Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Zlat­na har­fa« u Som­bo­ru

Ovogodišnja, 19. po redu »Zlatna harfa« održana je 18. lipnja u karmelićanskoj crkvi u Somboru. Sada već tradicionalni susret malih župnih zborova Subotičke biskupije, redovito se organizira od 1986. godine, a Sombor i karmelićanska crkva po drugi put su domaćini susreta.
    Održavanje ove manifestacije u ovom izuzetno vrijednom sakralnom objektu, koji upravo ove godine obilježava stotinu godina djelovanja karmelićana u Somboru, ima i značajnu simboliku. Članovi dječjih zborova na ovome susretu dali su svoj doprinos proslavi zlatnog jubileja karmelićanskog samostana.
TEMA I MOTO SUSRETA: Tema ovogodišnjeg susreta je Euharistija, a moto »Isus, kruh života«. Više od 550 dječjih glasova okupljenih u sedamnaest pristiglih zborova oglasilo se već dobro poznatom euharistijskom pjesmom »Veselo braćo kliknimo«, čime je manifestacija otpočela.
Novopostavljeni domaćin karmelićanske crkve i prior samostana o. Anđelko Jozić je pozdravio sudionike i poželio im prijatan boravak i uspješan nastup, a njihovim voditeljima i župnicima iskazao zahvalnost za uloženi trud i postignute rezultate. U znak zahvalnosti na lijepim riječima zborovi su skupa zapjevali poklik »Aleluja«. Uslijed prevelike zauzetosti subotički biskup msgr. dr. Ivan Penzeš nije bio u mogućnosti prisustvovati ovoj manifestaciji. Pročitano je i pismo koje je tim povodom biskup poslao organizatorici s. Mirjam Pandžić.
ZBOROVI IZ MNOGIH ŽUPA: Od prispjelih 17 zborova najviše ih je bilo iz Subotice i naselja u njenom okruženju. Iz grada su nastupili zborovi župa Isusova uskrsnuća, Svetog Roka, Marije Majke crkve, Svetog Jurja te katedrale sv. Terezije Avilske, a iz obližnjih mjesta zborovi župa s Palića, te iz Đurđina i Starog Žednika. Sombor je imao predstavnike obje župe: Presvetog Trojstva i Svetog križa. Nastupili su i zborovi župa iz Bačke Palanke, Vajske, Novog Sada (župa Imena Marijina), Svetozara Miletića, Selenče i Sonte. Posebno treba istaknuti i sudjelovanje zbora Dječjeg vrtića »Marija Petković« iz Subotice.
    Broj nastupa zborova na dosadašnjim sazivima »Zlatne harfe« je različit. Šest najupornijih zborova redovito nastupa već po 19. put, tri zbora su zabilježila premijerna sudjelovanja (Novi Sad, Bačka Palanka i Sonta), dok je preostalih osam zborova neredovito sudjelovalo na ovoj manifesatciji.
    Brojnost članova zborova je također različita. Kod nekih broj članova iznosi između 40 i 50 pa sve do 65, kakav je slučaj kod dječjeg vrtića. Najmanji je bio zbor iz Novog Sada sa svega 8 članova. S izuzetkom zbora iz Selenče, koji je pjevao na slovačkom, svi ostali su pjevali na hrvatskom jeziku.
REPERTOAR: Svaki zbor se predstavio s po dvije pjesme. Prva je uvijek bila euharistijska (pričesna), jer je ova godina i proglašena godinom Euharistije, dok je druga pjesma bila po vlastitom izboru. Zborovi su nastupali sa svojim orkestrima od kojih su neki brojniji i veoma dobro uvježbani. Jedan član svake župe predstavio je svoj zbor, navodeći njegove osnovne odlike. Voditeljica programa Bernadica Ivanković veoma je uspješno obavila svoju zadaću, isticanjem osnovnih misli i poruka pjesama prije i poslije nastupa svakog zbora, te upućivanjem riječi pohvale i poziva za daljnji rad i buduće nastupe.
    Djeca su bila sretna i zadovoljna što je baš njima pripala čast da predstavljaju svoje župe. Osmijesi na njihovim licima su to i potvrdili. Ovakve manifestacije su značajne jer razvijaju ljubav djece prema crkvenom pjevanju te vezanost za Crkvu i vjeru. Melodije i sadržaji obuhvaćeni pjesmama prilagođeni su uzrastu djece i njihovim glasovnim mogućnostima. Nazočni roditelji, djeca koja nisu nastupala i ostali posjetitelji su pažljivo pratili program, a ponekad i zapjevali s izvođačima, te je crkva često predstavljala jedinstven veliki zbor.
    Nakon što su svi zborovi nastupili, bili srdačno prihvaćeni te nagrađeni burnim pljeskom, trebalo je odrediti i najbolje među njima. Na pitanje tko bi to mogao biti, odgovor je jednoglasno glasio: »Svi!«. Tako doista i jest. Svi su nastupali i pjevali od srca, tako da su svi oni veliki pobjednici. Za sudjelovanje na ovoj 19. »Zlatnoj harfi« domaćin o. Anđelko Jozić je zborovima uručio diplome. Ipak, posebno priznanje za svih 19 proteklih godina svakako pripada organizatorici s. Mirjam Pandžić.
    Na koncu, nakon tri puna sata programa, sudionici su skupno s publikom otpjevali crnačku duhovnu pjesmu »Ostani s nama«.
Matija Đanić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika