Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura

»Ča Grgine huncutarije«
 večeras u Ljutovu

Večeras 25. lipnja s početkom u 20 i 30 sati u Domu kulture u Ljutovu nastupit će Dramska sekcija HKUD »Ljutovo« s kazališnom predstavom »Ča Grgine huncutarije«. Nakon predstave Društvo organizira i igranku s tombolom.

»Lira naiva 2005« u Golubincima

Pjesnička večer kojom završava treći susret hrvatskih pjesnika pod nazivom »Lira naiva 2005« održat će se u subotu 25. lipnja u holu osnovne škole u Golubincima s početkom u 18 sati. Na ovogodišnjem susretu sudjelovat će 32 pjesnika čiji će se stihovi naći u zbirci pjesama koja će ovom prigodom biti predstavljena.

Radovi inspirirani galerijom

Treća u nizu izložbi na temu, Zavičajna galerija dr. Vinko Perčić viđena okom djece i mladih, otvorena je u prostoru istoimene galerije 15. lipnja. Ovom su prilikom svoje radove, inspirirane ambijentom, predmetima, slikama i arhitektonskom dekoracijom, prikazali učenici srednje Politehničke škole iz Subotice, koje su kroz rad vodili profesori Zita Šuhajda i Željko Ražnatović.
    Izložbu je otvorio subotički kipar i profesor na Višoj školi za naobrazbu odgajatelja Sava Halugin. On je naglasio značaj projekta kao i značaj suradnje Gradskog muzeja sa školama i drugim obrazovnim ustanovama. Istaknuo je kako je praktični rad učenika na ovu temu jedan novi i drugačiji oblik njihova ulaska u prostor galerije, ne samo fizički, već promatrački, analitički…
    Cilj ovoga projekta Gradskog muzeja jest uključivanje djece i mladih u aktivno sagledavanje i upoznavanje kulturne baštine grada, u ovom konkretnom slucaju Zavičajne galerije dr. Vinka Perčića. Za najbolje su radove i ovoga puta učenici nagrađeni. Nagrade u vidu mini publukacija vezanih uz arhitektonsku baštinu Subotice osigurao je Međuopćinski zavod za zaštitu spomenika kulture iz Subotice.
LJ. V.

Promocija trećeg sveska Leksikona
u Somboru

U organizaciji HKUD »Vladimir Nazor« iz Sombora i Hrvatskog akademskog društva iz Subotice u subotu 25. lipnja u Velikoj dvorani HKUD »Vladimir Nazor« u Somboru (Venac Radomira Putnika 26) održat će se promocija trećeg sveska »Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca«. Na promociji čiji je početak zakazan za 20 sati govorit će filmski redatelj iz Zagreba Ivo Škrabalo, suradnica Leksikona Antonija Čota iz Lemeša te glavni urednik Leksikona, Slaven Bačić iz Subotice.

»Likovnjaci« u posjetu Martonošu

Prošlog vikenda u subotu 18. lipnja članovi Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo« sudjelovali su na prvom Likovnom Campu u Martonošu u organizaciji sportsko-ribolovačkog kluba »Šaran« iz istog mjesta. Organizatori su za cilj imali gostima prikazati život ribara na Tisi kao i fenomen ‘cvjetanja’ ove rijeke. Slikari su tijekom boravka prikupili motive s Tise koje će pretočiti u svoja djela.

Novi film Želimira Žilnika

Premijera novog filma Želimira Žilnika »Evropa preko plota« snimanog u Subotici i Mađarskoj održat će se u subotu 25. lipnja u Dječjem kazalištu u Subotici. Početak projekcije je zakazan za 20 sati.

Trinaesti Kazališni maraton u Somboru

Predstavom »Smrt«, koju su po tekstu slavnog američkog redatelja Vudija Alena izveli glumci Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, u Somboru je u petak 17. lipnja počeo tradicionalni, 13. po redu Kazališni maraton, koji je završen u nedjelju 19. lipnja rano ujutro. Na ovogodišnjem maratonu izvedene su  predstave kazališta iz Srbije i Crne Gore, ali i dvije predstave kazališta »Moje gledališće« iz Ljubljane. Ovogodišnji Kazališni maraton obilovao je i drugim sadržajima kao što su koncert akustičarskog benda »Gitar plus« i Bobana Đorđevića, i koncert Akademskog kulturno umjetničkog društva »Sonja Marinković« iz Novog Sada. Održana je i radionica u kojoj su sudjelovali glumci iz Švedske i Sombora, kao i tribina »Mjesto, uloga i perspektive kazališne institucije i kazališnih trupa u Švedskoj i Srbiji i Crnoj Gori.« Atraktivan nastup su imali i Somborski tamburaši. Nakon predstave »Noć ludaka u Gospodskoj ulici«, upravnik Somborskog narodnog kazališta Srđan Aleksić, proglasio je glumca i glumicu sezone. Za svoja izuzetna glumačka ostvarenja nagrađeni su Saša Torlaković i Ivana Jovanović.
Z. G.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika