Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Misa za domovinu

U kapeli Franjevačke crkve sv. Mihovila u Subotici u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske 21. lipnja služena je svečana sveta misa. Misno je slavlje predvodio pomoćni biskup Đakovačko-srijemske biskupije Đuro Gašparović. Misnom su slavlju prisustvovali djelatnici Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici na čelu s generalnim konzulom mr. Davorom Vidišem, predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća, nekoliko hrvatskih institucija, te brojno svećenstvo.

Seminar o prekograničnoj suradnji

Seminar o poticanju razvoja prekogranične gospodarske suradnje Srbije i Crne Gore i Mađarske održan je 17. lipnja u Subotici.
    Na seminaru su sudjelovali predstavnici Baje, Moroholama, Kanjiže i grada domaćina, koji su potpisali Sporazum o suradnji i formiranju prekogranične mreže za regionalni gospodarski razvoj.
    Predsjednik općine Subotica Géza Kucsera je na svečanom otvaranju rekao kako je Europska unija pružila ruku za regionalni gospodarski razvoj i istaknuo kako se od zemalja regije sve više zahtijeva da budu aktivni partneri u projektima.
    Ravnatelj Regionalnog centra za razvoj dr. Branislav Malagurski je najavio kako će naselja uz neposrednu blizinu granice formirati asocijaciju kako bi se kroz partnerstvo gradova primijenili suvremene metode suradnje.
    »Cilj nam je formirati asocijaciju kako bismo postigli dogovor o akcijskom planu i načinu kako ćemo uspješnije i efikasnije potaknuti razmjenu roba i usluga u regiji«, rekao je Malagurski.

Komemoracija kod Sinagoge

U povodu obljetnice deportacije Židova 16. lipnja je ispred subotičke Sinagoge održana komemoracija. Predsjednik Židovske općine Subotica Robert Szabados je istaknuo kako su prije šezdeset i jedne godine gotovo svi subotički Židovi deportirani put logora smrti. On je istaknuo i da nam događaji i povijest prečesto daju povoda da se prisjećamo žrtava, kao i da su Židovi progonjeni samo zbog različitosti po vjeri i tradiciji. Predsjednik Općine Subotica Géza Kucsera je rekao kako svi građani Subotice odaju počast žrtvama holokausta i židovskom narodu koji je u pravom smislu riječi preživio sve nedaće zbog manjinskog položaja. On je istaknuo i da je usprkos svim teškoćama, ovaj narod opstao i da sada spomenici svjedoče o nekadašnjoj jačini i veličini ove zajednice. Vijence na spomenik ispred subotičke Sinagoge položila su izaslanstva generalnih konzulata Mađarske i Hrvatske, Skupštine općine, Sjeverno-bačkog okruga, Židovskih općina Subotice i Novog Sada, te SUBNOR-a Subotice.

»Je li manjine samo igraju i pjevaju?«

U organizaciji Nezavisnog društva novinara Vojvodine organizira 24. lipnja tribinu »Slika o manjinama – Je li manjine samo igraju i pjevaju?«. Na tribini, koja će se održati u dvorani 213 na Tvorenom sveučilištu u Subotici s početkom u 19 sati, govorit će potpredsjednik Izvršnog vijeća AP Vojvodine Tamas Korhecz, književnik Laszlo Vegel, filozof Alpar Losonc i novinarska Zsuzsana Szerencses.
    Ovo je peta tribina u seriji javnih tribina pod skupnim nazivom »Mediji i antimediji« koje se održavaju tijekom svibnja i lipnja u gradovima Vojvodine u organizaciji NDNV-a. Program je podržao Fond za otvoreno društvo – Srbija.

Na Paliću otvorena 160. kupališna sezona

Prošle je subote na Paliću prigodnim programom koji je priredilo Javno poduzeće »Palić-Ludaš«, otvorena 160. kupališna sezona. Ravnatelj Javnog poduzeća »Palić – Ludaš« Dragutin Miljković istaknuo je da je obljetnica protekla u odavanju počasti onima koji su u prošlosti razvijali Palić i predstavljanju programa za daljnji razvitak Palića koji podrazumijeva kongresni, lječilišni i sportski turizam na Paliću. On je kazao da su Subotičani imali viziju o razvoju turizma i da zato imaju tradiciju kojom se malo tko može pohvaliti. Miljković je podsjetio na to da je Palić imao biciklističku stazu treći u Europi, odmah poslije Londona i Lajpciga, da je jedan od najstarijih europskih teniskih klubova osnovan na obalama jezera, gdje je odigran i prvi teniski meč u zatvorenom prostoru u Europi. Miljković je najavio da će ove godine biti više događaja nego prethodnih, da je voda u jezeru i na bazenima bakteriološki potpuno ispravna, te pozivao građane da tijekom sezone u što većem broju posjete obale Palićkog jezera

Međunarodni festival dječjeg folklora

Novu kulturnu manifestaciju koja bi trebala prerasti u tradicionalnu najavio je 20. lipnja Stevan Tonković-Pipuš, a riječ je o Međunarodnom festivalu dječjeg folklora koji bi se u Subotici prvi put trebao održati od 9. do 11. rujna ove godine. Očekuje se oko 350 sudionika u dobi od 10 do 15 godina. Planiran je nastup pet KUD-ova iz SiCG, te pet iz inozemstva. Akcent će biti na multinacionalnom programu, edukaciji i kratkim tečajevima narodnih plesova.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika