Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ja­sna na­ka­na udru­ge ak­tu­al­na i da­nas

Prošloga tjedna, 10. lipnja u čitaonici Gradske knjižnice u Subotici održana je redovita godišnja skupština udruge »Pučka kasina 1878«. Radno predsjedništvo činili su predsjednik Glavnog odbora udruge mr. Ivan Rudinski, Josip Ivanković te Ljudevit Vujković Lamić.
    Nakon što je utvrđen kvorum (23 od ukupno 43 člana je bilo nazočno) otpočelo se s predviđenim dnevnim redom.
RAD U PROTEKLOM PERIODU: Izvješće o radu udruge u proteklom periodu od 2001. do 2005. iznio je Ivan Rudinski podsjetivši nas u uvodu i na opće značajke u radu udruge.
    »Programi rada Pučke kasine 1878. su od prvog dana njenog osnutka ambiciozni, ali većim dijelom neostvarivi ili barem ne tako kako bi mi to željeli. Razlog tomu su sigurno financijska sredstva, kojih je doista nedovoljno«, istaknuo je Rudinski napominjući kako u proteklih godinu dana nisu ostvarena nikakva sredstva, a da će preostala ušteđena sredstva iz prošlih godina biti iskorištena za plaćanje zakupnine iznajmljenog prostora koji ova udruga koristi skupa s Maticom hrvatskom. Rudinski je također naveo i kako se očekuju sredstva od sponzorstva i dobrovoljnih priloga, da udruga sudjeluje u natječajima za sredstva Republike, Pokrajine i Općine te se zahvalio Republici Hrvatskoj na danim sredstvima u nekoliko prethodnih godina.
    U izvješću je navedeno kako je udruga u povodu 125 godina njihova postojanja, 2003. godine izdala knjigu »125 godina Pučke kasine« koju je napisao mr. Lazar Ivan Krmpotić te upriličila proslavu u povodu 50 godina od izvedbe prve i jedine bunjevačke opere »Dužijanca« skladatelja dr. Josipa Andrića, kao i scenski prikaz iste opere u Narodnom kazalištu (scena Jadran) 29. travnja 2003. godine. U sklopu ovogodišnjih »Razgovora«, 17. siječnja upriličena je i promocija »Zbornika radova o Lajči Budanoviću«, prilikom koje je razmatrano što bi sve trebalo uraditi za povraćaj Budanovićeve zadužbine. Također je konstatirano kako Glasnik ove udruge i pokraj financijskih i kadrovskih poteškoća, izlazi tri godine za redom i to kao mjesečnik, sa ponekim izuzetkom kada je dvobroj.
    »U 2003. godini je na natječaju Republike Hrvatske dobiveno je 30.000 kuna, u protekloj godini je prihoda bilo malo, a u ovoj godini ih nije bilo uopće«, istaknuo je Ljudevit Vujković Lamić u okviru financijskog izvješća i ovom prigodom zatražio novčanu kao i svaku drugu pomoć, te pozvao na volontersko uključenje u rad ove udruge.
OVOGODIŠNJI PLANOVI: Program rada za 2005. godinu iznio je Vujković Lamić ukazujući da želja za radom postoji što pokazuju kontinuirano izlaženje Glasnika ove udruge i kulturne manifestacije koje ova udruga organizira. U programu je navedeno kako je u tisku knjiga o Dulićevoj grani, čija će promocija, praćena okupljanjem članova ove velike obitelji, biti organizirana u Đurđinu i Subotici. Očekuje se također i drugo izdanje knjige Lazara Ivana Krmpotića »Umjetnost u tehnici slame« koje će biti tiskana u Mađarskoj. Predviđeno je i tiskanje knjige »Životni rad Paje Kujundžića« autora dr. Matije Evetovića, koja je tijekom 1940. /41. u nastavcima objavljivana u »Subotičkim novinama«, ali nikada u potpunosti.
    U tijeku je i priprema i sakupljanje »Preljskih pisama« vezanih uz Veliko prelo (prve manifestacije Pučke kasine iz 1879. godine), zatim tiskanje knjige koja se bavi temom pogrebnih običaja u Subotici i okolici, a u ovoj godini se planira i književna večer posvećena 190. obljetnici rođenja, odnosno 100-toj godišnjici od smrti J. J. Strossmayera kao i njegovoj suradnji s Ivanom Antunovićem. Namjerava se obilježiti i 75 godina od izlaska knjige dr. Matije Evetovića »Život i rad Ivana Antunovića«.
RASPRAVA: U kasnijoj raspravi dotaknuta su mnoga pitanja vezana za aktualno stanje u hrvatskoj zajednici te iznijeta viđenja uloge i rada ove udruge u budućnosti. Član Upravnog odbora Josip Ivanković je govoreći o radu Odbora istaknuo kako se članovi ovog tijela sastaju jedanput tjedno te da su proteklog tjedna primljeni kod predsjednika Općine Géze Kucsere s kojim su razgovarali na temu korišćenja zgrade u ulici Matije Gupca (današnja srednja škola MEŠC) i prostorija u ulici Petra Drapšina (današnji Šah klub). U svom izlaganju Ivanković se dotaknuo i pitanja zastupljenosti Hrvata u političkom životu grada, te pomoći u financiranju Matice hrvatske u Subotici od strane lokalne samouprave s obzirom da samouprava pomaže rad Bunjevačke matice.
    Ignacije Tonković je iznoseći osobnu viziju značaja Pučke kasine istaknuo kako ova udruga nikada nije bila politička stranka, što nije ni njezina današnja pretenzija. »Pučka kasina je oduvijek bila institucija koja je ujedinjavala ljude. Budućnost trebamo graditi, a Pučka kasina 1878 u tome želi i treba da ima značajnu ulogu«, zaključio je Tonković.
OSNUTAK KATOLIČKE GIMNAZIJE: Mr. Lazar Ivan Krmpotić je istaknuo kako je biskup Lajčo Budanović ovoj udruzi u jamstvo ostavio jasnu nakanu, što je aktualno i danas. Problem školstva na hrvatskom jeziku Krmpotić vidi kao kompleks straha i indolencije i smatra kako je jedan od vitalnih zadaka zajednice stvaranje katoličke gimnazije kakva postoji u Szántovu, Pečuhu i Budimpešti i koja bi ako se osnuje bila temeljom opstanka hrvatske zajednice na ovim prostorima.
    Predsjednik HBSŠ-a, Blaško Temunović je kazao kako Pučka kasina treba dati svoj stav o osjetljivim pitanjima u zajednici te napomenuo kako je iz organiziranja Dužijance i Velikog prela izostalo sudjelovanje ove udruge te da je nužno izboriti se za to. On je još naglasio i potrebu za uključivanjem više intelektualaca i mladih u rad Kasine čiji bi doprinos došao do izražaja u realiziranju projekata kao i nužnost bolje medijske eksponiranosti ove udruge u medijima na hrvatskom – »Hrvatske riječi« i redakcije na hrvatskom Radio Subotice.
    Grgo Bačlija je u svezi pitanja ove dvije manifestacije istaknuo potrebu za organiziranjem Velikog Prela u Dvorani sportova. On je još naveo kako je potpisan sporazum s Bunjevačkom čitaonicom u Baji kao i da se preko te suradnje očekuju određena sredstva i za rad Kasine u regionalnim okvirima koje pruža Europska zajednica.
NEOPHODNA POMOĆ U REALIZACIJI PROJEKATA: Članovi Glavnog odbora su konstatirali kako je imovina zadužbine Lajče Budanovića prije tri godine procijenjena na oko milijun njemačkih maraka što bi se danas lako moglo prevesti u isto toliko eura. »Osnutak katoličke gimnazije u prostorijama Matije Gupca broj 8 i 10 je za nas preveliki projekt, a postoje i ozbiljni financijski problemi, jer su za projekte potrebni stručnjaci kojima također treba osigurati materijalnu naknadu«, istakao je Ivan Rudinski, ističući kako računa na buduće članove i na prijatelje koji bi ubuduće pripomogli Kasinu u ovakvim projektima.
    Bivši prvi čovjek DSHV-a Bela Tonković je u svom izlaganju ukazao na činjenicu kako je za povrat zgrada Budanovićeve zadužbine nadležan predsjednik Skupštine Općine, a ne predsjednik Općine Géza Kucsera. »Bez automatizma provedbe zakona, teško da ćemo do ičega doći«, kazao je Tonković. Dotičući se pitanja uvođenja »bunjevačkog jezika« u škole, Tonković je objasnio pravno-zakonsku uvjetovanost tog pitanja te činjenicu kako je pokrajinski tajnik za kulturu i obrazovanje Zoltán Bunyik morao  potpisati takvu inicijativu.
IZMJENE STATUTA: Nakon rasprave predložene su izmjene Statuta. U članku 1. sada stoji kako je Pučka kasina 1878 nestranačka, nevladina i neprofitna udruga Hrvata i drugih građana, člankom 9. je uvedeno novo tijelo – Odbor punopravnih članova (čije je djelovanje propisano novim člankom pod rednim brojem 15). Od važnijih izmjena ističe se i članak 25. koji kaže kako se u slučaju prestanka rada bez odluke tijela Pučke kasine 1878. imovina ustupa Zadužbinskom odboru Zadužbine biskupa Lajče Budanovića kad zaživi, odnosno Hrvatskom nacionalnom vijeću. Izmjene su usvojene jednoglasno.
    Na samom kraju Skupštine dan i su prijedlozi kandidata za Glavni i Nadzorni odbor te Sud časti. Prijedlozi su usvojeni tako da će u iduće četiri godine Glavni odbor činiti: mr. Ivan Rudinski, Josip Ivanković, mr. Lazar Ivan Krmpotić, Ljudevit Vujković Lamić, Marin Dulić, Šime Peić Tukuljac, Zlatko Mučalov te novi članovi Bela Tonković, Ignacije Tonković, Slaven Dulić i Nikola Stipić.
    Nadzorni odbor će činiti Stanka Kujundžić, Alojzije Kujundžić, Ivica Horvacki i zamjenici Alojzije Malagurski, Blaško Temunović i Pere Vojnić Hajduk, dok će Sud časti sačinjavati Grgo Bačlija, Lajčo Skenderović, Marin Vilov te zamjenici Nikola Ćakić, Pajo Ivković Ivandekić i Antun Mukić.                                                    g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika