Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pri­gor­ski da­ni

ZAGREB – SESVETSKI KRALJEVAC »V prigorski dani«, međunarodna smotra folklora, održana je tradicionalno i ove godine od 17. do 19. lipnja. Domaćin i organizator Kulturno-umjetničke udruge »Prigorec« iz Sesvetskog Kraljevca, dijela grada Zagreba na najistočnijem kraju, predsjednik Siniša Škvorc pozdravio je sudionike i goste u »Gradu mladih« (bivši »Pionirski grad«) u Dubravi, koji je promijenio ime ali zadržao namjenu.  »Drago mi je vidjeti vas u ovolikom broju u našemu Prigorju, kraju Lijepe naše od Vrbovca sa Zagrebom do Karlovca.
    Ove godine »V prigorski dani« su međunarodna smotra folklora. Iz inozemstva, iz Srbije i Crne Gore sudjeluju HKC »Srijem« iz Sremske Mitrovice, HKUD »Vladimir Nazor« iz Sombora i ženska klapa »Bisernice Boke« iz Kotora, iz Mađarske zbor »Ladislav Matušek« iz Kukinja i iz Austrije Folklorno društvo gradišćanskih Hrvata »Graničari« iz Fileža. Uz domaćine iz Hrvatske nastupaju i kulturno-umjetnička društva iz Stupnika, Petrinje i Varaždina.
    U taverni »Kraljevec«, dvorani s eksponatima kao pravom muzeju Prigorja održan je prigodni domjenak za sve sudionike uz koncert tamburaških sastava. Sutradan, u suncem obasjanom Zagrebu, prošla je povorka svih sudionika u narodnim nošnjama uz izvedbu kratkog folklornog programa, uz dužnu pažnju i simpatije brojnih građana Zagreba. Povorka je od katedrale preko Trga bana Josipa Jelačića, Uspinjače i Markova trga na Gornjem gradu došla nazad pred katedralu gdje su sudionici bili nazočni na svetoj misi koju je služio kardinal Josip Bozanić.
    Središnja manifestacija »Prigorski dani« održana je na ljetnoj bini u parku Osnovne škole Sesvetski Kraljevec. Neprocjenjivo folklorno blago i narodne nošnje, što se kriju u starim škrinjama i ormarima, ljepota različitosti, ali i bliskosti običaja i tradicijske kulture, smjenjivali su se kroz izvedbe pjevača, tamburaša i plesača. Pred gledateljima na bini izvođene su pjesme i plesovi iz: Turopolja, Boke Kotorske, Baranje, plesovi gradišćanskih Hrvata, Srijema, Banovine, s otoka Krka…. HKUD »Vladimir Nazor« izvelo je program »Somborske razglednice« recital na stihove Nikole Maširevića u obradi Marije Šeremešić uz pratnju kombiniranog orkestra »Bereški tamburaši« s pjesmama o Somboru i izvođenju bunjevačkih igara iz Sombora i okolice.
Zoran Čota

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika