Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vi­dlji­vi re­zul­ta­ti pe­da­goškog ra­da

Godišnja izložba stvaralaštva dječje sekcije Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo« održana je u ponedjeljak 20. lipnja u prostorijama Centra u zgradi zadužbine Vinko Perčić u Subotici. Ovo je drugi puta da se organizirano predvtavljaju dostignuća djece na polju likovnog izričaja tj. sve ono što su tijekom proteklih mjeseci vrijedno učila i stvarala pod vodstvom likovnog pedagoga Paje Kečenovića.
    Ovom prilikom izloženi su radovi članova ove sekcije koju čini 12-ero djece uzrasta od 5 i pol do 13 godina. Zidove prostora u Bledskoj ulici broj 2 krase radovi koje su načinili: Filip Parag, Ivana Parčetić, Blanka Laszlo, Luka Bačić, Iva Bačić, Marko Matoš, Tatjana Ilić, Ana Ivanković, Jelena Ivanković, Ivana Križanović, Maja Šokčić i Ivo Šokčić.
    Izložbu je otvorio potpredsjednik Likovnog odjela Lajčo Vojnić Zelić koji je pozdravio sve nazočne i zahvalio Paji Kečenoviću na, kako je istaknuo, desetak godina neumornog bavljenja pedagoškim radom u okviru ovog Odjela. »Pošto je kraj nastave u školi dovršen je i rad ove sekcije, a rezultati su vidljivi. Ovi radovi su odraz dječje mašte, njihove razigranosti koja je dana specifičnim koloritom, šarenilom boja«, kazao je Vojnić Zelić, napominjući kakao se nada da će među ovom djecom, ukoliko se ne posvete drugim ambicijama, jednoga dana biti i poznatih slikara.
    »S radom smo počeli 1992. godine, a moja dužnost je bila da uvedem one najmlađe članove u svijet likovne umjetnosti. Kroz rad se ponajviše trudim da djecu odgajam, da im razvijem radne navike i smatram da će umjetnost doći sama po sebi jer ona je priča. Umjetnost je mašta, a bez mašte nema ni priče. Ja potenciram da djeca što više u radovima iskazuju svoj doživljaj određene teme, a da manje rade po šablonu« istaknuo je likovni pedagog Kečenović u razgovoru nakon otvorenja izložbe.
    Kao bitno pedagoško načelo smatra i to da svako dijete treba raditi prema svojim mogućnostima. »Za mene je svatko talentiran tko zna slikovno pričati i ne očekujem od nekog, tko ima pet godina, da bude umjetnik. Trudim se da polaznike ne opteretim, već da slobodno stvaraju u skladu s talentom koji posjeduju«, napomenuo je Kečenović.
    Izložba dječjih radova otvorena je do 27. lipnja a ukoliko je želite pogledati potrebno je zakazati posjet na telefon 524-938.
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika