuje i nek’ se osjeti zajedništvo s Hrvatskom na poseban način, jer ovo je naše veliko bogatstvo naroda«, poručio je msgr. Gašparović na kraju susreta.
Dragana Popov

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika