Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Po­se­ban doživljaj

BAČKI MONOŠTOR – Šetnjom kroz Zaštićeni rezervat prirode Gornje Podunavlje u subotu 18. juna Udruženje građana »Propeler« iz Bačkog Monoštora pokrenulo je inicijativu stvaranja tradicije rekreativnih šetnji prelepim šumama Bačkog Monoštora.
     Sudionici su bili uglavnom mladi iz nevladinih organizacija iz Monoštora, Stapara, Stanišića, Bezdana, Riđice i Sombora, pokraj gostiju iz inozemstva, koji su bili oduševljeni prirodom Gornjeg Podunavlja. Za nešto više od 3 sata pređeno je oko 15 kilometara kroz šumu, uz pauzu i osvježenje na petom kilometru u vikend naselju »Dondo«. Duž čitave staze sudionici su mogli vidjeti jelene, srne, divlje svinje i mnoge druge sitnije životinje, što predstavlja poseban doživljaj koji monoštorske šume nude. Start i cilj rekreativnog maratona bili su ispred renoviranog Doma kulture, gde je za sudionike organizator osigurao osvježenje i hranu. Uz druženje, upoznavanje i planiranje buduće suradnje osnovna tema razgovora bilo je podizanje ekološke i kulturne svjesti mladih u selima somborske općine.
    Namjera organizatora bila je upoznavanje javnosti s rekreativnim kapacitetima Monoštorskog rita i povezivanje s organizacijama iz somborske općine, kako bi sljedećih godina maraton bio organiziran za više sudionika i s više različitih programa, a u realizaciju maratona bile uključene sve udruge i institucije u selu.
    Organizaciju »Monoštorskog maratona 2005« financijski je pomogla Općina Sombor – Kulturni centar »Laza Kostić«. U »Propeleru« ističu da je potpora sufinanciranja programa ove vrste veoma značajna, ali i da je buduće konkurse potrebno detaljnije i kvalitetnije osmisliti, kako bi se izbjegle poteškoće u realizaciji konkretnih aktivnosti. Pokraj Skupštine Općine Sombor realizaciju maratona pomogla je i Mjesna zajednica Bački Monoštor, izrazivši spremnost da pomogne i realizaciju budućih aktivnosti, koje za cilj imaju promoviranje ekoloških i prirodnih potencijala Bačkog Monoštora.
Aleksandar Forgić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika