Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Raz­go­vo­ri o sek­su »pod te­pi­hom«

Kako smo već pisali u prošlim brojevima »Hrvatske riječi«, Vojvodina se suočava s ozbiljnim problemom bijele kuge, nastalim s jedne strane zbog starenja stanovništva, s druge zbog nedovoljnog rađanja i odlaganja prvorođenog djeteta, a kao treće, za sada, granica stupanja u seksualne odnose mladih se snižava, što ima dalekosežne posljedice na budućnost opstanka populacije Vojvodine. Kao što smo i pisali, a na temelju podataka dobivenih od Pokrajinskog tajništva za demografiju, obitelj i društvenu skrb o djeci, mladi su vrlo neinformirani o samom činu seksualnog odnosa, o kontracepciji, spolno prenosivim bolestima, o neželjenoj trudnoći, o posljedicama ranog stupanja u seksualne odnose… Stoga ne treba biti stručnjak, da bi se dalo zaključiti da će neinformiranost i neznanje mladih u vezi ovih pitanja ostaviti posljedice na njihovo reproduktivno zdravlje, što će se dalje odraziti na populaciju u cjelini.
NIJE SRAMOTA PITATI: U sklopu Zdravstvene zaštite žena u Novom Sadu postoji Ambulanta za juvenilnu i adolescentnu ginekologiju koja je i arhitektonski odvojena od Službe za zdravstvenu zaštitu žena, što je, kako je rekla naša sugovornica, doktorica Ljiljana Stanišić, ginekologinja pri Ambulanti za juvenilnu i adolescentnu ginekologiju, veoma značajno zbog psihološkog aspekta mlade djevojke »Djevojke ne žele da ih vide mame, tete, susjede, rođake… Stid nastaje kao posljedica odgoja, a kod nas je pitanje seksualnosti još uvijek tabu tema. Putem seminara i radionica mi učimo djevojke da razbiju tabu, da je odlazak kod ginekologa normalna stvar i da je isti kao i posjet nekom drugom liječniku«, rekla je doktorica Stanišić i objasnila da se mali broj djevojaka može informirati u obitelji, od roditelja, jer se ili stide i djeca i roditelji, ili roditelji smatraju da su im djeca suviše mlada da bi ih seksualnost zanimala, ili pak da nisu dovoljno zreli da stupe u seksualne odnose, pa se tema seksualnosti »gura pod tepih«. Ono što ostaje djevojkama je da se informiraju kroz tisak i medije, što često nije adekvatna informacija, ili da razgovaraju s vršnjakinjama i prijateljicama, kazala je dr. Stanišić. Posljedica »guranja pod tepih« važnih i značajnih informacija u vezi prvog seksualnog odnosa, kontracepcije, spolno prenosivih bolesti (SPB) je da je 90 posto adolescentnih trudnoća neplanirano, što pokazuju i podaci Pokrajinskog tajništva za demografiju, obitelj i društvenu skrb o djeci.
    Neplanirana trudnoća predstavlja rizik za zdravlje mlade djevojke, ali i veliki emocionalni i psihički problem za mladi par. Trudnoća kod mlađih od 17 godina nosi rizik i za majku i za dijete, odnosno plod. Kada je majka još uvijek fizički nezrela, psihološki i emocionalno nespremna, dvostruko češće se rađaju djeca male tjelesne težine (ispod 2500 grama), neonatalni mortalitet je trostruko veći nego kod trudnica preko 20 godina, a sama trudnoća je često praćena povišenim krvnim tlakom, anemijom (malokrvnost), urinarnim infekcijama, pobačajima i porođaji su prije vremena. U sociološko-društvenom smislu porođaj adolescentkinji prekida školovanje iz čega često proistječe lošiji socio-ekonomski status, te nemogućnost profesionalnog napredovanja i ekonomskog osamostaljivanja, češći raskidi s ocem djeteta i razvodi, ako do braka uopće i dođe. Nisu samo adolescentkinje-majke ugrožene već i njihova djeca koja češće imaju povećan rizik za sporiji mentalni razvoj i sazrijevanje, slabije intelektualno funkcioniranje, podložniji su razvoju devijantnih oblika ponašanja, kao što su alkoholizam, droga, kriminalitet, te i sami postaju roditelji u adolescentnom dobu.
    Zato, ali i zbog drugih važnih čimbenika, u Ambulanti za juvenilnu i adolescentnu ginekologiju doktorice savjetuju djevojke da odlože prvo stupanje u spolne odnose.
»Važno je razgovarati s djevojkama i dati im pravu informaciju da bi shvatile koliko je važno preuzeti odgovornost za svoje zdravlje. Mi im savjetujemo da odlože prvo seksualno iskustvo, da koriste druge metode, kao što su ljubljenje, maženje, peting, jer ženski spolni organ imunološki nije zreo te djevojka lakše dobije SPB, a s druge strane ona sama treba biti sposobna da zrelo procijeni je li taj partner odgovarajući za nju ili ne. Trend je i kod nas i u svijetu, da mladi ranije stupaju u seksualne odnose, djevojčice već s 16 godina u prosjeku, s tendencijom snižavanja ove granice, što svakako djevojkama povećava broj partnera do konačnog uspostavljanje stabilne veze, odnosno braka, a ta je pak granica pomjerena na gore. Stoga su dugi niz godina djevojke seksualno aktivne s različitim partnerima, što povećava rizik od SPB, neželjene trudnoće i ostalog«, kazala je dr. Stanišić na temelju dugogodišnjeg iskustva i rada.
    Po riječima doktorice, mlade djevojke ne bi trebale bar 6 mjeseci stupati u spolne odnose s partnerom jer je to period kada su zaljubljene, partnera ne poznaju dovoljno, često ne mogu sagledati realno i zrelo čitavu situaciju. Poseban je problem, kako je doktorica istaknula, ako je partner stariji više od dvije godine od djevojke, što se smatra »rizičnom vezom«, u svakom smislu, pa i zbog spolno prenosivih bolesti.
    Na osnovi svakodnevnog rada s djevojkama dr. Stanišić kaže da često nailazi kod djevojaka u dobi od šesnaest ili sedamnaest godina promjene na genitalnim organima, kondilome, herpes, spolne bradavice, razne ranice što kasnije može prouzročiti sterilitet ili su predkancerogene, te će za dvadesetak godina dovesti do pojave kancera grlića materice.
REĆI – DA KONTRACEPCIJI: Uporaba kontraceptiva pri svakom spolnom odnosu u mnogome može spriječiti pojavu spolno prenosivih bolesti i trudnoće, odnosno nasilnog prekida trudnoće (abortusa), koji, kao i neželjena trudnoća, ostavlja ozbiljne negativne posljedice na cjelokupno zdravlje djevojke, te umanjuje strah, stres, strepnju, brigu i ostale psihološke i emocionalne posljedice koje djevojka može preživljavati nakon spolnog odnosa bez kontraceptiva. U današnje vrijeme ponuda kontracepcijskih sredstava je velika i lako dostupna svima, a primjena jednostavna uz obvezno konzultiranje s ginekologom. A što je ustvari kontracepcija? Kontracepcija je primjena različitih metoda i postupaka koji imaju za cilj sprečavanje začeća u bilo kom trenutku prije nego što se oplođena jajna stanica »ugnijezdi« (implementira) u sluzokožu maternice.
    Kontracepcijska sredstva se dijele na: mehanička (kondomi, dijafragma i spermicidi), hormonska sredstva, maternični uložak – spirala, kontracepcija »jutro poslije« i od prirodnih metoda »kalendar« i »prekinut snošaj«.
    Mehanička sredstva sprečavaju spajanje spermatozoida i jajne stanice bez utjecaja na tjelesne procese oba partnera.
    Kondomi su vjerojatno najjednostavniji za primjenu adolescentima, a zbog raznorodnog zaštitnog djelovanja smatraju se idealnim sredstvom zaštite mladih. Pokraj toga što efikasno štite od trudnoće kondomi štite i od spolno prenosivih bolesti. Najčešće su izrađeni od lateksa i prekriveni slojem lubricirajuće supstancije zbog koje je smanjeno trenje te samim tim rizik od mehaničkog oštećenja. U slučaju mehaničkog oštećenja može se koristiti neko od sredstava »jutro poslije«.
    Dijafragma je gumena membrana na elastičnom obruču kružnog oblika. Da bi se koristila, liječnik mora odrediti odgovarajuću veličinu i korisnicu podučiti kako da je postavi na grlić maternice čime sprečava prolazak spermatozoida do jajne stanice. Nakon spolnog odnosa trebala bi ostati još 8 sati u vagini, a ako se pravilno postavi veoma je efikasna u sprečavanju začeća i SPB.
    Ženski kondomi oblika vreće stavljaju se prije snošaja na vanjske genitalije. Također je efikasna u zaštiti od SPB i začeća, ali je zbog visoke cijene i teže nabavke rijetko kod nas u primjeni.
    Spermicidi su u obliku tableta, kreme ili pjene i stavljaju se u vaginu prije odnosa. Kemijski djeluju na milijune spermatozoida i onemogućuju ih da prodru do maternice, ali zbog velike količine spermija spermicid ih ne može sve deaktivirati pa nije dovoljno efikasna metoda.
    Hormonska kontracepcija su tablete sintetiziranih ženskih hormona, estrogena i progesterona koji sprečavaju ovulaciju tj. sazrijevanje jajne stanice što svakako onemogućava oplodnju. Hormonske tablete, popularno anti – baby pilule treba uzimati samo i jedino uz konzultiranje s liječnikom, koji će točno znati koje treba kome prepisati i pokazati način primjene.
    Materični uložak – spirala je napravljena od plastične mase s dodacima iona bakra ili srebra oblika T ili spirale. Stavlja se u šupljinu maternice, a njen konac ostaje viriti u donjem dijelu vagine da bi se mogla izvaditi i da bi liječnik mogao provjeriti njen položaj u maternici. Spirala sprečava trudnoću tako što mijenja sluzokožu maternice te se jajna stanica ne može ugnijezditi u njenom zidu. Ona efikasno sprečava trudnoću, ali djevojke koje je koriste imaju 5 – 6 puta češće zapaljenja genitalnih organa što povećava vjerojatnost steriliteta, a spirala ne sprečava prijenos spolnih bolesti.
    »Jutro poslije« je postkontraceptivna metoda koja se primjenjuje u prvim satima nakon nezaštićenog spolnog odnosa, najčešće nakon mehaničkog oštećenja kondoma, silovanja, plodnih dana…. Ova metoda se ne može uvijek koristiti i ne može biti zamjena za redovita kontraceptivna sredstva zbog velike koncentracije hormona.
    »Prekinut snošaj« je kada mladić prekida spolni odnos neposredno prije ejakulacije tj. izbacivanja sjemene tečnosti te se spermiji izlijevaju izvan vagine. S obzirom da se neki broj spermija nalazi u mokraćovodu i izlučevinama prostate, moguće je da prije ejakulacije neki broj spermija dospije u vaginu, što je dovoljno za oplodnju jajne stanice te se smatra nepouzdanom metodom.
    Metoda »kalendar« pretpostavlja da se u periodu »plodnih dana« izbjegavaju odnosi, a s obzirom da je dužina menstrualnog ciklusa promjenjiva, kao i raspon plodnih dana i ova metoda nije potpuno puzdana. Obje metode nikako ne sprečavaju prijenos spolnih bolesti.                                                g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika